In ce ne investim banii în 2011 şi cu ce riscuri
Banii trebuie să se mişte și să producă alți bani chiar dacă este vorba de economiile strânse pentru zile negre. Decizia de investiție trebuie luată însă în funcție de riscul aferent fiecărui domeniu și de randamentul așteptat.
Anul trecut a debutat mult mai optimist decât acest an. Se aștepta finalul recesiunii, creșterea economiilor mature, care să dea și României o mână de ajutor, iar criza financiară globală ar fi trebuit să se încheie. Din păcate, 2010 nu s-a conformat așteptărilor, ceea ce a avut efecte negative directe și asupra investițiilor personale. Dacă 2009 a fost foarte profitabil pentru investițiile în piața de capital, în ciuda recesiunii economice grave, anul trecut a fost mult mai „liniștit“. Nici scăderea economică nu a fost la fel de mare, dar nici randamentele investițiilor nu au rămas la aceleași niveluri.
Riscurile se păstrează și în acest an, motiv pentru care investitorii sunt extrem de precauți. Indiferent de mărimea economiilor, banii trebuie să ajungă într-un coș de investiții menit să acopere cât mai mult posibil din domeniile de interes.
Spre exemplu, deşi se prognozează ca piața imobiliară să continue scăderea din ultimii doi ani, investiția într-un spațiu comercial mic sau într-o casă poate aduce profit și pe termen scurt. Sigur, este obligatoriu ca piața să fie prospectată intens pentru a găsi oportunitățile reale, dar nicio investiție nu ar trebui făcută fără o documentare serioasă în prealabil.
Portofoliul trebuie urmărit îndeaproape
Monitorizarea constantă a investițiilor efectuate este foarte importantă. Chiar dacă economiile sunt împărțite între depozite bancare, fonduri mutuale, imobiliare și chiar obiecte de artă, pentru fiecare trebuie urmărit cât mai exact termenul de maturizare pentru a putea profita de randamentul maxim posibil.
Iar un profit anual net de 10%-15% este foarte bun pentru economiile pe care le putem face. Nu trebuie să uităm nici activele considerate „de refugiu“, cum sunt metalele prețioase, dar care au avut, în ultimii ani, randamente peste media celor considerate riscante. Inclusiv „pariul“ pe direcția în care va merge o pereche valutară, cum ar euro-dolar, poate fi o investiție profitabilă.
Randamentul preconizat pentru un portofoliu cu risc minim în 2011 este de 8,65%, în timp ce un portofoliu cu risc ridicat ajunge la peste 20% în acest an.
Daniela Vasile, director portofolii private, Certinvest
Cotaţia Fondului Proprietatea evoluează într-un grad ridicat de corelare cu indicele blue-chipsurilor, BET, de la Bursa de Valori București.
Răzvan Pașol, preşedintele Intercapital Invest
Dacă o lucrare de patrimoniu poate ajunge până la 175.000 de euro, arta contemporană este mult mai accesibilă, variind între câteva sute și 7.000 de euro
Valeriu Sângeorzan, director comunicare la Artmark
6% este randamentul mediu net așteptat pentru depozitele bancare în lei în acest an
25% este randamentul mediu estimat pentru acest an pentru acțiunile listate
la BVB
10% este randamentul mediu pentru cotațiile metalelor prețioase și petrol
15% este randamentul mediu estimat al fondurilor deschise de investiții în 2011
8% este randamentul mediu estimat al asigurărilor unit-linked cu grad scăzut de risc
10% este randamentul unui spațiu comercial mic prin închiriere în acest an
40% este randamentul mediu estimat pentru investițiile în obiecte de artă în
acest an
Depozite bancare
Dobânzile plătite de bănci la depozitele în lei s-au menținut ridicate în 2010, ca urmare a promoțiilor derulate de instituțiile de credit pentru atragerea de fonduri. Astfel, dobânda medie pentru depozitele noi ale populației a fost de aproape 7,5% în noiembrie 2010. Însă, în acest an, odată cu scăderea inflației se vor diminua și câștigurile obținute la economiile depuse la bănci. Economiștii băncilor nu se hazardează să indice cât va fi dobânda medie la depozite în 2011.
