Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene

• publicat la: 30 septembrie 2011
Cine sunt cei şapte anonimi care stau în spatele calculatoarelor şi au pe mână miliardele din fondurile europene

ZF îi prezintă pentru prima dată pe cei şapte oameni care se ocupă de gestionarea fondurilor europene în valoare de 20 de miliarde de euro. Până acum, pe tema fondurilor europene au ieşit în faţă preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi, mai nou, un ministru al fondurilor europene, însă nimeni nu a ştiut cine sunt de fapt responsabilii cu drept de semnătură în proiectele europene. Cătălina Meliţă, Carmen Elena Dobrotă, Adrian Mîndroiu, Carmen Ionel, Livia Chiriţă, Gabriel Friptu şi Şerban Cucu sunt singurii oameni care semnează decizii de finanţare pentru proiecte cu o valoare cuprinsă între 10.000 de euro şi câteva zeci de milioane de euro. Ei au zeci de ani de experienţă pe funcţii manageriale atât în instituţii publice, cât şi în firme private, au avut contact cu domeniul fondurilor europene încă de dinainte de integrare şi au urmat cursurile facultăţilor din Academia de Studii Economice sau din Politehnică. Deşi profilurile celor şapte directori generali ai autorităţilor de management sunt comparabile cu cele ale multor manageri din multinaţionale profitabile, care au pe mână afaceri de zeci sau sute de milioane de euro, rata de absorbţie este scăzută.

Din 2007 până în prezent, în conturile beneficiarilor de fonduri europene au intrat numai 2,8 mld. euro din cele aproape 20 mld. euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană, iar autorităţile de management sunt văzute ca principalii „vinovaţi” pentru gradul scăzut de absorbţie. Mai mult, din cei 2,8 mld. euro care au ajuns la beneficiari, doar 725 milioane de euro (3,7% din totalul fondurilor alocate Ro­mâniei) reprezintă bani „curaţi” de la UE, pen­tru că particularitatea fondurilor struc­tu­rale este aceea că beneficiarul proiectelor agre­ate la finanţare trebuie să cheltuiască el ba­nii şi abia apoi îi sunt decontate cheltuielile. Drept urmare, adevăratul procent atunci când vorbim de absorbţia fondurilor euro­pe­ne este acela care priveşte rambursările, adică 3,7% din cele 19,6 mld. euro, bani alocaţi de UE pentru fondurile structurale.

ZF a solicitat CV-urile şi fotografiile celor şapte directori ai autorităţilor de manage­ment pentru a oferi un profil al executivilor responsabili de cea mai mare sursă se finanţare a României. Ei vor fi oamenii- cheie care vor întocmi rapoarte pentru Ministerul Afacerilor Europene condus de fostul comisar european Ludovic Orban, pentru că vor fi responsabili de gestionarea singurei surse de finanţare ieftină pentru creşterea economică. Obiectivul ambiţios asumat de Orban – de atragere a 5 miliarde de euro în 2012- reprezintă cel mai mare pariu pentru economie, asumat oficial de către un ministru.

În condiţiile tensiunilor externe actuale şi ale unor investitori care fug unde văd cu ochii, Guvernul este obligat să mărească rata de absorbţie a fondurilor europene pentru a obţine şi a injecta bani în economie, pentru a avea creştere. În ultimii zece ani, creşterea economică a venit din investiţii străine, din împrumuturile luate atât de companii, cât şi de populaţie şi care acum s-au întors ca un bumerang împotriva lor, şi din cheltuielile statului peste veniturile strânse. În acest moment, deficitele externe ale tuturor statelor sunt extrem de greu de finanţat, iar costul s-a triplat şi de aceea toate guvernele trebuie să taie din cheltuieli şi, implicit, va fi afectat nivelul de trai.


Leonard Orban: Fără bugetul 2014-2020, Uniunea Europeană este în pericol de dezintegrare

De aceea, este esenţială transparenţa în gestionarea acestor fonduri, lucru cerut de beneficiarii şi de consultanţii care trimit frecvent scrisori şi e-mailuri redacţiei ZF, povestind ce probleme au avut în accesarea fondurilor europene.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu