Soţul sau soţia fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS

• publicat la: 7 decembrie 2010
Soţul sau soţia fără venituri proprii, aflaţi în întreţinere, nu vor mai fi exceptaţi de la plata CASS

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni seara, că în cazul pensionarilor cu pensii mai mari de 740 de lei, contribuţia de 5,5% la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se va aplica întregii sume şi că numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare va fi de două milioane persoane.

Ordonanţa de urgenţă, discutată în Guvern şi obţinută de MEDIAFAX, elimină însă categoria reprezentată de soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiază de calitatea de asigurat fără plata contribuţiei.

Conform calculelor Guvernului, prin această prevedere, un număr de 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.

“Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (soţ, soţie şi părinţi fără venituri proprii) care se află în întreţinerea unei persoane asigurate va trebui să fie achitată contribuţia la asigurările de sănătate, pentru a fi consideraţi asiguraţi”, se arată în actul normativ.

Statul estimează că va încasa din toate aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.

sursa  mediafax

Lasati un comentariu