Cea de a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi-a desemnat premianţii

• publicat la: 24 mai 2010
Cea de a 63-a ediţie a Festivalului de la Cannes şi-a desemnat premianţii

Premiul Palme d’or al celei de-a 63-a ediţii a Festivalului de la Cannes a revenit regizorului thailandez Apichatpong Weerasethakul pentru filmul “Oncle Boonmee”.

Marele Premiu al juriului, prezidat de cineastul american Tim Burton, i-a fost atribuit francezului Xavier Beauvois pentru “Des hommes et des dieux”, film despre asasinarea călugărilor de la Tibehirine /Algeria/, în 1996, de către un grup de islamişti, care a lăsat o puternică impresie.

“Mulţumesc fraţilor mei Luc, Christophe, Amedee, Celestin, Michel, Jean-Pierre, Paul, Bruno”, a spus cineastul primindu-şi premiul şi salutând de fiecare dată numele actorului care interpreta călugărul desemnat.

Premiul pentru interpretare feminină a fost decernat actriţei franceze Juliette Binoche /46 ani/ pentru “Copie conforme”, film al regizorului iranian Abbas Kiarostami. După ce a mulţumit îndelung, actriţa a arătat un panou cu numele regizorului iranian Jafar Panahi, întemniţat la Teheran, care ar fi trebuit să se alăture juriului.

Juriul festivalului a decernat premiul pentru interpretare masculină ex-aequo actorului spaniol Javier Bardem pentru “Biutiful” şi italianului Elio Germano pentru “La Nostra vita”.

“Acest premiu este o recunoaştere a muncii mele, care nu ar fi existat niciodată fără filmul extraordinar realizat de Alejandro Gonzalez Inarritu”, a declarat Bardem /41 ani/, primindu-şi recompensa.

“Dedic acest premiu Italiei şi italienilor care fac tot ce le stă în putere pentru a face din Italia o ţară mai bună în pofida clasei conducătoare”, a lansat la rândul său Elio Germano /29 ani/.

Premiul pentru regie i-a revenit francezului Mathieu Amalric pentru “Tournee”, cel de-al patrulea lungmetraj al său, care urmăreşte o trupă de strip-tease.

“Am impresia că mă întorc acasă”, a declarat actorul-regizor primindu-şi premiul. “Am debutat la 17 ani ca stagiar în spatele camerei de luat vederi. Arnaud Desplechin m-a inventat ca actor la 30 de ani”, a adăugat el, mulţumind apoi actriţelor sale şi invitându-le să urce pe scenă. El a fost primul dintre cei 19 regizori care şi-a prezentat filmul în deschiderea Festivalului din 13 mai.

Juriul a remis Premiul juriului cineastului Mahamat-Saleh Haroun pentru “Un homme qui crie n’est pas un ours qui danse”. Regizorul ciadian a explicat în timpul festivalului că el a vrut ca prin acest film “să readucă Africa în Umanitate”.

În fine, Premiul pentru scenariu a revenit filmului “Poetry” al sud-coreeanului Lee Chang-dong. Cineastul, revenind la Cannes după trei ani de la “Secret Sunshine”, a realizat cu acest film emoţionantul portret al unei bunici îndurerate care evadează în poezie.

(Sursa: AGERPRES)

Lasati un comentariu