Viitura toxică din Ungaria ar putea afecta şi România

• publicat la: 6 octombrie 2010
Viitura toxică din Ungaria ar putea afecta şi România

Scurgerea de reziduuri chimice dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de alumină din vestul Ungariei, în urma căreia patru persoane au murit, şase sunt date dispărute şi alte 120 au fost rănite, ar putea afecta şi România dacă deşeurile toxice ajung în Dunăre.

În aceeaşi situaţie se află Bulgaria, Serbia şi Ucraina, iar Agenţia bulgară pentru Explorarea Dunării estimeză că reziduurile vor ajunge în zona bulgară a fluviului în aproximativ şapte zile. Totuşi, potrivit experţilor, poluarea s-ar reduce după ce substanţele respective ar trece prin hidrocentrala Porţile de Fier
, situată cu 10 kilometri înainte de teritoriul Bulgariei.

Ministerul Mediului de la Bucureşti dă însă asigurări că riscurile sunt minime cel puţin în următarele 24 de ore, când nu sunt aşteptate creşteri ale valorilor maxime admise ale concentraţiilor de poluanţi pe teritoriul României.

„Dezastru ecologic”

Ungaria a instituit stare de urgenţă pentru comitatele Veszprem, Gyor-Moson-Sopron şi Vas din vestul ţării, deoarece nămolul roşu rezultat în urma deversării conţine substanţe caustice care sunt fatale în cazul ingerării.

Până marţi seara, între 20 şi 35 de milioane de metri cubi de reziduuri s-au întins pe o suprafaţă de mai bine de 20 de kilometri pătraţi, în zona localităţii unde s-a produs accidentul, Kolontar, aflată la 160 de kilometri sud-est de capitala Budapesta.
BBC relatează că sunt afectate 7.000 de persoane din regiunea care include şapte sate şi oraşul Devecser, acolo unde stratul de nămol ajunsese la doi metri.

Deversarea a dus la evacuarea a 390 de rezidenţi, în timp ce 110 au fost salvaţi din calea nămolului care le inunda localităţile. La aceste acţiuni au participat 500 de poliţişti, pompieri, militari şi membri ai echipelor speciale de intervenţie.

Aceştia n-au putut să împiedice însă arsurile chimice pe care le-au suferit foarte mulţi dintre cei răniţi.
80-90 de persoane au fost duse la spital şi sunt monitorizate de doctori, care spun că, în cazul acestui tip de arsuri, rănile care pot părea superficiale devin grave în câteva zile.
De altfel, doi răniţi au fost arşi atât de puternic încât viaţa le este serios pusă în pericol.

Un copil printre victime

Cât despre victime, autorităţile cred că, cel mai probabil, acestea s-au înecat în nămolul toxic. Ar fi vorba despre două femei, un bărbat şi un copil de trei ani.
Foarte probabil, victimele au fost surprinse pe străzile Devecser şi Kolontar când s-a produs accidentul, care a iundat peste 20 de artere din aceste localităţi.

„Când am auzit zgmotul produs
de inundaţie n-am mai avut timp decât să sar pe geam şi să ajung la un nivel superior al oraşului”, spune, pentru BBC, Tunde Erdelyi, care a fost pur şi simplu smulsă din casă de pompierii care i-au spart uşa cu toporul, în mare grabă.

Soţul femeii, Robert Kis, a povestit jurnaliştilor de la USA Today că unchiul său a fost transportat cu elicopterul la Budapesta, după ce nămolul l-a ars „până la os”.

Valul de reziduuri înainta cu aşa o forţă încât, spun martorii, urca maşinile pe garduri. „M-am uitat pe geam şi am văzut valul uriaş umflându-se continuu. Mă felicit că am avut prezenţa de spirit ca să mă urc în pod”, spune şi Erzsebet Veingartner, o văduvă în vârstă de 61 de ani.

Explicaţiile companiei răspunzătoare

Deşi activiştii pentru protecţia mediului din zona afectată protesează de câţiva ani în legătură cu activitatea de la rezervorul Ajkai Timfoldgyar, compania care deţine instalaţia, Mal Rt., sustine că, potrivit standardelor UE, reziduurile nu sunt considerate un pericol natural.

Reprezentanţii companiei au adăugat că la cea mai recentă inspecţie a rezervorului, care a avut loc chiar luni, nu s-a observat niciun semn care să fi prevestit dezastrul de marţi. Ei susţin că Mal Rt. a urmat „cu stricteţe” toate procedurile tehnologice.

În plus, firma a dat asigurări că „va mobiliza toate resursele pe care le are la dispoziţie şi va depune toate eforturile, împreună cu autorităţile, pentru a reduce pe cât posibil efectul tragediei umane”.
Alumina este un material produs sintetic care serveşte la topirea aluminiului. Este folosită, de asemenea, în procesarea chimică sau în industria ceramică.
Activiştii pentru mediu spun însă că din producţia unei tone de alumină rezultă două tone de reziduu toxic.

Deversările toxice, destul de frecvente

Deşi unic prin efectele tragice pe care le-a produs, incidentul de la Kolontar nu este singular, la capitolul deversări, în această parte a Europei. În august 2010, în România, s-a produs o nouă deversare de ape de mină, la galeria Purcăreţ, din perimetrul Ilba. Accidentul ecologic a fost cauzat de surpările din subteran şi de formarea acumulărilor de apă şi nămol care nu au putut fi preluate de sistemul de evacuare. Era a patra oară în 2010 când reziduurile miniere de la Purcăreţ ajungeau în gospodăriile oamenilor.

În aprilie 2009, Ministerul ucrainean de Externe a trimis o notă părţii române în legatură cu poluarea râului Tisa, produsă în urma unei deversări accidentale, la mina Toroiaga de la Baia Borşa.
Era vorba de scurgerea de metale grele în apele ucrainene.
Scurgeri de substanţe poluante se produc des şi pe Dunăre. Cele mai multe incidente se trag includ produsele petroliere scurse de la navele care navighează fluviul.

RLonline

Lasati un comentariu