Cel mai mare miting din ultimii 19 ani: 100.000 de oameni, aşteptaţi să protesteze în Capitală

• publicat la: 27 octombrie 2010
Cel mai mare miting din ultimii 19 ani: 100.000 de oameni, aşteptaţi să protesteze în Capitală

Ziua votării moţiunii de cenzură aduce în stradă zeci de mii de protestatari nemulţumiţi de măsurile luate de Guvernul Boc. Liderii sindicali vorbesc despre cel mai mare miting din ultimii 19 ani. Aproape 100.000 de oameni sunt aşteptaţi să protesteze în centrul Capitalei.

Această participare fără precedent confirmă starea de nemulţumire generală a salariaţilor, a pensionarilor şi a celorlalte categorii sociale din România şi constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece, susţin sindicaliştii.

Protestatarii se adună în Capitală miercuri dimineaţă, începând cu ora 7:30. Oamenii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10:00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei, unde, spun ei, vor rămâne până aproximativ la ora 17:30, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură. Mitingul are însă autorizaţie până la ora 22:00.

Câte un grup restrâns de sindicalişti va fi prezent de la ora 8:00 la fiecare poartă a Parlamentului. Sindicaliştilor li s-a refuzat accesul în balcoanele Parlamentului pentru a asista la dezbaterea moţiunii de cenzură. Motivul invocat – organizaţiile neguvernamentale au solicitat prezenţa în balcoane de mai mult timp.

Studenţii participă la protest

La mitingul din centrul Capitalei sunt aşteptaţi să participe şi câteva mii de studenţi. Liderii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR) au anunţat că peste 2.000 de tineri din toată ţara vor ieşi în stradă. Totodată, liderul studenţilor din Bucureşti, Ionuţ Poenaru, a anunţat că 3.000 de studenţi se vor afla la protestul de miercuri.

“Această acţiune este ultima formă de protest manifestată de liderii studenţilor împotriva proiectului de lege al educaţiei şi împotriva conducerii actuale a MECTS, ca urmare a lipsei de transparenţă şi comunicare manifestată de ministrul Petru Daniel Funeriu pe parcursul dezbaterilor cu privire la Legea Educaţiei, dar şi în relaţia cu reprezentanţii studenţilor”, se arată într-un comunicat al UNSR.

Studenţii cer Guvernului să nu îşi asume răspunderea pe actuala formă a proiectului Legii educaţiei, susţinând că nu conţine amendamentele lor şi nici ale partenerilor sociali din învăţământ.

Presiuni asupra sindicaliştilor

Liderii sindicali susţin că mai mulţi angajaţi au fost ameninţaţi de conducere cu pierderea locului de muncă în cazul în care participă la mitingul din Capitală.

Autoritatea Rutieră Română este de asemenea acuzată că a făcut presiuni la firmele de transport să anuleze contractele încheiate deja cu organizaţiile sindicale pentru aducerea manifestanţilor în Capitală. Astfel de situaţii sunt semnalate în mai multe judeţe, printre care Iaşi, Alba, Braşov, Bacău şi Argeş.

Potrivit liderului BNS, Dumitru Costin, toate aceste presiuni la adresa firmelor de transport vin din partea consilierului ministrului Transportului, Gheorghe Dobre, fost şef la Transporturi.

sursa   www.antena3.ro

Lasati un comentariu