„Este greu de spus, însă un lucru este cert: dobânzile vor fi în scădere. Discutăm de dobânzi interbancare foarte scăzute în prezent, iar lichiditatea interbancară este foarte ridicată“, spune economistul-șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru.
Acesta mai arată că lichiditatea va rămâne ridicată, însă atenționează că există diferențe semnificative între dobânzile plătite de diferiți jucători din piața bancară, în funcție de cât de multe resurse au nevoie să atragă de la deponenți. BNR va reduce dobânda de politică monetară în acest an, însă scăderile nu vor fi substanțiale. Majoritatea economiștilor băncilor anticipează că la sfârșitul anului dobânda băncii centrale va fi de 5,75% – 6%. În aceste condiții, revista Capital anticipează că dobânda medie plătită de bănci la depozitele populației va fi de circa 6%, în condițiile în care unele bănci vor fi dispuse în continuare să achite dobânzi mai mari. Ca și în anii anteriori, economisirea în lei va fi mai avantajoasă decât cea în valută, chiar și în condițiile în care Banca Centrală Europeană va mări dobânda-cheie.
Acţiuni – piaţa de capital
Greu la deal cu boii mici. Proverbul a fost ilustrat perfect de evoluția pieței de capital autohtone de anul trecut, când lipsa emitenților de valoare și a investitorilor de anvergură s-a simțit mai mult decât oricând. Estimarea de circa 30% creștere medie a pieței nu s-a realizat decât pe jumătate, indicele compozit al bursei BET-C consemnând o apreciere de aproape 15%. Corecția cauzată de criza din Grecia și evoluția în lateral din a doua parte a anului au redus din randamentul estimat. Pentru acest an, prognozele sunt însă ceva mai reduse decât cele de anul trecut. Din cauza necunoscutelor legate de evoluția economică, unde așteptăm în continuare ieșirea din recesiune, brokerii și analiștii consideră că aprecierea medie se va situa la 25%. Listarea Fondului Proprietatea (FP) de luna aceasta este cel mai important eveniment din ultimii ani pentru BVB, iar principalul avantaj va fi majorarea lichidității și atragerea unor investitori străini.
„Cotația acțiunilor Fondului Proprietatea evoluează într-un grad ridicat de corelare cu indicele BET al bursei de valori“, spune Răzvan Paşol, președintele Intercapital Invest. Titlurile FP sunt, de asemenea, așteptate să crească după listarea pe piața reglementată, iar atingerea valorii nominale de un leu înseamnă o creștere de cel puțin 30%.
Fonduri monetare
Fondurile mutuale reprezintă una dintre cele mai comode investiții pentru oamenii care au reușit să facă economii și nu ştiu care este cea mai bună modalitate de valorificare a acestora. Contra unui comision ai, practic, parte de serviciile unei persoane specializate în investiții. Avantajele acestui tip de investiții au fost observate foarte ușor anul trecut, când activele cumulate ale fondurilor mutuale au crescut de la 3,35 miliarde lei, la sfârșitul lui 2009, până la 5,45 miliarde lei, la sfârșitul lui noiembrie 2010. Majoritatea fondurilor deschise de investiții au încheiat anul pe plus, randamentele urcând de la câteva procente până la 13-14%. În timp ce fondurile de acțiuni și cele diversificate depind în mare măsură de evoluția bursei de valori, cele monetare, de obligațiuni, titluri de stat și depozite bancare depind de dobânzile medii ale pieței financiare. Însă așa cum managerii portofoliilor de acțiuni pot găsi
titlurile de la bursă care vor crește mai mult decât piața, decidenții activelor monetare pot obține dobânzi mai mari de la bănci sau de la instituțiile care emit obligațiuni.
