7 cauze pentru oboseala cronică

• publicat la: 5 martie 2011
7 cauze pentru oboseala cronică

Te simţi epuizată şi cu greu reuşeşti să te trezeşti dimineaţa? Dacă ai parte de cele 6-8 ore de somn pe noapte recomandate, trebuie să descoperi adevărata cauză care duce la o stare de extenuare.

Nu doar vremea, lipsa somnului sau stresul acumulat zilnic pot fi vinovaţi de senzaţia de somnolenţă care te însoţeşte pe toată durata zilei. Deşi în sezonul rece tot mai multe persoane se plâng de stări de oboselă sau lipsă de vitalitate, aceste simptome pot anunţa şi o afecţiune. Iata câteva dintre posibilele cauze:

1. Apneea în somn. Potrivit Societăţii Române de Pneumologie, 40% dintre români suferă de apnee în somn. Aceasta este o afecţiune a aparatului respirator foarte frecvent întâlnită şi care are uneori urmări extrem de grave. Se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pe o perioadă de cel puţin 10 secunde. Principalele simptome ale apneei în somn sunt: somnolenţa excesivă în timpul zilei, sforăitul puternic, prezenţa cefaleei (în special dimineaţa), creşterea tensiunii arteriale.

Recomandări: Urmează un regim de slăbit (în cazul în care eşti supraponderală), renunţă la ţigări sau optează pentru un aparat CPAP (Continuous Positive Airway Pressure/presiune pozitivă continuă pe căile respiratorii).

2. Alimentaţia deficitară. Starea de oboseală poate apărea şi în cazul în care eşti la dietă şi mănânci foarte puţin dar şi în cazul în care optezi pentru alimente nesănătoase. O dietă echilibrată te va ajuta să controlezi nivelul de zahăr din sânge şi să previi senzaţia de extenuare.

Recomandări: Nu sări peste micul dejun şi alege alimente care să conţină atât proteine cât şi carbohidraţi.

3. Anemia reprezintă principala cauză de oboseală în rândul femeilor. Menstruaţia poate duce la un deficit de fier.

Recomandări: Consumă cât mai multe alimente bogate în fier (carne, ficat, fasole) sau optează pentru suplimente.

4. Depresia se manifestă şi prin stări de oboseală, lipsă de putere şi de energie. Tulburarea somnului poate fi, de asemenea, un simptom al depresiei (fie că nu poţi adormi, fie că te trezeşti în mijlocul nopţii, iar dimineaţa te simţi ca şi cum nu ai fi dormit deloc).

Recomandări: Consultă un specialist dacă te confrunţi cu aceste simptome.

5. Hipotiroidismul. Dintre simptomele cele mai frecvente ale afecţiunii fac parte: oboseala, starea de slabiciune, durerile articulare, durerile şi crampele musculare, sensibiliate la frig, constipaţia, tegumente uscate, cefalee. Afecţiunea apare în cazul în care glanda tiroidă nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni.

6. Excesul de cofeină. Mullţi dintre noi apelează la cafea sau cola pentru a se energiza. Specialiştii avertizează că, în cazul exceselor, se poate ajunge la instalarea unei stări de oboseală şi iritabilitate.

Recomandări: Redu consumul de cafea, ciocolată, ceai negru şi cola.

7. O boală de inimă nediagnosticată. În cazul în care observi că oboseşti uşor, după activităţi uşoare, care ţin de rutină, consultă medicul pentru mai multe investigaţii. Poate fi un semn că inima ta nu functionează corespunzător.

sursa topsanatate

comentarii

de Gabi D la 5 martie 2011 - 19:58

Interesant si util articol!

Lasati un comentariu