Pleiadă de nume grele ale istoriografiei româneşti la Carei

• publicat la: 12 noiembrie 2011
Pleiadă de nume grele ale istoriografiei româneşti la Carei

La 24 noiembrie 2011 se implinesc 100 de ani de la naşterea celui ce a fost Francisc Pall.

Centenarul naşterii marelui istoric  Francisc Pall va fi celebrat printr-o serie de manifestări cultural religioase de mare amploare,desfăşurate pe parcursul a două zile,19 şi 20 noiembrie,la Biserica Greco-Catolică Sf.Andrei din Carei.

Sâmbătă, 19 noiembrie, va avea loc Simpozionul dedicat centenarului naşterii istoricului Francisc Pall.În cadrul simpozionului,profesorul Ioan Ciarnău va prezenta cartea ” 100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”,al cărei autor este.Lucrările simpozionului vor fi conduse de către PreaSfinţitul Virgil Bercea,Episcop Greco-Catolic de  Oradea.

Vor fi prezenţi oaspeţi de seamă, în semn de omagiu faţă de personalitatea celui ce a fost istoricul Francisc Pall.

Dintre  invitaţi  fac parte acad.Camil Mureşanu,preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române şi director onorific al Institutului de Istorie „George Bariţiu”,acad.Ioan Aurel Pop, Directorul Centrului de Studii Transilvane, profesor universitar la Catedra de Istorie Medie şi Istoriografie a Facultăţii de Istorie şi Filosofie – Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj, prof. univ. dr. Ovidiu Ghita,decan la Facultatea de Istorie UBB Cluj,Membru corespondent al Academiei, prof.univ.dr.Nicolae Edroiu,directorul  Institutului de Istorie Gh. Baritiu, prof.dr. Ionuţ Costea, cunoscut  cercetător al Institutului de Istorie Orală Cluj,prof. univ. dr. G. G. Neamţu de la Facultatea de Litere din Cluj, Conf.univ.dr.Ovidiu MureşanUniversitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Vasile Vesa.

Fiecare dintre aceştia va evoca  o anumită perioadă din viaţa şi activitatea istoricului Francisc Pall.

La manifestări vor fi prezente şi numeroase oficialităţi judeţene şi locale.

Francisc Pall a văzut lumina zilei la 24 noiembrie 1911 în Carei. Ignorarea sa de până acum a pornit  uneori şi din ciudăţenia numelui: era născut într-o familie româneasca greco-catolica din Carei, cu numele maghiarizat. A fost, prin urmare, un istoric român şi a rămas aşa toată viaţa. Şi-a început studiile la Şcoala primară confesională greco-catolică Carei, urmând apoi cursurile Liceului Vasile Lucaciu Carei,unde şi-a luat bacalaureatul în 1929.

A studiat apoi la Universitatea „Regele Ferdinand I” din Cluj (1929-1933), după care a frecventat , ca membru al Scolii Române din Paris, École de Chartes (1937-1938), tot în capitala Frantei, dupa pomenitul sejur formativ de la Roma, ca bursier la Accademia di Romania. A urmat o altă specializare la Berlin,pentru ca în ţară să parcurgă, cu oarecare obstacole, întreg cursus honorum al carierei academico-universitare, de la secretar-bibliotecar la Institutul de Istorie Universală si apoi asistent (1936-1944), până la conferenţiar (1944-1964) şi profesor (după 1964), în cadrul universităţii clujene. Manualul său de Istoria Evului Mediu din clasa a IX-a  a fost cel mai bun manual de istorie.

Prin studiul „Românii din părţile sătmărene” (în lumina unor documente din 1377) publicat în 1969,a pus datele documentare de la începuturile Ţării Oaşului şi folosirea limbii române în biserică.

Spre finalul carierei, copleşit de apăsările regimului comunist şi de probleme familiale, a emigrat în Germania, unde s-a stins în 1992.

Din specializarile la Paris şi Berlin, Francisc Pall a rămas pentru întreaga viaţă preocupat de document, de aspectele sale interne si externe, de paleografie si diplomatică, de cronologie, sigilografie, de critica surselor, fiind unul dintre promotorii colecţiei de documente privind istoria medie a României.

Francisc Pall a dorit să-şi încheie cariera cu un prinos adus naţiunii române si bisericii greco-catolice, cărora le apartinea. Masiva lucrare, scrisă în limba româna, a putut fi publicată în timpul vieţii autorului ei în Germania, numai într-o versiune prescurtată germană (Ein Siebenbürgischer Bischof in Römischen Exil: Inochentie Micu-Klein (1745-1768), pentru ca în 1997 (postum) să apară integral în limba originală, la Cluj, cu titlul Inochentie Micu-Klein. Exilul la Roma (1745-1768).

Francisc Pall, ca şi Inochentie Micu-Klein, s-a stins departe de ţară, poate cu gândul, formulat tot de vajnicul episcop,că “nu poţi învia cu adevarat decât în pământul patriei.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

Sâmbătă 19 noiembrie 2011 ,pe str. Albinelor 18

Ora 15.00 – 15.30  Dezvelirea plăcii comemorative

Sămbătă 19 noiembrie 2011 –  BISERICA GRECO-CATOLICĂ SF.APOSTOL ANDREI CAREI

Ora 15.30-17,30 SESIUNE DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE

PreaSfinţitul Dr. VIRGIL BERCEA – Cuvânt de bun venit

Prof. IOAN CIARNĂU – Prezentarea cărţii,, 100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”

Acad. CAMIL MUREŞANU

Acad. IOAN AUREL POP

Conf. univ. dr. IONUŢ COSTEA

prof.univ.dr. Nicolae Edroiu

prof. univ. dr. Ovidiu Ghita

Ora 17.30 – 18.00       PAUZĂ

Ora 18.00 – 19.00       DISCUŢII CU PARTICIPANŢII

Duminică 20 noiembrie 2011 – BISERICA GRECO – CATOLICĂ SF. APOSTOL ANDREI CAREI

Ora 10.00 – 12.00       SFÂNTA LIRURGHIE ARHIEREASCĂ

Ora 12.00 – 12.30       CONCERT CAMERAL ,,TRIO CONSONANTIA” susţinut de  RUDOLF FATYOL

Dezvelirea şi sfinţirea bustului amplasat în parcul bisericii

Decernarea titlului de ,, Cetăţean de onoare”  post – mortem

Atribuirea numelui de Francisc Pall  străzii Cimitirului

Daniela Ciută

comentarii

de oana la 12 noiembrie 2011 - 14:13

Personalitatea profesorului Francisc Pall este o marturie a rodniciei familiei si scolilor careiene, atat de inradacinate in valori adevarate: munca, perseverenta, demnitate!Un oras atat de mic a dat un om de o asemenea statura prin statornicia oamenilor si prin efortul lor de a ramane fideli principiilor de adevar si credinta!Chiar daca , in prezent, traditia pare rupta, este doar o ruptura relativa, in curand vor aparea alti mesageri ai culturii si spiritualitatii careiene! Felicitari Protopopiatului greco-catolic pentru organizarea unui eveniment de o asemenea anvergura!

Lasati un comentariu