Noi asfaltări,buget la spital şi fonduri pentru asociaţii culturale

• publicat la: 1 mai 2011
Noi asfaltări,buget la spital şi fonduri pentru asociaţii culturale

În mai puţin de două ore consilierii careieni au reuşit să dezbată şi să voteze cele 10 proiecte de hotărâri  aflate pe ordinea de zi.

Lucrările şedinţei  de vineri,29 aprilie, a Consiliului Local au fost  conduse de Nuna Gheorghe care a început prin a  supune  spre  validare procesul verbal al şedinţei aferente lunii martie.

Tot în deschidere, primarul Kovacs a solicitat ca primul punct de pe ordinea de zi, în care se prevede acordarea titlului de Cetăţean de Onoare Înaltpresfinţitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului să fie lăsat la final ,votul să fie secret  şi să se dezbată cu uşile închise adică fără presă.

Deasemenea ,primarul a dorit scoaterea ( pentru a doua oară) de pe ordinea de zi a şedinţei a punctului 9, care prevedea desemnarea unui al doilea reprezentant al Consiliului Local în Consiliul de Administraţie a unităţilor de învăţământ preuniversitar în anul şcolar 2011 – 2012.Motivul invocat a fost  lipsa posibilităţilor de consultare cu  toţi consilierii,proiectul fiind de o importanţă deosebită.

“Dacă rămâne în vigoare această Lege a învăţământului ,dacă nu vor fi schimbări la nivel central,atunci din toamna Consiliile de Adminstraţie ale şcolilor vor fi cele care vor alege conducerea :directorul si directorul adjunct, aşa că trebuie să fim atenţi” afirmă primarul Kovacs.

La   Proiectul  de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe luna aprilie şi mai 2011 al Spitalului Municipal Carei,consilierul Ciută solicită ca să se aibă în vedere acordarea celor 6% cadrelor medicale ,procente ce le-au fost scăzute din salariul aferent lunii ianuarie.

Nu mă leg de buget,acesta prezintă o creştere cu 13% faţă de lunile anterioare dar doresc să fac un apel la cei din Consiliul de Administraţie al Spitalului pentru a acorda cadrelor medicale cele 6% ce le-au fost reţinute  în ianuarie datorate valorii reduse a contractului încheiat cu Casa de Asigurări.Aş dori să aflu de ce am primit numai un milion de lei în condiţiile în care în lunile anterioare Consiliul Local a aprobat  un proiect de hotărâre care prevedea ca şi contribuţie a noastră  un procent de 10% pentru a beneficia de fonduri sporite în achiziţionarea de aparatură şi pentru modernizarea Policlinicii.Conform unei adrese a Ministerului Sănătăţii din acea perioadă ni se spunea că un procent mai ridicat la contribuţii din partea Consiliului Local va determina Ministerul să ne acorde fonduri sporite”.

Conform obiceiului,primarul Kovacs este cel care oferă toate răspunsurile ,astfel acesta menţionează că “ce am votat atunci era doar o dorinţă a noastră dar dorinţele nu corespund întotdeauna cu realitatea.La întâlnirile pe care le-am avut cu Ministrul Sănătăţii, acesta a promis ajutor pentru instituţia spitalului,ajutor ce se va concretiza în semestrul doi al anului.Totodată ,Ministrul Cseke şi-a exprimat dorinţa de a fi lăudat măcar la Carei unde dă la fel de multe fonduri  ca la Constanţa”.

În replică, Ciută Ilie afirmă că “ dorinţa e de fapt o necesitate iar directorul Goraş (n.r.- de la acea dată ) a făcut cererea de solicitatre de finanţare pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi de reabilitare  a Policlinicii încurajat de o adresă primită din partea Ministerului Sănătăţii ,semnată de însuşi Ministrul Sănătăţii. Urmare a acestei interventii,primarul  a concluzionat că şi el şi-ar dori mai mulţi bani dar acestea sunt posibilitatile la ora actuală.”Sperăm să  primim mai multe fonduri ,si dacă tot suntem la capitolul fonduri primite  trebuie să recunosc că acest spital nu ar fi fost terminat fără ajutorul financiar substanţial acordat de ministrul liberal Nicolăescu”.

