Jocurile UDMR în problema suprasolicitării punctelor vamale. Presiuni pentru deschiderea permanentă a 3 vămi

• publicat la: 20 decembrie 2021
Jocurile UDMR în problema suprasolicitării punctelor vamale. Presiuni pentru deschiderea permanentă a 3 vămi

Demnitari români de la ONG-ul UDMR fac presiuni pentru deschiderea de trei noi puncte vamale  pe granița de nord-vest motivând că lipsa acestora ar fi cauza aglomerației din vămile Petea și Urziceni. Nu blocajele din partea maghiară a trecerii frontierei și nici lipsa de benzi suplimentare pentru perioadele aglomerate. Pentru aglomeratia în vămi din săptămâna premergătoare Crăciunului UDMR vrea deschiderea de 3 noi puncte vamale permanente.

După ce am semnalat tăcerea reprezentanților UDMR în problema situației din vămi, au apărut luări de poziție. Prima a fost a prefectului Altfatter care apelează la traducere Google pe  pagina sa personală, din limba maghiară în limba română, probabil având probleme cu buna cunoaștere a limbii oficiale.

Intervenția prefectului  pentru situația din vămi înainte de sărbători datează de o săptămână, dovadă că nu s-a pregătit din timp pentru ceea ce se știa că se petrece an de an.

Măsuri alternative solicitate de prefectul UDMR sunt analizarea operaționalizării punctelor de trecere a frontierei temporare de la nivelul județului nostru de la Peleș, Bercu și Horea. Adică se pune acum presiune  pe deschiderea  unor puncte vamale din satele românești în loc să se opteze pentru îmbunătățirea fluidizării traficului prin vama Petea și Urziceni. Cum se face că doar vameșii maghiari au probleme cu numărul mare de români ce se reîntorc acasă de sărbători? Pentru că în alte vămi străbătute de români în traseul lor nu au niciun fel de probleme.

Un alt demnitar român din partea UDMR, deputatul Magyar Lorand, acuză autoritățile române de situația dezastruoasă din vamă în ultimele 2 zile, apelând la aceeași motivație ca prefectul UDMR și anume deschiderea permanentă a punctelor de trecere a frontierei de la Peleș, Bercu și Horea.

Deputatul menționează  pentru obiectiv-sm.ro că a luat atitudine  în 2017 pentru deschiderea celor 3 vămi din județ, printr-o adresă către ministrul de interne, care este în fapt doar o  solicitare de răspuns  la 2 întrebări. Nu suflă un cuvânt despre ce s-a petrecut din 2017 și până acum, despre câte intervenții a mai avut  și cât a fost de consecvent în susținerea doleanțelor sale. Nu credem să aibă legătură clocotul de acum cu faptul că se apropie alegerile parlamentare din Ungaria.

Concluzionând, după lecturarea declarațiilor demnitarilor UDMR, problema lor nu este modernizarea vămilor existente ci deschiderea permanentă a celor 3 puncte vamale din Peleș, Bercu și Horea.

 

Buletin de Carei

 

Lasati un comentariu