Ştafeta solidarităţii între elevi

• publicat la: 21 februarie 2011
Ştafeta solidarităţii între elevi

Astăzi,21 februarie 2011,s-a dat startul la Ştafeta solidarităţii între elevi” o acţiune care constă in transmiterea  de mesaje despre nonviolenţă între elevii şcolilor careiene.

Toate aceste mesaje , impreună cu ale  tuturor unităţilor din judeţ( şi cu cel transmis de către CJRAE) , se vor preda vineri, la ISJ Satu Mare, şi vor alcătui, la finalul campaniei “Fără violenţă in şcoli !”, „Carta antiviolenţei   judeţului”.

Cei care au pornit ştafeta careieana au fost elevii clasei a IX-a C de la Liceul Teoretic care au predat mesajul lor elevilor Şcolii Generale nr.3.

Predarea a avut loc intr-un cadru festiv, in prezenţa cadrelor didactice Iacobuţ Alina(director adjunct) ,Onodo Eniko(psiholog) şi Gabor Angela(profesor religie) din partea Liceului Teoretic .Elevii din clasa a II-a Step & step (inv. Angela Buciu) au preluat mesajul, la acţiune participând şi  Gozner Monica (psiholog şcolar), Abrudan Adelaida (director  adjunct), Renata Dragoş(consilier Edicativ) şi Hompoth Maria (mediator şcolar) .

Vă rugăm să urmăriţi cu atenţie aceste mesaje astfel ca la sârşitul săptămânii să vă exprimaţi opţiunea pentru cel mai reuşit mesaj.

redacţia

Mesajul ISJ

MESAJ CĂTRE ELEVII SĂTMĂRENI…

Noi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, preocupaţi de diminuarea fenomenului violenţei, dăm startul Campaniei „Fără violenţă în şcoli !” şi vă adresăm un mesaj de suflet în cadrul „Ştafetei Solidarităţii”.

Ştim cu toţii că cele mai frumoase zile ale noastre, elevi sau profesori, sunt cele în care ne simţim valorizaţi, în care interacţionăm cu mult respect cu cei de lângă noi… Ne plac zilele în care trăim experienţe inedite dirijate din umbră de bun simţ şi măsură, în care zâmbim cu căldură şi încredere celorlalţi… Ne simţim bine în zilele în care, cu efort şi perseverenţă, ne achităm de sarcinile ce ne revin; în care, împreună cu alţii, sprijinim şi încurajăm performanţa, atitudinea pozitivă, prietenia, stilul de viaţă sănătos…

Şi dacă ştim aceste lucruri, înseamnă că putem să facem mai mult – fiecare pentru sine şi pentru cei din jur – purtându-ne cu mai multă atenţie, mai mult respect, mai multă responsabilitate, mai mult autocontrol şi amabilitate.

Să nu aşteptăm ca „celălalt” să facă primul pas…  Purtarea fiecăruia dintre noi se va răsfrânge asupra tuturor.

Să învăţăm unii de la alţii – împărtăşindu-ne experienţele – şi să folosim  cuvintele şi gesturile, nu pentru a răni, jigni, critica sau eticheta, ci  pentru a exprima bucuria fiecărei zile.

Mesajul Liceului Teoretic

Mesaj către elevii de la Şcoala cu Cls. I-VIII Nr. 3 Carei

Suntem raţiunea, înţelegerea şi iubirea. Aceste aspecte determină superioritatea noastră faţă de alte fiinţe pământeşti.

Violenţa este duşmanul societăţii, ucigaşul iubirii şi trecerea în nefiintă a înţelegerii. Aceasta înnegreşte cerul cald plin de senitate şi tulbură apele calme ale raţiunii. Înlocuieşte pacea din suflet cu ura neagră a haosului rece.

Violenţa reprezintă alterarea omului în chip şi suflet, dar mai dureros, degradarea adusă de violenţă ne proiectează la rangul de animale. Prin faptul că deţinem în noi raţiunea şi alegem soluţiile unor probleme prin căi iraţionale, căderea va fi mai profundă şi accentuată.

Suntem oameni, violenţa ne face inumani. Chiar asta vrem? Dorim din braţele luminii ocrotitoare să cădem în întunericul pustiu şi dureros?

Material realizat de : Adrian Coşarcă,cls. a XI-a A


Mesajul Scolii Generale nr.3

Mesaj catre elevii de la ScoaLA CU CLASELE I-VIII,NR.1Carei

Porti deschise păcii si nonviolentei

Intr-o lume in care valorile tind sa-si piarda sensurile, iar virtutile tin sa devina simple notiuni abstracte in care doar visatorii tind sa creada, intr-o lume in care oamenii spun multe si fac putine, mai exista se pare si persoane care cred in puterea unui cuvant care este PACEA.O scoala trebuie si poate sa fie un loc al pacii. Fiecare dintre noi trebuie sa evitam violenta pentru ca ea ne-ar putea primejdui sau distruge propria noastra viata.

Viata este un dar de la Dumnezeu, de aceea  trebuie pretuita. El ne-a dat viata pentru vesnicie si este singurul care hotaraste totul in ceea ce priveste viata fiecaruia. De aceea, noi trebuie sa respectam viata semenilor nostri ca pe a noastra.

Dar ce este mai exact violenta? Uitandu-ne in dictionar am gasit urmatoarele explicatii: putere mare, nestapanire in vorba sau in fapta, intrebuintarea fortei brutale, constrangere, siluire. Din pacate violenta este o problema de actualitate in randul nostru, al elevilor si nu numai.

Violenta este tot ce desfigureaza conditia umana, violenta este arma celor slabi, violenta este ultimul refugiu al incompetentei, ea este replica incultului.

Mesajul nostru impotriva violentei se indreapta catre voi si este unul simplu: “Invatati sa fiti nonviolenti!”. Incercati ca evitati motivul violentei printr-un comportament controlat si stapaniti-va mania, fugiti din fata

violentilor, apelati la autoritati, nu va fie teama sa spuneti celor carora pot sa va ajute ca ati fost batuti sau bruscati, tratati-i intotdeauna pe altii asa cum

v-ar conveni sa fiti tratati voi, nu lasati violenta sa va distruga viata.

Daca vom fi nonviolenti lumea va fi mai buna si cum spunea Labis :

“Ne vom inalta asemeni unui porumbel

Si vom zbura spre idealul nostru

Vom incerca sa stapanim infinitul

Dand vietii forma ideala

Vom deveni pe cat posibil OAMENI

Dorim ca voi  cei care veti citi acest mesaj sa fiti oameni ai pacii, oameni care sa luptati impotriva violentei de orice fel.

Eleva:Gabor Tania –clasa a V-a A-Scoala cu cls. I-VIII. NR.3 Carei

Lasati un comentariu