Ziua Parcurilor sărbătorită la Satu Mare

• publicat la: 19 mai 2011
Ziua Parcurilor sărbătorită la Satu Mare

Ca in fiecare an, Ziua Europeană a Parcurilor este sărbătorită in data de 24 Mai.

Ziua Europeană a Parcurilor a fost lansată de Federaţia EUROPARC cu scopul de a creşte profilul ariilor protejate europene şi de a genera sprijin public pentru scopurile şi activităţile lor. Prima aniversare a avut loc în anul 1999 iar evenimentul a inceput sa fie celebrat anual de-a lungul întregului continent. Data de 24 Mai a fost aleasă pentru a sarbatori crearea primelor 9 parcuri naţionale în Suedia pe data de 24 Mai 1909.

Dintre ariile protejate, cele mai importante prin întinderea şi valoarea lor sunt parcurile naţionale şi parcurile naturale, cele dintâi beneficiind de un regim de protecţie mai sever decât cele din a doua categorie.

In România primele arii naturale protejate au fost declarate la începutul anilor ’30, prin Jurnalul Consiliului de Miniştri Nr. 1149 din 1932 .

La noi in judet ,Agentia pentru Protectia Mediului in colaborare cu Primaria Satu Mare marchează acest eveniment ecologic pe data de 22 mai 2011,zi în care va avea loc a treia ediţie a  „Paradei Florilor”.

Prin această acţiune se doreşte conştientizarea comunităţii sătmărene privind importanţa spaţiilor verzi.

Programul zilei de 22 mai  va fi următorul:

–          ora 10.30 – 10.45: întâlnirea participanţilor în Grădina Romei, în faţa Complexului de educaţie ecologică – „Casa verde”

–          ora 10.45 – 11.00: depuneri de coroane de către reprezentanţii instituţiilor de mediu din judeţul Satu Mare la statuia lui Kiss Gedeon – Colonelul Arborilor

–          ora 11.00: „Parada Florilor” care va începe de la intrarea principală a Grădinei Romei, pe Calea Traian – IC Brăteanu – Piaţă Libertăţii – Catedrala Romano – Catolică, cu participarea majoretelor de la Şcoala nr. 10 Satu Mare, a Fanfarei de la Beltiug, condusă de d-nul Câcu precum şi un car alegoric cu flori pregătit de SC Florisal SA, însoţit de preşcolari  şi şcolari de la unităţile de învăţământ, îmbrăcaţi în costume realizate din materiale reciclabile, părinţi şi cadre didactice de la 20 de instituţii de învăţământ, ONG-uri de mediu şi colectivul APM.

–          ora 12.00: moment muzical, în parcul central, în faţa statuii Vasile Lucaciu

–          concurs “Cel mai reuşit stand”.

Fiecare instituţie de învăţământ înscrisă la concurs va realiza un stand de prezentare a instituţiei în contextul   evenimentului

– concurs de desene pe astfalt “Parcul prin ochi de copil” în parcul central din P-ţa Libertăţii, pe partea dinspre Catedrala Romano-Catolică pentru toţi copii care doresc să transmită comunităţii prin desenul lor importanţa spaţiului verde.

–          ora 13.00: premierea concursurilor organizate

Pe toată perioada manifestărilor, circulaţia va fi închisă pe traseul: Calea Traian – IC-Brătianu- Piaţa Libertăţii (între orele 11.00 – 12.00) şi în faţa catedralei Romano-Catolice din Piaţa Libertăţii (11.00 – 16.00), astfel se vor crea condiţii prielnice desfăşurării manifestărilor iar comunitatea sătmăreană se va putea bucura câteva ore de linişte şi aer curat, în centrul vechi al municipiului.

redactia

Lasati un comentariu