Proiectul trece cu unanimitate de voturi.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea ,, Reabilitare şi ramforsare carosabil pe străzile Crişa, V.Lucaciu, Zorilor şi Grădina Viilor (Valea Nyulhat) din municipiul Carei,, a antrenat în discuţii mai mulţi consilieri.

Consilierul Bucureştean Adrian propune realizarea unor refugii în Grădina Viilor  unde drumul de acces e destul de îngust.

Primarul aduce la cunoştinţa consilierilor faptul că de dimineaţă a fost pusă în discuţie suplimentarea număruli de străzi  asfaltate  precum porţiunea din Pţa Avram Iancu,str.grof Karoly până la intersecţia cu Bălcescu,porţiunea din str. 1 Decembrie 1918 din vecinătatea parcului Kosuth,str.Cuza-Vodă,str.Ecoului,şi parţial str.Tudor Vladimirescu.Dacă executantul va accepta posibilitatea plăţii abia în cursul anului viitor atunci va exista posibilitatea extinderii lucrărilor de asfaltare.

Consiliera Eva Konglovics a dorit să atragă atenţia asupra situaţiei din Pţa 1 Mai unde,în urma lucrărilor de asfaltare din cursul anului trecut a fost afectat singurul trotuar existent.Locuitorii zonei respective au solicitat consilierei rezolvarea  situaţiei neplăcute în care se află datorită imposibilităţii utilizării acestei căi de acces.In acest sens locuitorii au întocmit o petiţie ce a adunat peste 100 de semnături.

Şi acest proiect a fost adoptat cu unanimitate de voturi,in forma sa iniţială.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate pentru lucrarea ,,   Modernizare strada MĂRULUI în municipiul Carei, a fost amânat pentru şedinţa următoare ,la propunerea consilierului Papp Zsolt pentru a avea posibilitatea unei mai bune documentări.Strada Mărului este o stradă puţin circulată şi propunerea realizării unui drum de 6 m lăţime  a fost considerată de consilierul Poosz Szabolcs ca fiind exagerată,acesta propunând executarea unui drum  cu sens unic ,de lăţime redusă.

Proiectul  de hotărâre privind alocarea sumei de 4.000 lei în favoarea Asociaţiei Culturale Rekettye, pentru acoperirea cheltuielilor de transport cu ocazia deplasării la Festivalul Culturii Maghiare organizată în Croaţia a  readus în discuţie modalităţile de acordare a  fondurilor  pentru diverse Asociaţii, după reguli aleatorii,în funcţie de conjunctură şi de preferinţele majorităţii votante.

Consilierul Ciută a supus atenţiei colegilor săi situaţia din cursul anului trecut când a depus un Proiect de hotărâre prin care solicita 1.000 lei sprijin financiar pentru echipa de oină a Clubului Sportiv Şcolar Carei,antrenată de Mărnean Ioan ,pentru deplasarea la faza Naţională a Campionatului de oină la care s-au calificat. Primarul a motivat refuzul total  de atunci prin faptul că  “Echipa reprezintă judeţul, atunci să îi dea judeţul fonduri pentru deplasare”.Nu la fel a gândit şi a acţionat în situaţia de acum când, în solicitarea Asociaţiei Rekettye pentru participarea la Festivalul Culturii Maghiare din  Croaţia  se mentionează că aceasta va reprezenta România .

“ Aş putea să spun şi eu acum că  Asociaţia Rekete reprezintă România  deci să primească bani de la forurile abilitate dar nu pot să fac acest lucru ,fiind vorba de o Asociaţie a noastră, şi deci sunt de acord să li se acorde suma cerută” punctează consilierul Ciută.

Odată lămurite problemele, toţi consilierii au votat pentru acordarea acestor fonduri de deplasare a formaţiei careiene la festivalul din Croaţia.

