5 plante care-ţi protejează ficatul

• publicat la: 19 ianuarie 2011
5 plante care-ţi protejează ficatul

Ultimele statistici arată că 2 milioane de români suferă de o afecţiune hepatică. Descoperă plantele cu efecte hepatoprotectoare şi câteva metode prin care îţi poţi proteja ficatul de boli!

O atenţie deosebită trebuie acordată afecţiunilor ficatului, deoarece leziunile la nivelul ficatului pot fi ireversibile. Pe lângă o alimentaţie echilibrată şi evitarea consumului excesiv de alcool, medicina alternativă are la îndemână câteva remedii naturale care te pot ajuta să-ţi protejezi ficatul.

1. Armurariul (Sylibum marianum)

Este unul dintre cele mai bune hepatoprotectoare, deoarece conţine silimarină, o substanţă care protejează ficatul, împiedică depunerea grăsimilor în ficat şi ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism (din alcool, tutun, alimentaţia nesănătoasă). De asemenea, cercetările arată că silimarina este foarte utilă persoanelor care au probeleme cu colesterolul, reducând nivelul acestuia şi al trigliceridelor.

2. Păpădia

Este un bun drenonr hepato-biliar, adică tratează problemele ficatului şi ale bilei.

3. Turmericul

Datorită curcuminei din compoziţia lui, turmericul are un efect hepatoprotector dovedit de studiile recent realizate şi apărute în noiembrie 2010 în publicaţia „The Journal Endocrinology”. Dacă nu agreezi gustul acestui condiment pe care îl poţi folosi în mâncăruri sau salate, poţi să îl găseşti sub formă de capsule.

4. Trifoiul roşu

Ajută funcţia de detoxifiere a ficatului şi stimulează secreţia de bilă.

5. Rădăcina de lemn-dulce

Apără ficatul de acţiunea toxinelor, ajutând la eliminarea acestora din rinichi.

Gastroenterologii atrag atenţia asupra unor alimente pe care dacă le consumăm în exces pot să dăuneze sănătăţii ficatului. Dintre acestea, specialiştii enumeră: băuturile alcoolice şi carbogazoase, prăjelile, afumăturile, alimentele grase (brânzeturi, carne) şi excesul de ouă.

Analizele pentru ficat trebuie făcute în fiecare an

De multe ori o boală a ficatului este descoperită întâmplător în urma unor analize care se fac pentru alte afecţiuni. Este recomandată efectuarea periodică a unor analize medicale de laborator specifice afecţiunilor hepatice pentru a le depista în fază incipientă.

sursa  topsanatate

Lasati un comentariu