Băsescu vrea împărţirea României pe regiuni până în 2012. Cum ar arăta harta ţării conform proiectului UDMR

• publicat la: 19 mai 2011
Băsescu vrea împărţirea României pe regiuni până în 2012. Cum ar arăta harta ţării conform proiectului UDMR

Desfiinţarea judeţelor şi împărţirea administrativă a României pe regiuni revine în discursul lui Traian Băsescu, şeful statului anunţând că va demara discuţiile cu partidele politice, astfel încât teritoriul să fie restructurat până în anul 2012. „Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest, că pe acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii lui. Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze” aprecizat, Băsescu, joi, la o întâlnire pe teme economice, subliniind că măsura este necesară în ciuda faptului că nu va fi acceptată prea uşor de populaţie.

Declaraţiile preşedintelui vin în contextul în care un proiect de lege referitor la împărţirea ţării în 16 regiuni se află deja în dezbaterea Parlamentului. Iniţiativa, aparţinând grupului UDMR, a fost deja aprobată de Senat, prin adoptare tacită, aflându-se de trei luni în atenţia deputaţilor.
Cel mai sensibil punct al iniţiativei este cel care priveşte reunirea judeţelor Mureş, Harghita şi Covasna într-o singură regiune, care ar reconstitui în linii mari regiunea istorică a Ţinutului Secuiesc. Transilvania ar include, în total, şase regiuni: Arad-Caraş Severin-Timişoara, Bihor-Sălaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Braşov, Maramureş-Cluj-Bistriţa Năsăud şi Harghita-Covana-Mureş.
Moldova ar fi structurată în trei regiuni, ştergându-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoică cu Muntenia: Suceava-Botoşani, Iaşi-Neamţ-Bacău-Vaslui, Brăila- Galaţi-Vrancea-Buzău.
Alte şapte regiuni ar urma să prindă contur în urma reorganizării judeţelor din sudul ţării: Dolj-Mehedinţi-Olt, Gorj-Vâlcea, Argeş-Dâmboviţa-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Călăraşi-Ialomiţa, Constanţa-Tulcea şi Bucureşti.

La mai bine de trei luni de când a trecut de pe masa senatorilor pe cea a deputaţilor, proiectul semnat de către toţi parlamentarii UDMR se află în stand-by, aşteptând intrarea pe ordinea de zi a Comisiei de administraţie.
„Noi am gândit aceste regiuni statistice care trebuie redesenate. Insistăm pe varianta depusă de noi. Susţinem în continuare că Mureş, Harghita şi Covasna ar trebui să fie o regiune, dar subliniez că nu este vorba de o împărţire în funcţie de componenta etnică, ci în primul rând tradiţii şi de zona geografică, aşa cum, de exemplu, avem zona Făgăraşului”, a precizat pentru gândul liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras-Levente, adăugând că ţinta iniţiativei coincide ca termen cu cea a preşedintelui Băsescu: „Deocamdată, din februarie până acum, acest subiect nu a fost o temă în discuţie în coaliţie, dar se vor mai duce tratative. Până în 2012 proiectul trebuie adoptat, iar Parlamentul este cel care va decide prin vot”.

sursa Gandul

comentarii

de Cristi la 19 mai 2011 - 18:26

sa crape pana in 2012

de gelu la 30 mai 2011 - 18:16

Ce-ar fi sa se renunte la acest judet Giurgiu creat fortat (cu 3 orasele?!), si sa se revina la ceea ce a fost candva judetul Ilfov cu resedinta la Bucuresti, eventual la Buftea/ Otopeni?
Bucurestiul a fost resedinta ilfovenilor in primul rand iar acestora -fostilor ilfoveni li s-a facut o mare nedreptate prin plasarea in judetul Giurgiu, un oras ce ar putea fi frumos dar subdezvoltat si plasat total nepotrivit pt. o resedinta -la marginea judetului…?!

Lasati un comentariu