Terasă literară careieană

• publicat la: 24 iunie 2011
Terasă literară careieană

Odată cu venirea zilelor careiene era şi normal ca oraşul să fie luat cu asalt de fel şi fel de pregătiri pentru a asigura o desfăşurare fluentă a evenimentului.  S-a găsit şi un moment pentru a oferi careienilor un mic suflu de cultură, moment numit „Terasa literară”. Intreaga activitate, organizată de Biblioteca Municipală Carei, s-a axat in jurul prezentării de carte a lui Ioan Coriolan Anitaş, „Colecţionarul de degete”.

„Terasa literară” a debutat cu un mic moment creativ, urmat de prezentarea participanţilor, scriitori  locali de renume, precum: Svecz Cristian, Țineghe Adrian,  Kádar Ferenc, Katona Jozsef, Sroth Odon, Veg Balazs Bela, Kiss Zita.

S-a continuat apoi cu recitarea  câtorva poezii aparţinând lui Cristian Svecz de către elevi ai clasei a V-a, de la Scoala Generală Nr.3,pregătiţi  de prof.Cornoc Mihaela. Solidari, s-au hotărât şi poeţii prezenţi să li se alăture celor mici, fiecare recitând câte o creaţie proprie, semnificativă sau poate doar dragă lor.

Foarte tinerilor poeţi  li s-a oferit şansa de a-şi clarifica nelămuririle şi curiozităţile cu privire la profesia, pasiunea sau darul de a fi scriitor printr-un dialog deschis intre aceştia şi distinşii invitaţi.

Odată curiozităţile satisfăcute, s-a trecut la prezentarea celor 3 volume de proză aparţinând lui Ioan Anitaş: Gândul ceasului, Copoiul pistruiat şi Colecţionarul de degete, ultima fiind şi cea mai proaspătă apariţie. Aşa cum „unui sciitor nu-i stă bine să se laude singur pe sine ori opera sa”, domnul Ioan Bala a fost cel care a prezentat operele menţionate anterior, dezvăluind publicului că impiedicarea de la decădere este unul din subiectele principale atinse, poate chiar un lait-motiv.

Prezentarea prozei fiind incheiată, cei mici au avut şi ei oportunitatea să-şi prezinte creaţiile proprii. Acest lucru a fost cu atât mai benefic cu cât au primit sfaturi de la invitaţii prezenţi, facilitându-le şi dirijând astfel exploatarea talentului.

Si aşa cum, câteodată, e bine să ne regăsim pătrunzând „taina nepătrunsului ascuns”,  nu strică niciodată să ne amintim şi cum am ajuns acolo.„Terasa literară” s-a incheiat cu un scurt moment istoric, prezentat de către Viorel Câmpean.

O intâlnire  deosebit de reuşită care, după spusele celor prezenţi se cere a fi repetată cât mai des.

Activitatea Bibliotecii Municipale Carei  cuprinde o paletă tot mai diversificată de activităţi deşi condiţiile în care îşi desfăşoară programul  sunt departe de a fi decente şi adecvate unei biblioteci municipale. Reuşita unor astfel de manifestări se datorează ,în primul rând implicării deosebite a colectivului  care a reuşit sa scoată la lumină prima ediţie a revistei semestriale „Biblioteca noastră”  despre care vom vorbi intr-un articol viitor.

redactia

comentarii

de felicitari la 26 iunie 2011 - 11:51

Felicitari organizatorilor!Speram sa nu ramana singulara aceasta actiune.

Lasati un comentariu