Doar noi şi grecii am mai rămas în criză

• publicat la: 21 februarie 2011
Doar noi şi grecii am mai rămas în criză

Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, doar România şi Grecia au mai ieşit pe minus în ultimul trimestru din 2010, pe fondul dezechilibrelor structurale. Dacă grecii au mari necazuri din cauza datoriilor acumulate, românii plătesc poliţe mai vechi, în special consumul excesiv pe credit din perioada de boom.

Statisticile oficiale referitoare la evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru al anului trecut în ţările europene arată că Grecia a avut cel mai puternic recul faţă de aceeaşi perioadă din 2009 (-6,6%), ca şi faţă de trimestrul al III-lea din acelaşi an (-1,4%). Surprinzător sau nu, România este pe locul al doilea din acest punct de vedere, cu un minus de 0,5% faţă de acelaşi trimestru din 2009. În rest, toate celelalte ţări membre ale UE au creşteri economice cuprinse între 0,5% (Spania) şi 6,6% (Estonia).

Pentru a ne considera ieşiţi din recesiune (cel puţin din punctul de vedere al terminologiei tehnice a statisticienilor), era de ajuns ca două trimestre consecutiv să avem creştere economică. Ei bine, şi la acest capitol România se regăseşte în coada clasamentului european, tot „la braţ” cu Grecia, cele două ţări fiind singurele din Uniunea Europeană care au rămas în criză.

În cazul Greciei, minusurile s-au ţinut lanţ de-a lungul întregului an 2010, astfel că nu se poate vorbi încă de ieşire. La noi, după un minus de 0,3% în trimestrul I din 2010, faţă de trimestrul anterior, a urmat un plus de 0,3% în al doilea trimestru, apoi un nou recul, de 0,7% şi, în fine, o nouă creştere de 0,1% în ultimele trei luni. Nu suntem, aşadar, ieşiţi din recesiune, pentru că avansurile trimestriale nu au fost consecutive – dar, desigur, nu la asta se opreşte explicaţia rămânerii României în coada clasamentului european. Notăm doar că toate celelalte ţări UE au avut avansuri trimestriale consecutive, astfel că, tehnic vorbind, sunt ieşite din recesiunea economică.

Reţeta regresului

Analiştii economici au mai multe explicaţii pentru rămânerea economiei noastre în zona de recesiune, dintre care două sunt comune în toate opiniile. În primul rând, faptul că în perioadele de boom economic românii s-au împrumutat peste limitele capacităţii de rambursare, iar banii astfel obţinuţi i-au cheltuit pe bunuri de larg consum şi prea puţini au realizat investiţii în adevăratul sens al cuvântului.

sursa   adevarul.ro

Lasati un comentariu