Divorţul în lumina noului Cod Civil

• publicat la: 22 noiembrie 2011
Divorţul în lumina noului Cod Civil

Astăzi la Judecătoria Satu Mare de pe str. M.Viteazul a avut loc o conferinţă de presă susţinută de către judecătorii Eniko Donka si Corina Crina Hotca, privind procedura divorţului conform Noului Cod Civil.

Noul Cod Civil reglementează desfacerea căsătoriei in Capitolul VII din Cartea a II-a, art. 373-404, iar procedura divorţului urmează regulile prescrise de Noul Cod de Procedură Civila art. 903-923. Sub denumirea marginal㠓motive de divorţ”, art. 373 stabileşte că divortul poate avea loc in următoarele situatii: prin acordul părtilor/ atunci când din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt atât de grav si iremediabil vătămate, incât continuarea căsniciei este vădit imposibilă/, la cererea unuia dintre soţi, după o separare care a durat cel putin doi ani sau la cererea unuia dintre soti a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsniciei.

In deschiderea conferintei de presă s-a prezentat un bilanţ comparativ al anului trecut cu primele 3 trimestre ale anului curent. Ar fi de precizat faptul că datorită crizei economice părţile au din ce in ce mai rar posibilitatea de a-şi angaja un apărător in cauză. In aceste cazuri instanta işi manifestă rorlul activ in a indruma părţile pentru a se ajunge la un consens.

In majoritatea cazurilor cele mai mult discutii se poartă pe subiectul-incredintarea minorului. In cadrul conferintei de presă am aflat si care sunt cele mai frecvente motive de divorţ. Alte motive frecvent intâlnite in cazurile de divort ar fi neajunsurile finaciare, infidelitatea unuia dintre soţi şi lipsa de afecţiune reciprocă, care intervine de obicei după un număr oarecare de ani de căsnicie.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu