Toată lumea iese din criză, numai România stă. Iată de ce!

• publicat la: 9 iunie 2010
Toată lumea iese din criză, numai România stă. Iată de ce!

Pentru că fiecare dintre vecinii noştri are măcar câte un avantaj în mânecă. Noi nu avem niciunul.

Toată lumea iese din criză, numai România stă. Iată de ce!

Polonia. Nici nu se mai numără. N-a avut parte de vreo recesiune în mileniul ăsta.

Cehia. Coroana e acum mai tare ca înainte de criză. Dacă e nevoie de ajustări suplimentare de productivitate, are de unde să le facă.

Slovacia. Apartenenţa la zona euro a menţinut creditarea la niveluri foarte ieftine. Iar când zona euro a ieşit din recesiune, Slovacia a reuşit să treacă direct pe primul loc: 4,5% creştere economică în primul trimestru.

Ungaria. A avut solduri negative ale investiţilor străine directe. Asta înseamnă că deşi străinii au investit mulţi bani în Ungaria, ungurii au investit şi mai mult în alte ţări. Economia are deci surse potenţiale de cash pentru relansare rapidă.

Bulgaria. Are în urmă ani întregi de excedent bugetar, lucru care a ţinut finanţele publice într-o stare bună. Când se va relua creşterea cererii în economie , ţara nu va fi împovărată de datorii şi dobânzi.

Lituania, Letonia, Estonia. Au intrat primele în criză, au avut cele mai mari scăderi, au ajustat cheltuielile publice de nevoie iar acum, gata! Vor creşte măcar pentru că nu prea mai au unde să scadă.

România? S-a trezit că e în criză abia când au sosit datele de la Statistică, leul nu mai poate slăbi fără să ruineze băncile, la zona euro nu prea mai poate trage speranţe, capitalul autohton nu s-ar mai întoarce nici din Elveţia, bugetul merge din gaură în gaură iar cheltuielile statului ştiu doar să se umfle. Deci, cum să iasă din criză?

Standard.ro

comentarii

de Gabi la 10 iunie 2010 - 19:40

Vai de noi!Cu asa conducatori ,ce ne mai miram atat!Si inca -i mai avem de suportat pe acesti incompetenti,pentru ca nu ne impotrivim lor,singurii care ies in strada sunt batranii,mai rar merg la mitinguri si bugetarii(profesorii,medicii,functionarii,etc).
De aceea isi permit acesti hoti si banditi sa faca ce vor cu noi!

de vasile la 10 iunie 2010 - 23:56

A inebunit lupul…
Care „toata lumea”? Ungaria e posibil sa fie in aceleasi ape ca si Grecia. Drept urmare a unor vesti negative, surprinzatoare, bursa ungara a suferit un adevarat soc. Germania se confrunta cu mari probleme. Franta de asemenea. Italia idem. Marea Britanie, datorita indatorarii majore pe care a facut-o, urmeaza sa faca reduceri masive ale cheltuielilor din bugetul de stat.

Desi credeam ca criza e pe final (in vestul Europei) si ca greul cel mare a trecut, mi-e teama ca ceea ce s-a aratat pana acum a fost doar varful inceberg-ului. O criza mult mai mare ar putea sa apara in perioada urmatoare. Cu totii ar trebui sa ia aminte, sa gaseasca solutii de supravietuire, sa isi gaseasca resurse de a rezista fara a se atinge de economiile personale. Acelea ar trebui sa fie ultima solutie posibila.

Lasati un comentariu