Cine angajează bugetari? De ce cred patronii că angajaţii de la stat sunt „virusaţi”!

• publicat la: 17 mai 2010
Cine angajează bugetari? De ce cred patronii că angajaţii de la stat sunt „virusaţi”!

Puţinii oameni de afaceri care ar fi dispuşi să ofere un loc de muncă bugetarilor daţi afară spun că oferta lor este, în general, muncă de necalificat. Mulţi dintre ei însă susţin că nici nu vor să audă de bugetari.

Perspectivele bugetarilor la ora actuală, când vine vorba despre găsirea unui alt loc de muncă, sunt destul de sumbre. Majoritatea patronilor intervievaţi de Gândul susţin că nu au nevoie de „birocraţi”, că nu au încredere în angajaţii de la stat pentru că sunt „virusaţi” şi, nu în ultimul rând, că preocuparea lor acum este concedierea propriilor oameni şi nu noile angajări. Sunt însă şi unii oameni de afaceri care spun că ar angaja şi mâine câţiva bugetari disponibilizaţi, dar numai dacă aceştia sunt dispuşi să lucreze ca fierar-betonist, faianţar sau ca necalificat, „până învaţă o meserie”.

„Ce bugetari să angajez, dom’le, când de un an şi jumătate eu nu fac decât să tot restructurez, şi producţia, şi personalul? Până acum a trebuit să dau afară, în două ture, câte 20% din angajaţi şi mă tem că în curând va trebui să mai concediez încă vreo 10 din cei 100 pe care îi mai am!”, a declarat pentru Gândul Gheorghe Duţu, patronul firmei de confecţii metalice Temvar SRL, care ocupă şi funcţia de consilier judeţean.

Patronii se feresc de bugetarii „virusaţi”, care scot peri albiÎn timp ce marile companii sau grupuri, cum ar fi Carpatcement sau Continental, fie susţin că nu au luat în calcul aceste lucruri, cum e cazul producătorului de ciment, fie că angajează, dar în special personal calificat, posturile libere fiind cele de paznic sau de muncitor necalificat, patronii români explică, în mod clar, motivul pentru care nu ar apela la bugetari.

„Exclus, dom’le, n-aş angaja unul din ăştia nici dacă m-ar plăti el pe mine. Am făcut o dată experienţa asta, acum vreo doi ani, şi mi-a ajuns. O lună de zile, cât l-am ţinut în perioadă de probă, mi-a scos peri albi”, ne-a răspuns, aproape dintr-o suflare, Ioan Olaru, proprietarul hotelului „Royal” din Poiana Braşov.

Lasati un comentariu