Estimarea Capital de creștere a fondurilor mutuale cu 30% în 2010 a fost eronată din cauza pieței de capital, unde riscul investițional s-a manifestat din plin, bursa având parte de corecții pricinuite de evoluția economiei interne și de problemele financiare europene. Prognozele pentru acest an indică un randament de 8,5% pentru fondurile monetare, de 9%, pentru cele de obligațiuni, de 14%, pentru cele diversificate și de 25%, pentru cele de acțiuni. Randamentul mediu al unei investiții în toate cele patru tipuri de fonduri va fi de 15%, riscul fiind diminuat prin utilizarea activelor sigure. Așteptările sunt similare cu aprecierile de anul trecut, în condițiile în care dobânzile de pe piața bancară urmează să scadă, la fel ca și cele ale obligațiunilor, iar creșterea cotațiilor bursiere este estimată la 25%. Profitul de 15% la finele anului acoperă deprecierea cauzată de inflație (estimată la sub 5% în 2011) și depășește dobânzile oferite de băncile comerciale. În cazul în care bursa va da semne de apreciere semnificativă, ponderea acțiunilor în portofolii ar putea fi majorată.
Valute și metale prețioase
Tranzacțiile Forex (schimb valutar internațional) și achiziția de instrumente derivate cu activ suport pe cotațiile metalelor prețioase rămân unele dintre cele mai riscante tipuri de investiții. Anul trecut a fost dominat de o volatilitate mare a perechii valutare euro-dolar, cele două monede apreciindu-se sau depreciindu-se în funcție de evoluția economică a zonelor din care provin.
Volatilitatea cursului este însă o sabie cu două tăișuri. În timp ce câștigul poate fi foarte mare atunci când investitorul „nimerește“ trendul, pierderea posibilă este la fel de mare în caz contrar. În ambele cazuri se investește în marjă, efectul de levier aplicat putând fi și de 1 la 100. Din această cauză, analiștii recomandă ca suma investită să reprezinte cât mai puțin din total portofoliu, nu mai mult de 10%. Metalele prețioase, ca aurul sau argintul, ambele considerate active de refugiu în perioadele de criză, au avut la rândul lor randamente impresionante anul trecut. Cotația aurului a urcat cu 40%, depășind 1.400 de dolari pentru o uncie în punctul maxim. Aurul este o investiție care poate fi realizată și fizic, adică pot fi cumpărate lingouri, monede sau bijuterii. Pentru acest tip de investiție trebuie însă luat în calcul și costul de depozitare și asigurare, nefiind recomandată păstrarea „activelor“ în propria locuință.
Interesant pentru investiția în metale prețioase este faptul că deși se consideră că prețul este, în prezent, foarte ridicat, așteptările rămân pe continuarea aprecierii. Și la începutul anului trecut aurul era la un maxim istoric, dar acesta nu l-a împiedicat să atingă noi maxime. Tendința economiilor emergente de cumpărare masivă de aur și revenirea preconizată a industriei bijuteriilor sunt doar două motive pentru menținerea unei cereri ridicate de metale prețioase. Iar dacă aurul pare să își atingă limitele, poate fi luat în cosinderare argintul, care nu a atins același nivel de apreciere. Estimările pentru acest an ale randamentului mediu pentru investițiile în metale prețioase indică cifra de 10%, însă acesta ar putea fi mai mare în funcție de evoluția piețelor internaționale și a economiilor mature. Inclusiv petrolul a avut parte de un impuls de creștere în ultimele săptămâni ale anului trecut din partea cererii așteptate din economiile emergente și din revenirea celor mature. Și cotația petrolului este estimată să urce cu circa 10%.
Imobiliare
Puținii investitori care au mai rămas pe piața imobiliară sunt obligați să vâneze proprietățile scoase la licitație de executori pentru a obține un preț mai bun decât cel din piață și, implicit, un randament al investiției. Majoritatea acestor achiziții au caracter speculativ, însă pot ajunge și la un profit de 25% în cazul unei revânzări rapide a proprietății. Piața imobiliară rămâne însă una dintre cele mai riscante investiții. Nici măcar închirierea nu mai este foarte profitabilă după scăderea chiriilor de anul trecut.
