Opinii de consilier :”Mai mult dialog” spune Konglovics iar Bucureştean acuză :prostituţie politică pe bani publici

• publicat la: 7 mai 2011
Opinii de consilier :”Mai mult dialog”  spune Konglovics iar Bucureştean acuză :prostituţie politică pe bani publici

Odată încheiată şedinţa Consiliului Local din 29 aprilie 2011 ,am dorit să aflăm câteva  impresii,păreri ale unor consilieri din două formaţiuni politice diferite.

Au avut amabilitatea să stea de vorbă cu noi,răspunzându-ne la câteva întrebări,  doamna Eva Konglovics,consilier din partea UDMR,preşedinta Comisiei de Cultură,şi domnul Adrian Bucureştean,consilier  PNL, membru in comisia de Urbanism.

Dat fiind faptul că doamnele au prioritate, am inceput dialogul cu consilier Eva Konglovics.Dânsa se află la primul său mandat in cadrul Consiliului Local şi este  o prezenţă activă la şedinţe.

1. Ce părere aveţi despre şedinţa de astăzi?

E.K. A fost o şedinţă obişnuită,s-a desfăşurat in bune condiţii,ca de obicei.

2.  Care vi s-a părut a fi proiectul  cel mai discutat ?

E.K. Cel mai discutat a fost cel  cu reabilitarea, asfaltarea anumitor străzi din oraş in perioada imediat următoare.Am şi avut o intervenţie la acest punct, deoarece am fost abordată de locuitori ai unei anumite zone din oraş referitor la calitatea lucrărilor de asfaltare din cursul anului  trecut.

3. Cum aţi aprecia activitatea Consiliului Local?

E.K. Eu sunt la primul mandat .Am avut o cu totul altă percepţie faţă de activitatea unui consilier.Din afară s-a văzut altfel.Am crezut că  o să fim mai implicaţi in mai multe activităţi  dar administraţia locală este foarte  implicată  in toate activităţile oraşului.

4. Ce credeti că s-ar putea imbunătăţi  in activitatea acestui Consiliu?

E.K. Consider că  lipseşte comunicarea cu cetăţenii oraşului, acesta este capitolul la care sunt deficienţe.Noi ,in consiliu am aprobat o serie de proiecte care, atunci când s-au pus in practică au atras opinii vehemente din partea cetăţenilor ,aceştia nefiind informaţi despre ce se va intâmpla.Unul din ele este cel prin care s-a prevăzut amenajarea parcului despre care cetăţenii nu au ştiut şi au reacţionat vehement.Cred că dacă li se explica din timp nu se ajungea aici.

5. Cum apreciaţi colaborarea Dvs. cu primarul oraşului ?

E.K. Colaborez bine cu primarul Kovacs,care mi-a cerut părerea la mai multe proiecte , mai ales cele care vizau amplasarea locurilor de joacă din diferite puncte ale oraşului.Consider insă că mai este loc de dialog, şi numai prin dialog vom putea să rezolvăm mai eficient problemele oraşului in aşa fel ca şi cetăţenii să fie mulţumiţi.

6. În incheiere ,poate ne puteţi spune ce părere aveţi despre Buletin de Carei ?

E.K. Adevărul este că eu prefer ziarele tipărite şi de când sunteţi  online nu am  mai urmărit ziarul,in general nu intru pe internet.

D.C.  Vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă dorim succes in continuare.

Al doilea partener de dialog este consilierul Bucurestean care a avut bunavointa  de a raspunde la aceleasi intrebari.

1. Ce părere aveţi despre şedinţa de astăzi?

A.B. Echilibrată ,obişnuită a-şi spune.

2.  Care vi s-a părut a fi proiectul  cel mai discutat ?

A.B.  Cel mai dezbătut punct consider că a fost cel in care am avut de stabilit străzile ce urmează  a fi asfaltate. Dacă până acum era o problemă să asfaltăm 10 km de drum  ,ni se propune acum de către primar asfaltarea a incă 30km de drum dar sunt curios să ştiu cu ce fonduri se vor plăti aceste lucrări.Mai mult ca sigur că se va mai face un credit,la fel cum pentru celelalte străzi asfaltate s-a  apelat la un credit  de 52 de miliarde(lei  vechi ) la care  se vor adauga dobânda pe 10 ani în valoare de încă 27 miliarde( lei vechi).De calitatea lucrărilor nu mai aduc vorba deoarece cetăţenii văd ,la faţa locului cum se realizează acestea.

3. Cum aţi aprecia activitatea Consiliului Local?

A.B. Fiind  la al doilea mandat , cred că pot să am o parere mai autorizată la această intrebare.Contrar a ceea ce se spune”prin târg”, că la noi in consiliu sunt numai lovituri sub centură, dezbaterile şi divergentele  existente cred că de fapt au o finalitate benefică ,ducând la  progres.Grupul din care fac parte işi va spune in continuare părerea, fie că va fi luat in seama fie că nu,fie că unii sunt deranjaţi de lipsa de unanimitate din consiliu.Şi oricum,noi avem puterea să votăm un proiect benefic pentru oraş chiar dacă nu vine din partea noastră,dovadă faptul că  am votat peste 90% din proiectele propuse.

4. Ce credeţi că s-ar putea imbunătăţi  in activitatea acestui Consiliu?

A.B. În ce priveşte posibilitatea de imbunătăţire a activităţii consiliului , poate ar fi necesară o mai bună comunicare cu cetăţenii oraşului.Deasemenea , eu cred că ar fi benefică o  mai multă libertate de exprimare din partea  consilierilor ce fac parte din formaţiunea UDMR, majoritară in consiulliu.Primarul,in calitate şi de preşedinte de partid este cel care ia toate deciziile   ingradind libera  exprimare  şi mai ales  de decizie pentru cei ce fac parte din acest grup.

5. Cum apreciaţi colaborarea Dvs. cu primarul oraşului ?

A.B. Colaborarea mea cu edilul şef are loc pe două planuri.În afara consiliului, in plan personal avem o colaborare bună dar in consiliu…. acolo e un tărâm aparte,unde intervine politicul.Recunosc  că amândoi avem ambiţii politice dar eu consider că totuşi ar trebui pus  in prim plan numai interesul oraşului,acest aspect ar trebui să conteze cel mai mult atunci când se iau deciziile finale.Nu spun că primarul nu se implică ,ci dimpotrivă, dar vedeţi Dvs., şi realizările, au şi ele preţul lor ,care câteodată e exagerat.

Apreciez că s-a implicat in rezolvarea reabilitării  drumurilor, a căror asfaltare a inceput incă din toamnă, insă preţul pe care il vom plăti este mai mare faţă de ce se putea obţine.Ne-am inhămat la nişte datorii  mari aş putea spune, solicitările de credite  fiind luate cu ajutorul votului consilierilor majoritari. Dânsul dispune de voturile formaţiunii majoritare aşa că poate impune orice doreşte.Toate propunerile venite  din partea noastră sunt  tăiate din start,indiferent dacă este vorba de o propunere de membri intr-o anumită comisie sau de o soluţie pentru un anume proiect.Deşi primarul incearcă să  fie mereu optimist,  aş dori ca el să fie mai precaut in legătura cu contractarea creditelor.

Eu sunt mai moderat de felul meu  şi nu consider potrivit ca să sponsorizăm  Balul ţiganilor, care a avut loc acum 2-3 săptămâni,cu  250 de porţii de mâncare de la Cantina oraşului. Adică pentru acest bal avem bani dar pentru Ziua Naţională a statului in care trăim  nu se găsesc posibilităţi de protocol pentru 50 de invitaţi,sau pentru Ziua Armatei ,unde mai sunt prezenţi doar câţiva veterani de război?Să fi intrat deja in campanie, unde ştim ce importante sunt,din punct de vedere numeric, voturile etniei rrome ? Având in vedere că soţia mea este din secuime nu mă puteţi acuza de şovinism  aşa că aş dori să remarc că numai pentru anumite  simpozioane  şi manifestări gen Pacea de la Satu-Mare,eveniment  organizat de Muzsnaj Arpad din Satu Mare sau comemorarea lui  Ady Endre,organizat de Vegh Adalbert din Satu Mare, se găsesc fonduri mai mult decât generoase pentru protocol.

Administraţia Locală  careieană face ce face şi găseşte fonduri consistente pentru orice alt eveniment sau manifestare înafară de cele legate de statul român care asigură de fapt fondul de salarii pentru toţi angajaţii primăriei ,inclusiv edilii.Se pare că numai în România este legalizată prostituţia politică pe bani publici.

6. În incheiere ,poate ne puteţi spune ce părere aveţi despre Buletin de Carei ?

A.B.  Consider că este un ziar echilibrat cu toate că eu aud mereu de la adversarii politici că este un oficios  al PNL datorită relaţiei dvs cu consilerul Ciută .De fapt,asta face doar să îmi întărească convingerea că pe unii ii deranjează adevărul, dezvăluirile pe care le faceţi .Dacă adminstraţia locală ar fi transparentă  şi ar lucra” in litera şi spiritul legii” atunci nu aţi avea ce dezvăluiri să mai faceţi şi probabil v-aţi transforma într-o revistă culturală.

D.C.   Vă mulţumim pentru timpul acordat şi vă dorim succes in continuare.

Daniela Ciută

comentarii

de rodica la 10 mai 2011 - 18:19

felicitari domnu bucurestean.tot asa si mai departe,nu va lasati

de nelu la 11 mai 2011 - 14:36

cand o sa avem cinematograf in carei?

de curios la 12 mai 2011 - 11:43

ce studii au primarii si consilierii careieni?

de ARNOLD la 12 mai 2011 - 18:01

da pe ce lume traiesti curiosule?ei candideaza pe o lista de partid si nu la un concurs anume unde se mai cer si studii ,electoraul ai trece examentul pe cei care mint mai frumos…

de cititor la 13 mai 2011 - 05:50

despre ce vorbesti arnold?care dintre consilierii udmr nu are studii?cred ca din comentariul tau aiurea ne dam seama de culoarea ta politica.

Lasati un comentariu