Ce planuri are Guvernul Boc cu noi?

• publicat la: 26 septembrie 2011
Ce planuri are Guvernul Boc cu noi?

Până acum, niciunul aducător de speranţă pentru cei multi. Se visează pe sine mereu la butoane si vedeta la televizor. Noi suntem o entitate neglijabilă, bună doar să le asigure diriguitorilor existenţa luxoasă, să le plătească serviciile, limuzinele scumpe, bodyguarzii si secretarele, inclusiv parangheliile la restaurant după tăierea panglicilor.

Să nu se vadă, propagandistii de partid invăluie totul intr-o gargară zgomotoasă menită a ascunde realitatea, să nu piardă voturi. Deoarece sărise calul, a căzut tam-nesam capul lui Lăzăroiu-Motoc – povestile lui „cu cântec” explodau in spatiul public mai dihai decât ale presedintelui. Apăruse un jucător in plus!

Grija faţă de cetăţean

Incă din campaniile electorale din 2008-2009, apoi din cele 30 de luni de guvernare Boc, dimensiunea socială a programelor economice lipseste, ca si cum politica oficială n-ar avea ca obiective bunăstarea, educatia, sănătatea poporenilor, ci doar imnurile ingerilor in al nouălea cer al Puterii.

Simptomatic este că, in octombrie 2010, dl Baconschi enunta cu emfază: „temele pe care le avem ca natiune in următorii zece ani… sunt foarte limpezi(!)… să reformăm statul, incepând cu legea fundamentală, …să ne reinventam identitatea natională(!), rolul institutiilor publice si …să rescriem(!), in termenii unui pact social modern, contractul politic intre stat si cetăţeni”.

In timp ce in România se rabdă de foame si se suferă de bolile inapoierii si ale subdezvoltării. Pentru că nimic din ce declară nu are legătura cu Externele, nici măcar cu Executivul, in orice tară normală aşa ministru ar fi fost trimis la plimbare.

Vremuri tulburi

Timpul a trecut, temele au rămas in aceeasi stare, in schimb românii au ajuns săracii de la marginea UE. Nimeni nu-i vrea. Reinflamarea crizei ar fi cerut competente, pasiune si seriozitate, pentru a genera si efecte pentru populatie. Abia in ultimele zile presedintele vorbeste de locuri de munca, dar inlocuirea salariului minim cu plata cu ora va duce la exodul fortei de munca.

Tintele sunt mereu altele. Iata ce zic activistii portocalii dupa vizita de lucru a dlui Basescu in SUA: „Una peste alta, am batut palma cu ‘licuriciul’. Cui nu-i place, e asteptat la Moscova! Cica au rusii aia, de la frig si votca, o potenta!!!” (Evz); sau „a fi proamerican presupune a fi proroman”.

Cu citate scoase parca din Scanteia lui Brucan, cu vorbe de claca, agramatisme si triumfalism proletar nu e de mirare ca puterea portocalie se duce apa sambetei. Ca viitorul politic romanesc e scos la mezat. Desi suntem membri UE si dorim sa fim primiti in Schengen, sa facem parte din stralucita stirpe a democratiilor occidentale, desi popoarele europene ne sprijina cu bani grei eforturile de a iesi din inapoiere, noi mizam din nou pe cai verzi.

De ce nu invăţăm nimic?

Nu invăţăm nimic din atitudinea Angliei, a Germaniei, a Frantei si a altora, inclusiv a SUA, de a cultiva relatii bune cu toate ţările. S-ar putea specula o multime de oportunitati. Ce e bun pentru Anglia, Germania, SUA nu e bun si pentru România? La fel ne-am tăiat craca de sub picioare si inainte de ultima mare conflagratie mondială, când ultimatumul sovietic ne-a găsit fără aliati, singuri intre colosii de la Apus si Răsărit.

Dar, dacă Puterea nu este in stare de altceva, pentru ce avem Opozitie? Ce ne păzesc păzitorii? Cine-i păzeşte pe insisi păzitorii? Am căzut iarăşi in dilema antică din Republica lui Platon: „Quis custodiet ipsos custodes?” Nimeni. Isi consuma energia in lupte intestine, pe candidaturi, care cu cine si cu ce. Or locul lor era pe meterezele cetăţii.

Ce fac altii?

Să vedem ce-si propun guvernele in tările democratice. In SUA, chiar când dl Băsescu tremura de emotie, (vine-nu vine?) dl Obama se afla pe teren, căuta mijloace financiare si oameni să dezvolte economia, industria, să creeze noi locuri de muncă si să le susţină pe cele prezente.

Până si România va pune umărul la sprijinirea marii companii Lockheed Martin, cumpărând cu bănutul văduvei si al sărmanului avioane F16. Să-l facă fericit pe dl presedinte. Te pomenesti că, in afară de incompetenţă si sărăcie, urmează să ne atace te miri cine.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu