România se confruntă cu cinci ameninţări de securitate

• publicat la: 17 octombrie 2010
România se confruntă cu cinci ameninţări de securitate

România are cinci vulnerabilităţi în materie de securitate – poate suferi un atac cu arme de distrugere în masă, poate fi afectată de instabilitatea din state fragile, riscă o criză energetică, suportă consecinţele schimbării climatice, iar criza economică este un factor de risc,estimează un raport, informează NewsIn.

În schimb, România nu este vizată de terorism, nu se consideră ameninţată de Rusia, China sau imigraţia necontrolată, potrivit documentului. Consiliul European pentru Relaţii Externe (European Council on Foreign Relations, ECFR) a dat vineri publicităţii un raport intitulat “Spectrul unei Europe multipolare”, care face o evaluare a situaţiei de securitate în Europa, în perspectiva unor viitoare aranjamente în acest domeniu.

ECFR a făcut un sondaj în rândul elitelor din domeniul politicii externe din cele 27 de state membre UE. Studiul a inclus peste 250 de interviuri şi examinarea documentelor de securitate naţională. La capitolul ameninţări la adresa securităţii, a inclus zece categorii: 1) arme de distrugere în masă/ Iranul; 2) terorism; 3) ameninţări din partea unor state fragile (inclusiv Afganistanul şi Pakistanul); 4) lipsuri energetice/competiţie pentru resurse energetice; 5) schimbarea climatică; 6) Rusia; 7) China (inclusiv ameninţare economică); 8) criza economică; 9) migraţie necontrolată; 10) altele.

Conform acestui studiu, subiecţii intervievaţi în toate ţările UE, cu excepţia celor din Belgia şi Italia, au apreciat criza economică drept o ameninţare la adresa securităţii ţării lor. Cea mai ameninţată ţară se simte Austria, specialiştii din această ţară percepând şapte riscuri de securitate – Iranul, terorismul, statele fragile, schimbarea climatică, Rusia, criza economică şi imigraţia necontrolată.

Pe următoarele locuri se clasează Suedia şi Finlanda, cu aceleaşi şase riscuri de securitate – Iranul, statele fragile, energia, clima, Rusia, criza economică. Cel mai puţin ameninţate se simt Slovacia şi Slovenia, experţii din aceste ţări evaluând doar două riscuri de securitate – criza economică şi schimbări imprevizibile în mediul de securitate global, în cazul Slovaciei, şi criza economică şi instabilitatea din Balcanii de Vest, în cazul Sloveniei.

În ceea ce priveşte vecinii României, Bulgaria consideră că este ameninţată de patru factori – terorism, criza energetică, Rusia, criza economică. Ungaria se vede ameninţată în domeniul sectorului energetic, se teme de criza economică şi de migraţia necontrolată.

Italia, una dintre cele două ţări UE care nu consideră criza economică o ameninţare la adresa securităţii, se teme terorism, migraţia necontrolată şi crima organizată. Această din urmă categorie (figurând la rubrica “alte ameninţări”) constituie un motiv de îngrijorare şi pentru Letonia.

Turcia este văzută ca o ameninţare de Cipru (care se teme şi de migraţie necontrolată, criză şi schimbare climatică) şi de Grecia. Specialiştii de la Atena nu mai văd alte ameninţări la adresa securităţii ţării decât în criza economică şi migraţia necontrolată.

Dintre fostele ţări comuniste, toate cele trei foste republici baltice au bifat Rusia printre potenţialele ameninţări, lor adăugându-li-se Bulgaria, Cehia şi Polonia. În schimb, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria nu văd o ameninţare la adresa securităţii lor din partea Rusiei, dar această ameninţare este percepută şi în unele state occidentale, precum Austria, Finlanda, vecina Rusiei, sau mult mai îndepărtata Spania. China nu este percepută ca ameninţare (inclusiv economică) decât de Belgia şi Spania.

De fluxurile necontrolate de imigranţi se tem Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda şi Suedia. În schimb, Spania, o destinaţie predilectă pentru imigranţi, nu a inclus această categorie printre ameninţările ce ar viza ţara. Nici Marea Britanie, unde presa, mai ales cea tabloidă, abordează adesea subiectul cu accente panicarde, nu vede în migraţia necontrolată o ameninţare. Şi nici Franţa.

De terorism se tem statele care deja au avut de-a face cu acest fenomen – Marea Britanie, Spania, Italia, Irlanda, Franţa -, dar temeri există şi în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca sau Olanda.

RLonline

Lasati un comentariu