Cum să faci pensiune turistică la ţară cu bani europeni

• publicat la: 10 februarie 2011
Cum să faci pensiune turistică la ţară cu bani europeni

Microintreprinderile şi persoanele fizice (neînregistrate ca agenţi economici) pot să beneficieze de o finanţare europeană de până la 200.000 de euro pentru construcţia unei pensiuni în mediul rural.

Banii europeni se pot obţine pentru dezvoltarea unei pensiuni rurale (agroturistice) cu maximum 15 camere, iar suprafaţa minima de teren aferentă proiectului trebuie să fie de 1.000 mp.

Beneficiarul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin zece ani.

„Valoarea estimată pentru o pensiune de zece camere depinde foarte mult de modul în care este construită, de zonă, materiale şi dotări folosite, gradul de confort, dependinţe, facilităţi (ex. teren de tenis, bărci). Estimativ, o astfel de investitie poate fi făcută cu sume între 200.000 şi 600.000 euro”, spune Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei de consultanţă M27 Cedinvest.

Firma care cere finanţare poate fi nou înfiinţată, nefiind necesar un istoric al activităţii, în timp ce persoanele fizice care depun un proiect trebuie să se angajeze că până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca microintreprindere. Una dintre condiţii este ca microintreprinderile, atât cele existente cât şi cele nou înfiinţate să fie înregistrate şi să-şi desfăşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural.

UE finanţează construcţia de pensiuni cu 50% din cheltuielile eligibile care sunt prevăzute în ghidul solicitantului, dar nu mai mult de 200.000 de euro. Restul cheltuielilor sunt suportate de beneficiar.

Pensiunea nu poate fi construită decât într-o comună cu potenţial turistic, dar care nu a fost încă dezvoltată. Pe site-ul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP – www.apdrp.ro) este afişată la anexa 10 a Masurii 313 – „Încurajarea activităţilor turistice”, lista comunelor cu potenţial turistic.

Bugetul alocat pentru acest an pentru cei care doresc să ia fonduri europene pentru dezvoltarea unei pensiuni este de 136 mil. euro, iar data estimativă începând de la care se vor putea depune dosare la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) al judeţului unde are loc implementarea proiectului este de 1 iulie.

Cine poate aplica

Proiectul nu trebuie să fi fost demarat înainte de semnarea contractului de finanţare

Poti să iei maximum 200.000 de euro de la UE

Banii pot fi obţinuti pentru construcţia unei pensiuni rurale cu maximum 15 camere

Suprafaţa minimă de teren aferentă proiectului trebuie să fie de 1.000 mp

Valoarea totală a investiţiei poate ajunge la 600.000 de euro

Cererile de finanţare se depun la Oficiul Judeţean de Plăti pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) al judeţului unde are loc implementarea proiectului

sursa  zf

Lasati un comentariu