„Randamentele din închiriere nu sunt foarte bune, sfatul fiind de închiriere a locuinței doar până se găsește un cumpărător, taxele la buget, întreținerea și alte cheltuieli lunare având o valoare apropiată de cea a chiriei“, spune Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker. Achiziția de spații comerciale mici, amplasate în special la parterul blocurilor de cartier oferă randamente ceva mai mari, de 10%, față de cel de 5% de la închirierea unei locuințe. Însă nici spațiile comerciale nu vin fără riscuri, locația putând fi afectată de eventualele modificări de trafic. Plasamentele în terenuri sunt considerate inutile pentru speculatori, această piață fiind lovită puternic în ultimii doi ani. „Terenurile au suferit, în ultimii doi ani, cea mai mare depreciere a valorii“, spune Dragoș Dragoteanu, managerul Euroest.
Asigurări
Pe piaţa asigurărilor de viaţă unit-linked, polițele în lei cu grad de risc scăzut vor avea randamente de circa 8%, în timp ce alocarea banilor în fonduri cu grad de risc mai ridicat poate aduce câștiguri mai mari. În cazul plasamentelor în fonduri în lei cu grad de risc mediu, randamentele pot gravita în jurul a 13% în acest an, iar în cazul celor cu grad de risc ridicat pot sări de 20%, anticipează Capital. De obicei, în cazul asigurărilor unit-linked, clientul îşi asumă integral riscul, însă există și excepții: Eureko vinde polițe care plasează banii într-un fond care garantează un randament de minimum 8% în acest an, iar Aviva garantează că valoarea unității unuia dintre fondurile sale nu va scădea. În 2010, polițele unit-linked care au plasat banii în fonduri în lei cu grad de risc ridicat au adus cele mai mari randamente: procentajul maxim este de 64% și a fost consemnat de fondul cu cel mai ridicat grad de risc vândut asiguraților Alico (fosta AIG Life).
Creșterea, chiar dacă pare substanțială, nu reprezintă decât recuperarea scăderii înregistrate în anii anteriori, valoarea unității de fond fiind în prezent cu 17% sub valoarea de la lansare (din 2007). Au existat însă și scăderi ale unităților de fond: European Property de la Aviva a raportat o scădere cu 8,2%. Fondul este tot unul cu grad de risc ridicat, care face plasamente legate de piața imobiliară prin intermediul unui fond în lei și al altuia în euro, iar o parte din scădere a venit din cauza deprecierii leului în raport cu moneda europeană. Există însă și alte aspecte de care trebuie să fie conștienți cei care investesc prin intermediul unei asigurări de viață unit-linked înainte de a cumpăra o astfel de poliță. Aceste asigurări sunt investiții pe termen lung, iar orice răscumpărare făcută înainte de data scadentă a poliței aduce pierderi semnificative. Clienţii care reziliază poliţele în primii doi ani de la încheierea contractului pierd întreaga sumă. Scăderea semnificativă a valorilor unităților fondurilor în care sunt plasați banii asiguraților în anii anteriori a adus valuri de răscumpărări. Anul trecut această mișcare s-a domolit: răscumpărările totale pe segmentul unit-linked au însumat circa 213 milioane de lei în primele nouă luni din 2010, în scădere cu 10% față de aceeași periodă din 2009.
Obiecte de artă
Randamentele investițiilor în obiecte de artă au fost de circa 40% în 2009 și de 40-45% în 2010, potrivit casei de licitații Artmark, iar în ultimii 15 ani, randamentul mediu a fost de 27,5%. Câștigurile au venit în condițiile în care valoarea obiectelor tranzacționate la licitații publice a crescut până la peste opt milioane euro anul trecut. „Se estimează că în 2011 vânzările publice de artă vor fi în jurul a 10-15 milioane de euro“, afirmă directorul de comunicare al Casei Artmark, Valeriu Sângeorzan. Artmark este cel mai mare jucător de pe piața licitațiilor publice cu obiecte de artă, anul trecut intermediind mai mult de jumătate din valoarea totală a licitațiilor.
