Parfumuri. Stiaţi că…?

• publicat la: 23 mai 2010
Parfumuri. Stiaţi că…?

Prima chimistă din istorie este considerată a fi o femeie care se indeletnicea cu fabricarea parfumurilor? Tapputi, aşa cum se numea femeia, apare menţionată intr-o scriere cuneiformă din  mileniului 2 inainte de Hristos din zona Mesopotamiei.

Substanţele mirositoare din componenţa unui parfum nu au numai origine vegetala ci şi animală? De exemplu, o substanţă inflamabilă de culoare inchisă secretată de sistemul digestiv al Caşalotului (o anumită specie de balenă; Sperm Whale in engleză) stă la baza producerii ambrei. Alte arome se obţin şi din castori sau albine, in timp ce moscul (in original musk, care inseamnă testicul in limba sanscrită) se obtine din secreţia unei glande situate in regiunea anală la masculii speciei de căprioare cu acelaşi nume.

Cele mai vechi relicve ale producerii de parfumuri de către oameni, găsite până in prezent, au aproximativ 4000 de ani? Descoperite recent, sticluţele de parfum şi vasele de mixare găsite in Pyrgos, Cipru, făceau parte din materialele de lucru ale unui laborator de aproximativ 4000 de metri pătrati in care se fabricau parfumuri.

În Europa, şi mai ales in Franţa, industria parfumurilor a luat amploare sub influenţa parfumierului personal al Caterinei de Medici (Regina a Franţei), pe nume Rene? Insă fabricarea esenţelor frumos mirositoare fusese iniţiată cu mult inainte de acesta: retete de parfum datând din 1221 au fost atribuite călugarilor de la Mănăstirea Sfânta Maria din Florenţa.

La inceput, parfumurile erau folosite de aristocraţia europeană pentru a masca miorosurile neplăcute emanate de corp in lipsa unei igiene adecvate? Din păcate, acest lucru este destul de răspândit şi in ziua de astăzi, in toate clasele sociale.

Apa de colonie, cel mai frecvent produs din gama parfumurilor cumpărat pe scară largă, are cea mai mică concentraţie de parfum? Majoritatea produselor de acest fel au o concentratie de parfum de doar 5%. Spre comparaţie, apa de toaletă are o concentratie medie de 10%, apa de parfum una de 15% in timp ce cea mai mare conentratie o intâlnim in extractul de parfum: 20% in general dar poate ajunge şi până la 40% in cazul produselor exclusiviste. Aftershave-urile au o concentraţie medie de 3%.

Parfumurile destinate bărbaţilor au in general o concentraţie mai mică de parfum decât parfumurile destinate femeilor? Astfel, in cazul produselor pentru bărbati, concentraţia uzuală maximă sub care se vând parfumurile este cea a apei de colonie in timp ce in cazul produselor pentru femei cel mai des intâlnit produs este apa de toaletă (sau de parfum).

Avicenna, un celebru invăţat din Persia, a fost primul care a descris tehnica distilării prin care se puteau obţine uleiurile esenţiale din plante şi flori? Distilarea este şi azi cea mai utilizată metodă prin care se extrag uleiurile aromatice din flori.

Denumirea apă de “colonie” provine de la numele oraşului German in care s-a fabricat initial această varietate de parfum? Este vorba de Cologne sau, mult mai cunoscut in România după numele său german, Koln. Giovanni Maria Farina, un celebru parfumier, este numele inventatorului şi 1709 este anul lansării acestui tip de produs.

“Notele” sau “tonurile” unui parfum sunt in număr de 3: de vârf, de mijloc şi de bază? Notele de vârf sunt cele pe care le mirosim imediat dupa ce incercăm un parfum şi au la bază moleculele cu cea mai rapidă evaporare care alcătuiesc parfumul. Imediat după acest prim contact, nasul nostru incepe să simtă notele de mijloc, care constituie “inima parfumului”. După 30 de minute, de regulă, se fac simţite şi notele finale ale unui parfum, cele de bază.

Conform celor mai multe surse, cel mai bine vândut parfum din perioada modernă este Chanel No 5? Lansat acum aproape un secol, in 1921, celebrul No 5 este prima creatie a creatoarei de modă Gabrielle “Coco” Chanel şi de atunci se vinde fără intrerupere,   compania estimând că in lume, la fiecare 55 de secunde, se vinde o sticlă din acest parfum. Extractul de mosc de Zibeta, mult mai cunoscută după boabele de cafea care se extrage din excrementele sale – Kopi Luwak, a stat la baza reţetei originale a Chanel No 5 insă acest ingredient a fost inlocuit cu unul similar produs in laborator din considerente de protecţie a speciei.

Lasati un comentariu