Lupte daco-romane de Zilele Careiului

• publicat la: 27 iunie 2011
Lupte daco-romane de Zilele Careiului

Poate cea mai inedită prezenţă din prima zi a festivităţilor de deschidere a zilelor oraşului a fost cea a membrilor Muzeului  Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi a Asociaţiei „Amicii Muzeului” Zalău.

Aceştia au participat cu două trupe de luptători daci şi romani,având o costumaţie specifică perioadei respective,şi care au participat şi la defilarea din debutul manifestărilor.Pe lângă costumaţia deosebit de atent realizată, luptătorii au dispus şi de toată gama de accesorii din dotarea armatei pe care o reprezentau.

Prima dintre cele două trupe de reconstituire istorică a fost cea romană, COHORS III CAMPESTRIS CIVIUM ROMANORUM,antrenată şi consiliată ştiinţific de către cercetător ştiinţific dr. Dan Băcueţ-Crişan de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, care este şi preşedintele Asociaţiei „Amicii Muzeului” Zalău.

Aceştia au prezentat diferite manevre militare ofensive şi defensive.Toate ordinele şi comenzile au fost date în limba latină.  S-a trecut apoi la prezentarea  costumelor romanilor.

Au urmat dacii, cu trupa LUPII DACIEI,antrenată şi consiliată ştiinţific de către cercetător ştiinţific dr. Horea Pop de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Si  dacii au prezentat diverse tehnici de luptă şi elementele de echipament, specifice.

La final, cei prezenţi au avut posibilitatea să vadă pe viu o scenă de luptă dintre romani şi daci care a conţinut mai multe elemente de reconstituire istorică privind tehnicile de luptă ale romanilor şi dacilor. Spaţiul redus nu a permis o desfăşurare mai amplă a combatantilor dar a oferit un spectacol deosebit de atractiv.

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 27 iunie 2011 - 11:16

Minunata idee de in reinvia trecutul sub forma unor reprezentatii de teatru istoric. Astfel , imaginile stramosilor nostri capata viata, si ne ofera un plus de motivatie pentru istoria noastra prezenta! Poate ne inspira si pe noi, cei din Satmar , in reconstituirea memoriei noastre!

Lasati un comentariu