Duminica Floriilor

• publicat la: 16 aprilie 2011
Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este primul praznic impărătesc, cu dată schimbătoare, din cursul anului bisericesc,este sărbătoarea care ne aminteşte de intrarea triumfală a Domnului in Ierusalim, inainte de Patimi.

Floriile se serbează cu o săptămână inainte de Paşte şi  incepând cu acestă dată, până la Paşte, incepe Săptămâna Patimilor.

Această sărbătoare poartă numele de Florii, întrucât Iisus Hristos a fost intâmpinat in Ierusalim cu flori şi cu ramuri de finic şi de măslin. Credincioşii duc simbolic la biserică ramuri de salcie şi flori pentru a le sfinţi, deoarece incepând cu acestă zi toate florile şi toţi pomii incep să inflorească.

La slujba de Florii, toţi slujitorii bisericii ţin in mâini alături de aceste flori şi crengi de salcie şi o lumânare aprinsă ca simbol al biruinţei vieţii impotriva morţii.

Primele menţiuni despre această sărbătoare provin din sec. IV: Sf. Epifanie, ii atribuie două predici, iar pelerina apuseană Egeria (sau Etheria), descrie modul cum se sărbătorea această duminică la Ierusalim spre sfârşitul secolului IV.

In seara acestei duminici incep in biserici frumoa­sele slujbe ale deniilor din săptămâna Sfintelor Patimi. Tot in această zi işi serbează onomastica cei care au nume de flori.

In unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute. În Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică şi curăţă mormintele strămoşilor, agăţănd de cruci rămurele de salcie.

Tot de Florii, se agaţă într-un pom înflorit şnurul de mărţişor, şi alături de şnurul de mărţisor se agaţă haine şi zestrea fetelor de măritat. Fiind o sărbătoare care marchează reînvierea naturii, sensul ei este atribuit şi elementelor din viaţa cotidiană. În unele zone, fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, spre a deveni mai frumoase şi mai sănătoase, mai dorite de către flăcăi, pentru a se putea mărita în acel an. În Muntenia, oamenii nu se spală pe cap deoarece există crezul că dacă faci asta în Duminica Floriilor, în care toţi pomii înfloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor.

Pentru a ne apăra de boli e bine ca atunci când se va face baie, in apă să se pună şi câteva flori sfinţite.

O altă credinţă specifică Duminicii Floriilor, spune că aşa cum este vremea în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte.

Buletin de Carei urează tuturor celor ce-şi sărbătoresc în această zi onomastica, un călduros  LA MULŢI ANI !

redacţia

Lasati un comentariu