Nu  de aceeaşi unanimitate de voturi  s-a bucurat următorul punct de pe ordinea de zi în care s-au solicitat 3.000 lei pentru o asociaţie din Satu Mare,Pro Magister,  care doreşte să organizeze o  Conferinţa Internaţională de Literatură dedicată poetului Ady Endre. Oricum,suma a fost acordată prin votul consilierilor majoritari.

Daniela Ciută

comentarii

de cititor la 2 mai 2011 - 06:26

dar drumul catre berveni pana unde se face?
si o pista de biciclisti?
ar trebui rezolvata situatia cu masinile parcate in cartiere pe trotuare ca pietonii si copiii nau pe unde trece
ar fi bine sa se gandeasca cineva si la pietoni

de gigel la 2 mai 2011 - 06:50

deci previziunile mele se adeveresc. asfaltarile au inceput, deja am si testat tronsonul nou asfaltat si nenea kovacs are inca un plus de la mine. uite ca incet incet inflorim 😀

de gigel la 2 mai 2011 - 06:53

si ar mai fi o chestie, banii care sunt investiti sau care s-ar investi in zilele careiene (marea tiganiada) as prefera sa se dea in dezvoltarea orasului, decat sa vad lume beata, parc distrus si fara vegetatie, si tigani cu nemiluita !

de podoba mircea la 2 mai 2011 - 11:55

se poate solicita sprijinul financiar din partea Consiliului Local pe anul 2011 alocat ONG-urilor,deoarece si noi participam la diverse competitii nationale cat si internationale??????????????????????????????? -5-8 mai Finala camp.nat.cadeti ARAD ; 12-15 mai ZAGREB ;26-29 mai Campulung Muscel; 3-5 iun. Etapa div.B Topoloveni ,etc

de Adi B la 3 mai 2011 - 06:52

Mircea draga, cere si vom vedea. S-a spart gheata deci… Motivatii contra nu ar trebui sa fie, banii nu cred ca vor ajunge dar nici bugetul nu se poate rectifica conform noi legi. Cere Mircea si teoretic vei primii.
Sincer, primarul a intrat pe o strada cu sens unic.

de podoba mircea la 3 mai 2011 - 08:56

eu am depus deja cererea ptr 2011,cat si decontul pe 2010(datoria mi-am facut-o)

de daciafan la 3 mai 2011 - 14:14

in mintea primarului si a unor consilieri asfaltare inseamna imprastierea unui strat de mixtura peste noroiul existent
canalele raman la nivelul initial astfel in urma marii asfaltari ne trezim cu cratere mai mari decat cele initiale si mult mai periculoase
o bataie de joc
ce sa mai spun de sensul giratoriu…

de adi la 3 mai 2011 - 20:15

acum daca spun ceva vor spune multi ca nu ne convine nimik
lucrarile astea sunt facut dupa ureche,nu vor tine nici 3 luni
peste asfaltul vechi se trage altul,uitati va in unele locuri nu se mai vede bordura,se inalta strada ,e mai sus ca trotuarul
vreau sa va d cand vin niste ploi calumea ,sa vezi cum inunda curtile oamenilor
se trage asfalt peste capacele de camin de la canalizari,nu am mai vazut in viata mea asa ceva
strada Crisan,si in prelungire spre rozelor,peste toate caminele de canalizare s a tras asfalt
NU VEDE NIMENI?

de adi la 3 mai 2011 - 20:18

NU EXISTA UN DIRIGINTE DE SANTIER,?
cine aproba lucrarile astea din punct de vedere calitativ
gurile de canalizare pluviala de pe margine soselei se ridica inainte de asfaltare
daca ridici dupa asfaltare(METODA DOMINIUM) IN cateva saptamani vor fi la loc,exact ca pe strada Spicului
nu exista ceva faze determinante pentru inspectorat?cine le semneaza?
vai de el ar fi in alta tara

de careian la 4 mai 2011 - 12:53

sa aprobat sau nu refacerea drumului nyulhat din gradina viilor

de Adi B la 8 mai 2011 - 09:32

Pt careian

Raspunsul e DA.

Lasati un comentariu