Duminica Floriilor

• publicat la: 7 aprilie 2012
Duminica Floriilor

Ortodocşii şi greco-catolicii sărbătoresc duminică Floriile, sărbătoarea care încheie postul de 40 de zile şi precede Săptămâna Patimilor.

Credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici sărbătoresc duminică Intrarea Domnului în Ierusalim, marea sărbătoare de dinaintea Săptămânii Patimilor. Cunoscută sub numele de Florii, această zi încheie totodată postul de 40 de zile al Paştilor, Săptămâna Mare fiind o perioadă distinctă de postire. De Florii se face totodată dezlegare la peşte.

Floriile sunt sărbătorite de credincioşii ortodocşi şi de cei greco-catolici în fiecare an în duminica de dinaintea Săptămânii Patimilor. Sărbătoarea are în centru evenimentul intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, pe un asin. De asemenea, în textul evanghelic care se citeşte în bisericile ortodoxe se face referire şi la cina din casa lui Lazăr şi a Mariei, când aceasta Îi unge lui Iisus picioarele cu mir. A doua zi mulţimile Îl întâmpină pe Mântuitorul cu entuziasm, având în mâini ramuri de finic şi strigând: “Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului”. În amintirea gestului mulţimii, în bisericile ortodoxe credincioşii aduc de Florii ramuri de salcie care sunt binecuvântate şi apoi luate acasă.

Originile sărbătorii de Florii datează insă din perioada precreştină, fiind menţionat istoric obiceiul românilor de a petrece in această zi in cinstea zeiţei Flora, dar si al impăraţilor de fi mărinimoşi si de a acorda graţieri (sărbătorii Floriilor i se mai spune si Duminica Graţierilor). Se spune că salciile sfintite in ziua de Florii (sau Duminica Stâlpărilor) au puterea de a feri acea casă de rele, de necazuri, de foc şi de grindină, aducând totodată prosperitatea şi belşugul in casa respectivă.

Salcia magică, salcia sfântă, salvia binecuvântată, salcia ca legendă…

Salcia este o plantă sfântă in traditia românească. Legendele mentioneaza că dintre toate plantele salcia a fost singura care a ajutat-o pe Maica Domnului să treacă apele unui râu, făcându-se punte pentru a-i asigura trecerea. Drept recunoştinţă, Maica Domnului a binecuvântat această plantă si i-a hărăzit să nu fie transformată in cărbune, ci să fie indrăgită de oameni si adusă in fiecare an in Casa Domnului si in casele oamenilor.

In acelasi timp insă, salcia ca simbol vegetal a păstrat anumite atribute ale simbolului salciei din perioada precreştină. Ea sugerează totodată primăvara, moartea şi viaţa, regenerarea naturii, dar si cea a omului, regenerarea fizică, dar si cea spirituală. Salcia are puteri tămăduitoare si terapeutice, este o legatură ‘vie’ intre noi si divinitate. In caz de boală, de suferinţă, de sperietură, de trăsnet sau fulger, este indicat să ceri ajutorul divin si să atingi aceste ramuri sfintite.

Tot spre a fi sănătosi si a ţine bolile trupeşti la distanţă, este bine ca atunci când facem baie să punem in apă câteva frunze de salcii sfintite. Salciile si mâţişorii de salcii se pun si in mâncarea animalelor pentru ca acestea să se inmultească si să nu se imbolnăvească.

Din punct de vedere alimentar, duminica Floriilor reprezintă a două zi din Postul Mare, alături de Buna Vestire, în care se face dezlegare şi la peşte, alături de vin şi untdelemn. Floriile încheie postul de 40 de zile al Paştilor, început anul acesta în 27 februarie. Perioada care urmează, începând de luni, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, este tot o perioadă de postire, chiar mai aspră din punct de vedere alimentar, dar distinctă de Postul propriu-zis, amintit şi cu o încărcătură liturgică şi duhovnicească specială. Biserica ortodoxă şi cea greco-catolică sărbătoresc Paştile duminică, 15 aprilie. De precizat că Biserica romano-catolică şi cea reformată celebrează Paştile duminica aceasta, în 8 aprilie.

Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta care precede duminica Floriilor este cunoscută în Biserica Ortodoxă ca Sâmbăta lui Lazăr, fratele Mariei şi al Martei, înviat de Iisus înainte de patimile Sale. În biserici şi mănăstiri, iar la ţară inclusiv în cimitire sunt oficiate parastase.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, 1.489.584 de cetăţeni români, dintre care 633.402 de bărbaţi şi 856.182 de femei, îşi sărbătoresc, duminică, 8 aprilie, onomastica cu ocazia Floriilor.

Din totalul româncelor, 147.753 se numesc Viorica, 127.756 – Florentina, 93.821- Florica, 90.448 – Floarea, iar 79.108 – Florina.

Conform datelor furnizate de structura specializată a Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea bărbaţilor se numesc Florin (332.149), Viorel(147.148), Florian (54.945), Florea (30.986), Florentin (24.937) sau Florinel (13.873).

La Mulţi Ani ! tuturor celor ce îşi sărbătoresc onomastica.

Lasati un comentariu