Guvernul a aprobat taxa clawback prin Ordonanţă de Urgenţă

• publicat la: 22 septembrie 2011
Guvernul a aprobat taxa clawback prin Ordonanţă de Urgenţă

Guvernul a aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă taxa clawback, o contribuţie pe care producătorii de medicamente trebuie să o plătească statului.

Ministrul Sănătăţii Ritli Ladislau spune că medicamentele s-ar putea scumpi ca urmare a introducerii taxei.

„De la început vreau să subliniez că mecanismul de clawback nu înseamnă o nouă taxă. Şi până în prezent a existat obligativitatea achitării de către firmele  de medicamente a unei contribuţii care funcţiona pe principiul unei taxe aplicate la volumul de vânzări pentru toate medicamentele”

„Sistemul  s-a dovedit însă a fi nefuncţional, nu şi-a atins obiectivul declarat, iar anul acesta au fost colectate doar aproximativ 5% din suma previzionată. Ca urmare a existat această necesitate de a modifica mecanismul financiar „, a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, citat în comunicatul MS, remjis agenţiei Mediafax.

Contribuţia de tip „clawback” prevede ca deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă (APP) a medicamentelor cu prescripţie să plătească trimestrial o contribuţie din valoarea încasărilor rezultate din comercializarea medicamentelor incluse în programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele folosite în tratamentul ambulatoriu.

Astfel, dacă într-un trimestru, statul alocă pentru consumul de medicamente un buget de 100 milioane de lei, iar consumul real în acel trimestru este de 150 milioane de lei, valoarea procentului pe care o societate va avea obligaţia de a o achita către stat este de 33% din volumul de vânzări.

„Mecanismul pe care îl propunem în prezent are mai mult efect reglator, controlează depăşirea bugetelor. De exemplu, în ultimul an, în domeniul oncologic, creşterea consumului de medicamente oncologice este de 20%, în timp ce morbiditatea a crescut cu 8%. Noile măsuri nu vor afecta direct  bolnavul, acesta nu va avea de plătit mai mult pentru medicamente”, a mai spus ministrul Ritli.

 sursa   antena3

Lasati un comentariu