România cere experţi străini în vămi

• publicat la: 10 februarie 2011
România cere experţi străini în vămi

Autorităţile de la Bucureşti au propus deja statelor europene să trimită în România experţi care să lucreze cu vameşii şi poliţiştii de frontieră, propunerea fiind adresată la nivel bilateral şi Germaniei, care a părut interesată de subiect, a declarat, pentru Ziare.com, şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu.

„Există o propunere din partea României către statele membre să aducem experţi. Ei pot să lucreze împreună cu poliţiştii şi vameşii noştri, dar doar în calitate de experţi. Ei nu pot prelua exclusiv toate competenţele vămii sau poliţiei de frontieră pentru că ele derivă din calitatea de poliţist de frontieră, iar acestea sunt date prin lege.

Putem accepta ideea participării unor experţi în echipele poliţiei de frontieră, respectiv ale vămii, aşa cum am propus şi noi unor state membre. Nu am primit încă răspuns, dar ca idee de principiu nu a fost respinsă. Rămâne să negociem exact condiţiile în care vor fi detaşaţi acesti experţi ai statelor membre”, a spus Marian Tutilescu, marţi, pentru Ziare.com.
Declaraţia a fost dată în contextul în care aproape 60 de vameşi şi politişti de frontieră se află de saptămâna trecută în arest preventiv, iar, marţi, alţi aproape 100 au fost ridicaţi de mascaţi, percheziţionaţi şi duşi la DNA Bucureşti, acuzaţi fiind de corupţie.

Liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat public că va cere coaliţiei de guvernare să aducă la punctele de frontieră vameşi străini, care au „o altă mentalitate” şi care trebuie să fie plătiti ca în ţările de origine.

„Nu putem închide România. În cât timp credeţi că îi putem înlocui pe cei reţinuţi cu oameni care să inveţe această meserie? Soluţia propusă de mine poate rezolva rapid chestiunea”, a declarat Pambuccian pentru Gândul, adăugând că indiferent cât de bine plătiţi ar fi vameşii români aceştia vor putea fi în continuare corupţi, de vină fiind „o anumită mentalitate”.

Întrebat cât de viabilă este o astfel de soluţie, şeful departamentului Schengen a răspuns că există această posibilitate, dar totul depinde de poziţiile pe care le vor adopta statele cărora le-a fost adresată solicitarea.

„Noi am făcut propunerea în cadrul Grupului de lucru Sch-Eval, dar, practic, fiecare stat membru răspunde în maniera în care doreşte. Consiliul nu poate să stabilească reguli, participarea statelor membre este suverană”, a explicat Marian Tutilescu.

O primă decizie s-ar putea lua la următorul Consiliu JAI, de pe 24 februarie, dar decizii bilaterale am putea avea şi în afara acestuia, în condiţiile în care România a făcut deja propunerea directă Germaniei şi o va adresa şi Franţei sau Olandei.

„Noi am făcut aceste propuneri şi în format bilateral partenerilor noştri germani, având în vedere că avem în momentul de faţă consilier german al ministrului. Deci putem extinde în varii domenii această problemă a consilierii. Important este căşsi statele membre să accepte acest lucru şi sperăm ca o vor face. În esenţă, ideea participării unor experti este o idee bună, cel puţin în opinia mea, cu menţiunea că ei nu pot prelua atribuţiile poliţiei de frontieră sau ale vămii.

Mi-e greu să estimez când se va lua o decizie pentru că ea aparţine statelor membre, dar în format bilateral am cerut Germaniei şi am transmis mesaje şi către Franţa şi către Olanda. O vom face într-un mod oficial în cadrul discuţiilor din viitorul Consiliu JAI. Ne gândim la o astfel de abordare în format multilateral, în format de Consiliu”, a mai declarat Marian Tutilescu, completând că cei abordaţi au părut „interesaţi” de această idee.

Lasati un comentariu