Unde se munceşte mai mult, la stat sau la privat? Cum comentaţi?

• publicat la: 27 mai 2010
Unde se munceşte mai mult, la stat sau la privat?  Cum comentaţi?

Situaţia economică grea din ultima perioadă a readus în discuţie clivajul stat versus privat. Cine munceşte mai mult? Cine are mai mult de suferit de pe urma recesiunii? Angajaţii de la stat sau cei din privat? Primii ar răspunde că ei. Li se taie 25% din salariile şi aşa mici, şi în plus îi paşte disponibilizarea.

Dintr-un loc călduţ sub aripa ocrotitoare a statului, job-ul bugeatarilor s-a transformat într-unul tot mai nesigur. Privaţii în schimb spun în cor că măsurile de austeritate i-au lovit încă de la începutul lui 2008, când patronii făceau deja reduceri de personal şi tăieri drastice de salarii şi cheltuieli.

„Unii muncesc, alţii protestează”

Protestul din Capitală a adunat 30.000 de bugetari chiar sub nasul angajaţilor de la multinaţionalele cu sedii în „zgârie norii” din Piaţa Victoriei. „Sectorul privat munceşte şi angajaţii de la stat protestează. Ei zic că pentru întreaga Românie”, remarca indignată de haosul din faţa Guvernului angajata unei firme private.

Mesajul ne-a atras atenţia. Este oare o atitudine corectă? Faptul că angajaţii de la privat nu dispun de arma ameninţării cu greve şi proteste în lupta cu angajatorul justifică criticile acestora la adresa celor care sunt în slujba statului?

Au existat numeroase comentarii referitoare la acest eveniment.

“Cum de toate sindicatele astea de cacao de la noi funcţionează doar în insituţiile de stat? Cum de ele sunt practic inexistente în economia privată? Cum de au ajuns toţi leaderii centralelor sindicale putrezi de bogaţi? Ei pe cine reprezintă? Toată mascarada asta sindicală e de fapt o mârlănie prin care o samă de oameni care au învăţat să speculeze disperarea prostimii din care scot bani frumoşi. În definitiv e ceva natural. Dacă nu i-ar jumuli ei pe mofluji, s-ar găsi alţii care să o facă”, remarcă un cititor evz.ro.

“Deci la ei au ieşit 100.000 în stradă când populaţia Greciei este jumătate din cea a României.Un calcul simplu ne arată că la noi au ieşit de 6 ori mai puţin . De fapt ce să ne mai mirăm! Românii nici la Revoulţie nu au ieşit… erau pur şi simplu acolo din întâmplare”, spune un  cititor evz.ro care semnează “Sindicalistul”.

evz.ro

comentarii

de bombonica la 27 mai 2010 - 18:07

Sunt locuri disponibile la privati cu remuneratie similara cu cea avuta la stat pana acum.Oare ce spun statisticile despre interesul acordat de catre a doua categorie?

de Gabi la 31 mai 2010 - 18:34

Da te rog draga Bombonica exemple de locuri disponibile concrete la privat,ca foarte multi nu isi gasesc!

Lasati un comentariu