Astăzi începe Postul Crăciunului

• publicat la: 13 noiembrie 2014
Astăzi începe Postul Crăciunului

În mod normal, postul ar trebui să înceapă în seara de 14 noiembrie, însă dacă această zi cade miercurea sau vinerea, atunci postul începe cu o seară înainte, conform crestinortodox.ro. Postul Crăciunului ia sfârșit pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului.

Prin ”Lăsata Secului”, adică se lasă sec, nu înseamnă doar să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci menirea Postului Crăciunului (ca și a oricărui alt post) este să ne domolim poftele și pornirile trupești, să nu ne mai lăsăm cuprinși de mânie, ură, invidie și lăcomie, să încercăm să fim oameni mai bun și mai îndreptați către Bunul Dumnezeu.

Cum se ține Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului sunt dezlegări la pește în fiecare sâmbătă și duminică, însă prima săptămână, până la 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și ultima săptămână sunt zile cu post aspru, ce nu au dezlegare la pește, ci untdelemn și vin. În zilele de vineri se mai ține post, însă fără dezlegări.

În zilele de luni și miercuri se postește fără untdelemn și vin, iar dacă marile sărbători ale acestui Post vor cădea lunea sau miercurea, la fel, se face dezlegare doar la untdelemn și vin. Dacă sărbătorile cad marțea sau joia, atunci se poate mânca și pește.

Ajunul Crăciunului sau ziua de 24 decembrie înseamnă cel mai aspru post – cei care pot, țin post negru (nu consumă nimic până la apusul soarelui), iar cei care nu pot ține post negru, mănâncă doar pâine și beau apă.

sursa avantaje.ro

Lasati un comentariu