CAS a fost plafonat pe furiş, salariile de 10.000 de euro cresc cu 37%!
E oficial, avem impozit regresiv! Cele mai mari impozite le plătesc salariaţii cu unu până la cinci salarii medii. Pentru tot ce depăşeşte 10.000 de lei brut, impozitele scad iar veniturile cresc.
De la 1 ianuarie, printre sute de modificări ale Codului Fiscal, guvernul a strecurat şi una plimbată în sus şi în jos de mulţi ani: plafonarea bazei de calcul a CAS la cinci salarii medii pe economie.
Teoretic, există suficiente argumente pentru această măsură. Din cauza impozitelor enorme, persoanele cu venituri mari aleg orice altă formă de plată decât contractul de muncă. Plafonarea ar trebui să-i stimuleze să o facă.
Practic, aceleaşi argumente sunt valabile pentru toată lumea. Impozitarea muncii de până la 45% este împovărătoare pentru orice salariu şi ar trebui tăiată la jumătate. Totuşi, guvernul a luat decizia cinică de-a le reduce impozitele doar celor cu salarii mari, care au educaţia financiară necesară pentru a evita taxarea. Restul, să plătească!
Impozitarea muncii în România începe la 41%. Atât costă chiar şi un salariu minim pe economie. Pentru ficţiunea fiscală numită “salariu brut”, 670 de lei, angajatorul scoate din buzunar 863 de lei din care la angajat mai rămân 510 lei. Statul ia 353 de lei pe drum.
Impozitarea urcă rapid spre cota maximă, de 45%, pe măsură ce deductibilităţile dispar. Deja, la un salariu mediu net pe economie de 1438 de lei, efortul angajatorului este de 2600 de lei. Până anul trecut, impozitarea rămânea la acest nivel indiferent cât de mare era salariul.
De anul acesta, pentru salariile de cinci ori mai mare decât media pe economie rata de impozitare începe să scadă. La zece salarii medii, rata de impozitare coboară la 33%, la 30 de salarii medii (10.000 de euro net) este deja de 25%, iar mai departe tinde spre 20%.
Evident, salariile respective cresc. Dacă angajatorul poate (contribuţia angajatorului este plafonată în raport cu fondul de salarii) şi decide să îi dea toate sumele economisite angajatului, un salariu net de zece ori mai mare decât media, adică de 14.000 de lei, creşte cu mai mult de 20%, până la 17.000 de lei.
Un salariu de 20 de ori mai mare decât media creşte cu o treime, de la 28.000 până la aproape 38.000, iar unul cât 30 de salarii medii va creşte de la 10.000 de euro la 13.700.
Angajaţii din privat cu greu vor muşca aşa o momeală după ce s-au fript cu statul de atâtea ori, dar în companiile de stat şi în instituţiile care au scăpat grilelor se desface şampania: vine prima zi de salariu mărit!