Sărbătoarea Crăciunului

• publicat la: 24 decembrie 2010
Sărbătoarea Crăciunului

Cred că cea mai frumoasă şi mai iubită de cei mici şi mari, săraci sau bogaţi este sărbatoarea Crăciunului. Veche de peste două milenii, răspândită pe tot globul, cea mai importantă sărbătoare a creştinilor este asteptată cu emoţie şi bucurie. Crăciunul este asociat cu feeria iernii, cu puritatea zăpezii şi este o sărbătoare emoţionantă mai ales pentru copii care asteaptă sosirea lui Moş Crăciun .

Despre naşterea Domnului Isus Hristos s-a vestit încă din vechiul Testament, la Isaia 7:14, unde se spune: “Deaceea Domnul Însuşi vă va da un semn: Iată, fecioara va rămîne însărcinată, va naşte un fiu, şi-i va pune numele Emanuel (Dumnezeu este cu noi).”
Semnificaţia religioasă a Crăciunului este Naşterea Mântuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu ,trimis pe pământ să ajute oamenii să devină mai buni, mai credincioşi, mai îngăduitori. Această sărbătoare semnifică naşterea, creaţia şi veşnicia Universului. Prin naştere se perpetuează specia umană şi viaţa devine veşnică. În aceste zile suntem mai buni, mai veseli, mai sănătoşi şi mai umani.
Fiecare om, copil sau bătrân, îşi aminteşte cu plăcere sărbatorile de Crăciun şi momentele speciale pe care le-a trăit. Copiii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun în faţa căruia recunosc fără teamă dacă au fost cuminţi sau au făcut năzbâtii. Ei ştiu că Moşul este iertător şi le aduce daruri mai ales dacă spun o poezie sau cântă o colindă.

Oamenii maturi sau cei deja bătrâni sunt emoţionaţi amintindu-şi de copilărie, de darurile de Crăciun pe care le primeau chiar şi cei săraci. Când eram copii nu prea înţelegeam de ce Moş Crăciun aducea unor copii mai multe daruri, iar altora mai puţine. Explicaţia venea de obicei din partea părinţilor şi era foarte simplă: Moş Crăciun aduce cadouri mai multe copiilor care au fost foarte cuminţi. Acesta este şi astăzi un argument foarte serios şi este o motivaţie puternică pentru copii care se străduiesc să devină mai cuminţi, mai harnici şi mai ascultători pentru ca anul viitor să primească mai multe daruri.
Pe lângă sosirea lui Moş Crăciun o altă bucurie este Bradul de Crăciun, acest pom venerat, care rămâne verde tot anul, ne aduce în case mirosul pădurii, este simbolul purităţii şi veşniciei. Întreaga familie participă cu veselie la ritualul împodobirii bradului cu globuri multicolore, beteală, dulciuri şi beculeţe colorate.

În seara de Crăciun sunt emoţionante colindele care vestesc naşterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu să mîntuiască oamenii de păcate, ură şi invidie. Copiii şi tinerii sunt aceia care merg din casă în casă, înfruntă gerul, zăpada, cîntă cu veselie, chiar dacă au năsucurile îngheţate, lăudînd pe Cel care s-a născut umil pentru întreaga omenire.

Sărbătorile de Crăciun sunt minunate mai ales în sate unde se respectă tradiţiile străvechi. Peisajul de iarnă este emoţionant: căsuţele sunt luminate, prin geamuri licăresc lumânări şi globuri colorate, iar mesele sunt pline de bunătăţi tradiţionale: cârnaţi, sarmale, caltaboşi, colaci, cozonaci.

Amintirile sărbătorilor de Crăciun din copilărie ne întristează uneori pentru că realizăm că nu putem da timpul înapoi, dar e minunat să primim în casele noastre cu lacrimi de emoţie în ochi pe copiii şi nepoţii noştri care ne urează tot ce e mai frumos şi ne încălzesc sufletele cu veselia şi tinereţea lor.

E vremea colindelor, vremea bucuriei, cînd minunea naşterii Mîntuitorului ISUS cuprinde sufletele şi le încălzeşte. În această zi Sfântă de CRĂCIUN, să păstrăm gîndurile bune şi frumuseţea sufletului ce străluceşte în fiecare dintre noi. Fie ca Sărbătorile de iarnă, cu zvon de cîntece şi clopoţei, să aducă fericire, sănătate şi căldură sufletească în căminul dumneavoastră.

CRĂCIUN FERICIT !

vă urează  redacţia www.buletindecarei.ro


comentarii

de normal la 25 decembrie 2010 - 14:32

la multi ani!

Lasati un comentariu