Şase ore pe zi in faţa televizorului scurtează viaţa unei persoane cu cinci ani

• publicat la: 16 august 2011
Şase ore pe zi in faţa televizorului scurtează viaţa unei persoane cu cinci ani

Sase ore pe zi petrecute in faţa televizorului scurtează viata unei persoane cu aproape cinci ani, se arată intr-un nou studiu publicat in British Journal of Sports Medicine. Efectele negative ale televizorului rivalizează cu cele ale fumatului si lipsei de activităţi fizice, potrivit studiului. Sedentarismul este asociat cu un risc crescut de deces, in special din cauza atacurilor de cord sau atacurilor vasculare cerebrale, iar urmărirea televizorului se numără printre „activităţile” sedentare.

Cercetătorii australieni au utilizat in acest studiu date deja cunoscute privind relatia dintre urmărirea televizorului si decese, date provenind dintr-un alt studiu privind obezitatea si diabetul in Australia (AusDiab), precum si rata mortalitatii din aceasta tara, in anul 2008.

La studiul national AusDiab, care a inceput in anul 2000, au participat peste 11.000 de adulti cu vârsta de la 25 de ani in sus. Autorii actualului studiu au construit apoi un grafic de risc pentru populatia din Australia anului 2008, pe baza răspunsurilor participantilor referitoare la totalitatea orelor petrecute in fata televizorului.

Astfel, cercetatorii au estimat ca in 2008 adultii australieni au petrecut 9,8 miliarde de ore in fata ecranului TV, si au calculat ca fiecare ora in fata televizorului scurteaza durata de viata a unei persoane cu aproximativ 22 de minute.

Pe baza acestor cifre, autorii studiului au calculat ca un individ care petrece sase ore pe zi uitandu-se la televizor va trai cu cinci ani mai putin decat o persoana care nu se uita la televizor.

Cifrele sunt asociate cu alti factori de risc, alte studii aratand spre exemplu ca fumatul scurteaza viata cu peste patru ani dupa varsta de 50 de ani, o singura tigara fumata reprezentand 11 minute de viata pierdute, adica echivalentul a 30 de minute petrecute in fata ecranului TV.

„Desi am folosit date din Australia, efectele din alte tari industrializate sau in curs de dezvoltare sunt cel mai probabil comparabile. (…) Daca aceste cifre se confirma (…) urmarirea televizorului poate fi considerata o problema de sanatate publica comparabila ca dimensiuni cu alti factori de risc”, au precizat autorii studiului, citati de Medicalxpress.com.

sursa Greenreport

Lasati un comentariu