Norul radioactiv din Japonia ar putea ajunge în România într-o săptămână. Cum ne va afecta

• publicat la: 24 martie 2011
Norul radioactiv din Japonia ar putea ajunge în România într-o săptămână. Cum ne va afecta

Peste câteva zile, deasupra României ar putea ajunge particule radioactive provenite de la centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, din Japonia. Traiectoria acestora depinde de circulaţia atmosferică, iar în momentul în care se vor afla deasupra ţării noastre, acestea vor fi în concentraţie foarte mică, astfel că populaţia nu ar trebui să aibă motive de îngrijorare. Cel puţin asta susţin cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, care nu se arată îngrijoraţi de momentul respectiv. Contactat de B1.ro, cercetătorul Anton Geicu, de la Secţia de Climatologie din cadrul ANM, a oferit câteva precizări referitoare la traiectoria şi concentraţia particulelor radioactive care se răspândesc deasupra mai multor continente.

„Dacă în Franţa apare vreo particulă radioactivă azi (miercuri, n.r.), peste o săptămână poate ajunge şi la noi. De la Bucureşti la Paris sunt 2.000 kilometri”, a declarat Anton Geicu, pentru B1.ro.

La aproximativ o săptămână de la exploziile produse în 12 martie la centrala nucleară Fukushima, oficialii americani anunţau că frontul de aer radioactiv format în urma emanațiilor traversează Oceanul Pacific şi ajunge în California. După alte câteva zile, au fost depistate particule radioactive în Islanda.

Cu o zi în urmă, în presa franceză  au început să circule informaţii conform cărora norul radioactiv ar urma să ajungă deasupra Franţei chiar în cursul zilei de miercuri. Astfel, nu ar trebui să dureze mult până când acesta va ajunge deasupra României.

„E posibil să ajungă particule izolate într-o concentraţie foarte mică”, ne-a precizat Anton Geicu. „Distanţa între România şi Japonia este însă foarte mare în linie dreaptă. Circulaţia amosferică nu se desfăşoară pe această traiectorie minimă, astfel că distanţa este, de fapt, mult mai mare”, a mai spus climatologul.

Cantităţi neglijabile

Conform specialistului român, nivelul de radiaţii din Japonia a fost mai ridicat în momentul în care s-au produs exploziile la centrala nucleară, respectiv s-au format norii radioactivi. Între timp, însă, concentraţia s-a diminuat, astfel că acum nu reprezintă o ameninţare la adresa cetăţenilor români.

„Concentraţia nu este deloc periculoasă, este o dispersie foarte mare. (…) Ele au fost puternice, dar concentraţia se pierde. Pe parcursul acestei distanţe (România-Japonia, n.r.), dispersia este foarte mare”, a explicat Anton Geicu.

Particulele respective parcurg distanţa pe un traseu mult mai lung decât traiectoria obişnuită. Mai exact, distanţa aproape se dublează în raport cu cea obişnuită.

„Nu merge traiectoria după curse aeriene, în linie dreaptă, ocolirea înseamnă că parcurge mai greu distanţa”, a mai explicat cercetătorul Anton Geicu.

De partea cealaltă, meteorologul Adrian Boariu, de asemenea contactat de B1.ro, a ţinut să precizeze că nu există deocamdată informaţii clare referitoare la acest subiect.

„Pentru zona geografică a ţării noastre nu există niciun fel de problemă. Noi facem prognoze pe patru zile şi estimări pe şapte zile. Nu există informaţii cu privire la eventualitatea ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Adrian Boariu.

Trăim oricum într-un mediu cu radiaţii

De la producerea accidentului nuclear, mii de locuitori ai oraşelor aflate în apropierea centralei Fukushima au fost evacuaţi. Pe cei care au rămas acolo, autorităţile nipone i-au sfătuit să nu-şi părăsească locuinţele şi să nu bea apă de la robinet, fiind şanse foarte mari ca aceasta să fie deja contaminată. Sfaturi similare se pare că au început să apară şi la Paris zilele acestea. Anton Geicu susţine, însă, că astfel de avertizări nu îşi au rostul şi că fără îndoială nu sunt emise de autorităţile franceze.

„Astfel de anunţuri sunt făcute de alte surse decât cele de meteorologie”, a spus cercetătorul român.

Specialistul de la Secţia de Climatologie din cadrul ANM a ţinut să mai sublinieze faptul că particulele radioactive care vor ajunge la noi în ţară peste câteva zile nu ar trebui să aibă niciun efect asupra populaţiei. Cu atât mai mult cu cât mediul în care trăim este oricum extrem de poluat.

„Noi trăim oricum într-un mediu cu radiaţii. Ceea ce aduce în plus (norul, n.r.) este neglijabil”, a mai spus Anton Geicu.

Accidentul nuclear de la Fukushima s-a produs pe 12 martie, la o zi după ce Japonia a fost lovită de un puternic cutremur cu magnitudinea de 9, urmat de valuri tsunami devastatoare care au atins chiar şi 10 metri înălţime. Autorităţile nipone nu au reuşit nici până acum să rezolve toate problemele apărute la centrala de la Fukushima.

sursa  B1.ro

Lasati un comentariu