Mai mult de 90% dintre fructele şi legumele din pieţele româneşti sunt iradiate

• publicat la: 9 martie 2011
Mai mult de 90% dintre fructele şi legumele din pieţele româneşti sunt iradiate

Mitul sănătăţii datorat fructelor şi legumelor e pe care să se spulbere. Mai mult 90% din legumele de pe tarabele din pieţele româneşti sunt iradiate, spun specialiştii. Asta înseamnă un real pericol pentru sănătate.

Costel Vânătoru, un inginer horticol din Buzău, a făcut un experiment cu câteva roşii importate. Le-a păstrat şase luni. Rezultatele experimentului au fost uimitoare. Cele mai mari au inceput să se sfârşească uşor, să se deshidrateze, însă cele mai mici se pastrează foarte bine, cu fermitate, corpul fructului arată foarte bine, explică inginerul.

Ca să arate bine şi să-şi menţină prospeţimea, fructele sau legumele sunt tratate cu metale grele, cu dioxine, cu reziduuri de îngrăşăminte chimice. Aşa se face că o roşie, de exemplu, e numai bună de recoltat în 3 zile, nu în 3 săptămâni.

Iar pesticidele înseamnă boli şi, uneori, chiar moartea.Autorităţile recunosc cu jumătate de gură că nu au cum să protejeze populaţia.

Producţia românească de legume acoperă peste 70% din consumul urban, în timp ce pentru fructe procentul este de sub 20%. Restul provine din importuri.

sursa  Antena3

Lasati un comentariu