BERNANKE, omul pe umerii căruia apasă toate problemele lumii

• publicat la: 26 august 2011
BERNANKE, omul pe umerii căruia apasă toate problemele lumii

Discursul şefului Federal Reserve este programat pentru azi la ora 17.00. Se spune că „singurătatea este foarte mare atunci când esti in vârf”, iar Ben Bernanke confirmă acest lucru. Incepând de joi, toată lumea economică s-a oprit in asteptarea planului despre care se crede că va salva economia Statelor Unite si, implicit, pe cea globală.
Liderii europeni isi aruncă pisica din mână in mână când vine vorba despre „cine trebuie să plătească factura crizei datoriilor suverane. Până in momentul in care se va ajunge la un compromis, Banca Centrală Europeana este paralizata, relateaza Reuters.

In aceeasi stare de sănătate este si Japonia, care pendulează intre schimbarea liderilor.

Cele mai rapide economii emergente (China, India, Brazilia si Rusia) aleg sa critice de pe margine, inloc sa preia fraiele acestei economii globale ce se scufunda precum Titanicul.

In Statele Unite, liderii politici s-au incins intr-un razboi ideologic pe tema rolului guvernului, nefiind in stare sa cada la o intelegere legata de datoriile enorme ale tarii.

„El este ultima speranta a unei piete disperate”, a spus David Resler, analist la Nomura, despre Bernanke, seful Federal Reserve.

Publicul nu se mai asteapta ca Congresul sa faca ceva coerent si util”, a spus si Mark Gertler, profesor in economie la Universitatea din New York.

„Pe de alta parte, Fed este singurul jucator politic major care opereaza independent de..politica. Drept urmare, este unica institutie guvernamentala in care piata mai are incredere”, a mai spus acesta.

„Din acest motiv, dar si pentru ca Bernanke si-a dovedit talentul de manager de criza, intreaga omenire se asteapta ca acesta sa livreze un plan salvator”.

Cu toate acestea, sansele ca seful Fed sa „livereze” la un nivel satisfacator sunt foarte slabe.

In prima faza a crizei financiare care a inceput in 2007, Fed a stabilizat pietele financiare disfunctionale prin emisiuni masive de moneda.

Acest lucru este facil de facut in conditiile in care aveai un spatiu generos pentru a mentine ratele dobanzilor cat mai aproape de zero.

In a doua faza, Fed s-a concentrat pe combaterea presiunilor deflationiste (in 2009 si 2010), cumparand obligatiuni pentru a-i forta pe investitori sa se indreptre catre actiuni mai riscante. Si a reusit.

Dar in a treia faza, economia este blocata intr-o masura incomparabil mai mare si salvarea acesteia se dovedeste a fi o misiune mult mai grea.

In plus, Fed are mult mai putine unelte la dispozitie.

Spre deosebire de perrioada 2007-2009, epicentrul uraganului care a cuprins piata financiara nu este in Statele Unite, ci in Europa, iar criza este cauzata nu de banci ci de datoriile guvernamentale.

Clasele politice fragmentate ale Europei s-au dovedit a fi foarte prost echipate pentru rezolvarea rapida a problemei datoriilor. Din pacate, Bernanke nu va putea face mare lucru in aceasta privinta.

sursa bloombiz.ro

Lasati un comentariu