Funeriu: Inspectorii generali şi cadrele didactice cu funcţii de conducere, obligaţi să predea

• publicat la: 19 august 2011
Funeriu: Inspectorii generali şi cadrele didactice cu funcţii de conducere, obligaţi să predea

Inspectorii generali şi adjuncţi, precum şi cadrele didactice cu funcţii de conducere vor fi obligate să predea un anumit număr de ore, iar personalul calificat poate adăuga la normă plata cu ora, astfel încât la 12 septembrie toate clasele vor avea profesor, a declarat, joi, ministrul Educaţiei.

„Exclud ca în noul an şcolar să rămână clase fără profesor sau fără cadre didactice. Nu se va întâmpla acest lucru. Toate datele Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului indică faptul că nu va exista nicio problemă privind ocuparea posturilor din sistem”, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei a spus că în acest an au fost închise „portiţele” prin care intrau oameni care nu meritau să fie în învăţământ.

„Aşa cum s-a făcut până acum selecţia cadrelor didactice ne-a dus unde am ajuns. Sub aparenţa unui sistem riguros erau nenumărate portiţe de răsplată a unei clientele politice, repet, politice, şi îmi asum acest lucru. Sau interese de conjunctură, răsplată a unor oameni care nu aveau ce căuta în educaţie. Aceste portiţe au fost închise parţial la primul concurs de titularizare din mandatul meu şi apoi la ultimul concurs de titularizare la nivel naţional din acest an. În acest an am închis portiţele şi de la suplinitori, subtil introduse în sistem, dar care erau cunoscute de toţi, prin care oameni care nu meritau să fie în învăţământ intrau în învăţământ”, a precizat Funeriu.

Ministrul a mai spus că şi la suplinire erau ţinute ascunse unele locuri, pentru a răsplăti „clientela politică”.

„La examenul de suplinire din august am aplicat aceleaşi reguli ca la titularizare. Şi la suplinire unele locuri erau ţinute ascunse, culmea, pentru o clientelă politică, pentru a răsplăti această celebră clientelă. Ei bine, în acest an concursul de suplinire s-a dat în aceleaşi condiţii de rigurozitate ca şi titularizarea. A fost o selecţie adevărată”, a susţinut Daniel Funeriu.

Totodată, ministrul Educaţiei a precizat că mai exista o portiţă pentru ocuparea posturilor după începerea anului şcolar, însă şi aceasta a fost închisă.

„Şi această portiţă am închis-o printr-un ordin de ministru. Altfel spus, după începerea anului şcolar, când rămânea un număr mic de posturi, se mai dădeau ştim noi cum. Anul acesta se poate întâmpla, din anumite motive, să existe o catedră liberă, dar pentru ele se dau examene la fel de riguroase. Toate procedurile vor avea acelaşi grad de rigurozitate. Prefer să dau posibilitatea unor cadre didactice cu note mari să ia ore la plata cu ora decât să răsplătesc pe acele ore rămase neacoperite o clientelă politică ce nu are calitate în procesul educaţional”, a mai spus Funeriu.

El a adăugat că din această toamnă vor fi obligaţi să predea un anumit număr de ore şi inspectorii generali şi adjuncţi, directorii generali şi adjuncţi, precum şi inspectorii şcolari.

„Prin ordin de ministru am decis că nu va exista o degrevare totală a celor cu funcţii de conducere, ci vor face un anumit număr de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul şi cu părintele. Mai multe ore la plata cu ora pentru cei care doresc acest lucru şi care sunt calificaţi, în detrimentul celor slab pregătiţi. În primul meu an de mandat a fost redus cu 50-60 la sută numărul necalificaţilor. În acest an se va ajunge la mai mult. Nu pot să nu mă întreb cum ar fi fost dacă toate aceste măsuri ar fi fost luate de mai multă vreme”, a mai spus ministrul Funeriu.

sursa Mediafax

comentarii

de dar dijiaba la 20 august 2011 - 14:52

«Ave, Caesar, morituri te salutant»
Aut vincere aut mori

de pinalti la 22 august 2011 - 10:49

sa mai vada si ei realitatea pe teren
ca usor e a da indicatii pretioase la colegi si sa-i monitorizezi pindindu-i
in timpul orelor (ca militienii)
vor tine si lectii deschise sa ne mai invate si pe noi palmasii cum sa tinem ora
bravo funeriule
tine-o tot asa
vom castiga si alegerile
semne bune are anul

de no coment la 23 august 2011 - 09:21

Bac-ul lui pierde-vară: „M-am distrat cu prietenii, pe la mare, la munte, grătare, băutură, ce face un adolescent. Nu am învăţat deloc”

La ieşirea de la proba practică de evaluarea a competenţelor lingvistice în limba română, elevii de liceu s-au dat în stambă, au înjurat şi s-au lăudat cu vacanţele lor petrecute la mare sau la munte. Cât despre examen: a fost floare la ureche.

„Bă, cât ai luat?” „Experimentat!”, îşi strigă dintr-un capăt în altul doi liceeni. Înjurând fără nicio jenă şi cu ţigări în mână, liceenii care au ieşit de la proba orală la română de la Colegiul „A. D. Xenopol” negociau cu ziariştii. „Vrei să-ţi zic cum a fost examenul? Bagă 50 de euro! Hai gata!”, spune unul dintre liceeni, lăbărţat pe geamul unei maşini.

Lasati un comentariu