„Investițiile în artă au devenit mai lichide. Numai dacă privim rata medie de adjudecare din cadrul licitațiilor Artmark, care a avansat de la 65% la 80,5%, ne dăm seama că piața de artă se profilează, încet, dar sigur, ca o alternativă investițională extrem de tentantă“, mai spune Sângeorzan. Creșterea urmează să fie acompaniată și de alte recorduri în acest an, când se așteaptă să se plătească mai mult de 200.000 de euro pe un obiect de artă, recordul din prezent fiind de 175.000 de euro. Însă există oferte și pentru cei cu un buzunar mai modest. Lucrările de artă contemporană costă mult mai puțin: prețurile pornesc de la câteva sute de euro și se opresc pe la 7.000 de euro. Un alt aspect important este că lucrările vândute în cadrul licitațiilor au certificate de garanție „pe viață“, care limitează și riscurile pe care și le asumă investitorii fără experiență pe această piață. Randamentul estimat pentru acest an este similar cu cel din 2010 și se ridică la 40%.
Coş de investiții
Pentru portofoliile realizate în funcție de risc, specialiștii Certinvest nu au luat în calcul imobiliarele și obiectele de artă, acestea fiind considerate prea volatile în acest an.
Risc minim
Un portofoliu cu risc scăzut va trebui să investească masiv în obligațiuni, a căror pondere se va situa la 60%. O cotă de 10% este destinată fondurilor monetare, iar 30%, adică restul, depozitelor bancare. Randamentul unui astfel de portofoliu este estimat la 8,65%.
Risc mediu
Ponderea obligațiunilor scade pentru acest portofoliu până la 25%, în timp ce fondurile monetare rămân la 10%, iar depozitele bancare dispar. Apar investițiile în acțiuni, 30%, și în fonduri diversificate, 35%. Profitul care poate fi obținut cu un astfel de portofoliu se ridică la 15,5% în acest an.
Risc ridicat
Acținile listate la bursă sunt principalele investiții ale acestui tip de portofoliu. O pondere de 55% au companiile listate pe piața internă, iar 25%, cele listate pe o piață externă. În aur și metale prețioase ar trebui investit 10%, iar în obligațiuni, 10%. Randamentul estimat este de 20,65% în 2011.
Estimările din 2010 – confirmări
La începutul anului trecut, revista Capital a publicat estimările aferente 2010. Ca orice prognoze, datele valabile la un moment dat se pot modifica substanțial ulterior, cu efecte directe asupra estimărilor. Cu toate acestea, calculele făcute împreună cu analiștii și economiștii companiilor nu au fost eronate în totalitate. Randamentul de 5% de pe piața imobiliară a rămas valabil, fiind bazat pe profitul oferit de închirierea locuinței. Valoarea imobilelor a scăzut și ne și așteptam să scadă. Asigurările de viață unit-linked, care au fost estimate să crească cu 10%, au obținut profituri între 8% și peste 10%, în funcție de societatea de asigurare.
Depozitele bancare s-au înscris perfect în prognoza de 8% în medie, anul trecut fiind încheiat cu bănci care încă ofereau 8% pentru depozite pe termen scurt. Titlurile de stat s-au situat ușor sub estimarea de 9%, Ministerul de Finanțe găsind finanțare mai ieftină pe piața internă, dar foarte rar sub 7%. Piața de capital și fondurile mutuale cu investiții în acțiuni, ambele prognozate la 30%, au reușit să aducă un profit de doar jumătate, respectiv 14-15%. Influența recesiunii și a dificultăților din a doua parte a anului a fost mult mai mare decât ne așteptam anul trecut. Bursa nu a mai fost deconectată de la economia națională.
sursa Capital