Cum am ajuns să IMPORTĂM miei româneşti? Dragoş Frumosu: “Prostia ne costă!”

• publicat la: 11 aprilie 2011
Cum am ajuns să IMPORTĂM miei româneşti? Dragoş Frumosu: “Prostia ne costă!”

Frumosu: Carnea de miel face sute de km de la producătorii români şi până în supermarket, pentru că trece mai întâi pe la bulgari şi turci
“Aproximativ toţi mieii de export se întorc tot în magazinele din România, unde sunt mult mai scumpi, şi cu eticheta de import”

Deciziile greşite şi indiferenţa au condus la întâmplarea ca românii să mănânce în ziua de Paşte miei importaţi din România, susţin reprezentanţii din industria alimentară. ”Mielul românesc face sute de km de la ţăranul din Giurgiu până în supermarketul din Bucureşti. Asta se întâmplă pentru că până să ajungă în magazine, el se duce mai întâi pe la bulgari, turci, sau chiar şi australieni, şi apoi se întoarce tot la noi, dar mult mai scump, că chipurile e de import, când el e tot românesc, dar transportul şi mai ales prostia noastră costă.

De ce s-a ajuns aici? Pentru că statul şi procesatorii dau prea puţin pe un kg de carne de miel, iar fermierilor automat nu le convine, că ei ies în pierdere pentru că statul nu le-a dat subvenţii, nutreţurile s-au scumpit. Astfel, mieii româneşti se duc la export unde preţurile sunt mult mai bune, iar de aici urmează traseul lung şi costisitor până ajunge tot pe masa românilor”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

Mai mult, acesta a precizat că preţurile la carne nu ar trebui să fie mai mari faţă de anul trecut, dar motive pentru scumpire sunt foarte multe. “Dacă ne luăm după ministrul Agriculturii, preţurile nu vor creşte, dar dacă ne luăm după piaţă ele sigur ar avea motive de creştere. În primul rând nutreţurile s-au scumpit, subvenţiile întârzie să apară, iar puterea de cumpărare a românilor este foarte scăzută, aceşti 3 factori conduc fermierii să majoreze preţurile că altfel pierderile lor vor fi imense, şi nimeni nu mai face acum agricultură de dragul agriculturii”, a mai spus Frumosu.

Acum un kg de carne de miel se vinde între 10-15 lei pe kg, în ultimele 2 zile înaintea Paştelui preţul va urca la 20-25 lei. Aşa se întâmplă în fiecare an, ca pe ultima sută de metri să se majoreze preţurile. Problema în România este alta, şi anume că hipermarketurile dictează preţul, şi nu piaţa. Astfel, dacă în marile magazine un kg de carne se vinde cu 10 lei, şi în pieţe va fi tot 10 lei, în schimb dacă în hipermarket kg este de-acum peste 20 lei, atunci şi în pieţe va fi la fel. Am ajuns în situaţia în care hipermarketurile să dea ora exactă, aici preţul stabilit pentru un kg de carne”, a explicat Dragoş Frumosu,care a adăugat că acest lucru se întâmplă şi din cauza lipsei punctelor avizate de tăiere din pieţe.
„Dacă ne plângem de piaţa neagră, atunci ar trebui să existe în pieţe acele puncte de tăiere avizate de autorităţile sanitar-veterinare unde fermierii să vină cu miei vii şi să poate fi sacrificaţi legal şi igienic în pieţe. Dar la noi nu există aşa ceva, dacă mergi pe şoseaua Bucureşti-Ploieşti, pe fiecare poartă scrie „avem miei de vânzare”, iar asta se întâmplă tocmai din lipsa acelor puncte de tăiere. Astfel, am fi avut şi preţuri mai mici, pentru că nu am mai plăti transportul către un abator, taxele percepute de acesta”, a mai spus Frumosu.

sursa financiarul.ro

Lasati un comentariu