Retrocedarea imobilelor naţionalizate, amnezie organizată în România

• publicat la: 24 mai 2010
Retrocedarea imobilelor naţionalizate, amnezie organizată în România

Guvernul român refuză în continuare să returneze foştilor proprietari bunurile naţionalizate sub regimul comunist, iar în acest context peste o mie de plângeri au fost depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează luni cotidianul L’express.

După 1989, România nu a luat nicio măsură pentru a retroceda aceste bunuri foştilor proprietari. Dimpotrivă. ‘În 1995, legea 112 a permis locatarilor să cumpere de la stat, pentru sume modice, locuinţele naţionalizate pe care le ocupau’, a declarat Radu Arseni, avocat al unei asociaţii care reuneşte mai multe mii din cei circa 200.000 de astfel de proprietari.

CEDO a condamnat România în peste 150 de cazuri şi a apreciat că legislaţia privind restituirea imobilelor naţionalizate vândute de stat către terţi este deficitară. Au fost arătate cu degetul practica judiciară incoerentă, întârzierea în soluţionarea proceselor şi ineficienţa sistemelor de indeminzare.

Din 2005, statul îi plăteşte pe foşii proprietari cedându-le echivalentul valorii estimate a bunurilor în acţiuni la un ‘fond de proprietate’ special, la care Ministerul Finanţelor este unul din acţionari.

Potrivit Autorităţii naţionale pentru restituirea proprietăţilor, aproape 68.000 de solicitări de despăgubiri sunt înregistrate. Totuşi, numai câteva mii de proprietari au intrat în posesia acţiunilor care urmează a fi cotate în curând la bursă, potrivit unui expert.

‘Însă ocupanţii imobilelor nu au fost singurii beneficiari ai sistemului, precizează el. Legea a permis unor indivizi bine plasaţi să obţină bunuri imobiliare pentru sume modice’, a adăugat acesta.

(Sursa:AGERPRES)

Lasati un comentariu