Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei

• publicat la: 10 noiembrie 2010
Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, a anunţat astăzi că în scrisoarea cu FMI şi Comisia Europeană Guvernul a convenit ca salariul minim să nu fie majorat peste rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei.

„Chestiunea a fost tranşată şi în scrisoarea cu FMI şi CE, că Guvernul nu poate să-l crească cu mai mult decât inflaţia pe ultimii doi ani, 670 lei”, a spus secretarul de stat, prezent la seminarul EU Cofile, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Gherghina a precizat că în prezent un număr de 71.000 bugetari au salariul minim. Totodată, secretarul de stat a adăugat că în cazul în care sindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această valoare nu va fi aplicată şi pentru bugetari.

Gheorghe Gherghina a mai spus că pentru majorarea cu 15% în 2011 a salariilor bugetarilor, reduse în vară cu 25%, trebuie disponibilizaţi 26.000 de bugetari în perioada septembrie – decembrie 2010.

„La finele lunii septembrie mai erau în sectorul public 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre. Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu”, a afirmat secretarul de stat în MFP.

sursa  Adevărul

Lasati un comentariu