Imbrăţişarea şi puterea magică a vindecării prin atingere

• publicat la: 9 aprilie 2011
Imbrăţişarea şi puterea magică a vindecării prin atingere

In societatea agitată în care trăim azi, puţini dintre noi mai au timp de imbrăţişări. Fără să ştim, adesea adoptăm un comportament schizoid, ne confesăm unor prieteni virtuali şi nu mai avem timp de mângâieri şi tandreţe. Dar, la fel de puţini dintre noi ştiu câte ceva despre puterea tămăduitoare a îmbrăţişărilor. Dacă, de pildă vi s-ar spune că o îmbrăţişare poate ajuta un supravieţuitor al unui lagăr de concentrare să-şi păstreze speranţa şi să creadă că există cineva căruia îi pasă de suferinţa sa, aţi crede? Aţi exclama poate: “cât cinism?!”… Dar chiar acesta este adevărul, testat ştiinţific de un grup de studenţi musulmani care au îmbrăţişat o femeie evreică, supravieţuitoare a lagărului de concentrare de la Auschwitz.

După ce şi-a depănat amintirile dureroase grupului de studenţi veniţi să o viziteze la Muzeul Holocaustului din Melbourne (Australia), femeia, care avea un număr tatuat pe umăr, a fost copleşită de gestul făcut de tineri, o simplă îmbrăţişare. Şi totuşi, experţii în psihologie comportamentală susţin că un astfel de gest, deşi simplu, are efecte extrem de complexe la nivel afectiv şi relaţional, fiind chiar o tehnică de vindecare a unor traume emoţionale.

“Imbrăţisările produc o stare de bine şi sentimentul de protecţie, siguranţă, încredere şi speranţă, fiind un redutabil ‘medicament’ în domeniul traumelor psihice” – susţine dr. Paul Valent, expert psihiatru în tulburările afective. El a explicat că îmbrăţişarea, atingerea umană în general, este esenţială pentru viaţă şi sănătate, iar cercetările au dovedit pe deplin această axiomă. În urma unui studiu privitor la efectele atingerii asupra sănătăţii umane, realizat de Institutul din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii din Miami (SUA), s-a descoperit că, în medie, bebeluşii care sunt mângâiaţi 15 minute de două ori pe săptămână plâng mai puţin, iau în greutate mai repede şi sunt mai sociabili decât cei care nu sunt mângâiaţi. Totodată, s-a constatat că sugarii născuţi prematur şi care au beneficiat de terapie prin masaj de câteva ori pe zi au câştigat în greutate cu 47% mai rapid şi au părăsit spitalul cu şase zile mai devreme decât alţi bebeluşi aflaţi în centrele de neonatologie.

Un alt studiu, realizat în 1999 de cercetătorii din cadrul Universităţii Virginia, a scos în evidenţă faptul că la pacienţii vârstnici crizele de anxietate şi cele alergice s-au redus semnificativ după câteva şedinţe de terapie prin atingere. În acelaşi context, specialiştii de la Universitatea din Carolina de Nord au stabilit în 2005 că femeile îşi normalizează valorile tensiunii arteriale după ce îşi îmbrăţişează partenerii.

“Nevoia de a fi iubit şi apreciat este una dintre nevoile extrem de importante ale fiinţei umane – susţin cercetătorii – pentru că acest tip de nevoie oferă în plan afectiv stabilitate şi echilbru, stări indispensabile pentru realizarea altor nevoi statuate în clasica piramidă maslowiană”.

Concluzia? Chiar dacă sunt persoane mai puţin dispuse să accepte contactul fizic, îmbrăţişarea are mai multe semnificaţii decât un simplu gest de salut sau de felicitare. Îmbrăţişarea este o formă de apropiere şi susţinere, este un gest de afecţiune şi prietenie, este o dovadă de iubire, ataşament şi devotament. Aşadar, specialiştii ne dau un sfat: “deschideţi-vă braţele către cineva care are nevoie de o îmbrăţisare şi oferiţi-o fără ezitare! S-ar putea să primiţi cel putin două îmbrăţişări în schimb”.

In America, deja există înregistrată o cerere ca, din 4 iulie 2009, să fie sărbătorită pentru prima dată în istorie şi pe glob Ziua Internaţională a Imbrăţişărilor!

Lasati un comentariu