Careieancă premiată la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc

• publicat la: 1 decembrie 2011
Careieancă  premiată la Festivalul Internaţional de Film Studenţesc

Paula Oneţ (21 de ani) a făcut parte din echipa ce a luat Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc. Ea a studiat filmul în Coreea şi acum e în Turcia cu o bursă.

Paula Oneţ este singura clujeancă din echipa care a lucrat la „Gutuiul Japonez”, pelicula care a luat Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc (FFeST), eveniment desfăşurat la finalul lunii noiembrie. „În Cluj am descoperit filmul de ficţiune, în Coreea de Sud am studiat filmul experimental, iar la workshop-ul Aristoleles m-am îndrăgostit definitiv de filmul documentar”, spune Paula Oneţ, o studentă în anul IV care face film de pe băncile Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Acum studiază grafică video şi fotografie în Turcia, cu o bursă Erasmus. „Paula Oneţ e deja regizoare. Încă din timpul şcolii a făcut câteva producţii cinematografice reuşite. Urmează ca în viitor să aibă posibilitatea de a confirma din nou. Aşa cum am spus şi la festivitate, principala calitate a acestui film (Gutuiul Japonez) e capacitatea echipei de a spune o poveste complicată într-o formă cinematografică simplă”, afirmă conferenţiarul Doru Pop, de la Facuteatea de Teatru şi Televiziune din cadrul UBB, care este şi profesorul Paulei Oneţ.

Povestea unei femei apropiate de familia Sadoveanu

Paula Oneţ a aflat abia în urmă cu câteva zile că două dintre filmele la care a lucrat anul acesta au fost câştigătoare la FFeST 2011. E vorba de peliculele „Unde”, care a obţinut premiul I la secţiunea scurtmetraj, şi „Gutuiul Japonez”, care a luat Marele Premiu al festivalului. ,,<<Gutuiul Japonez>> e un documentar la care am lucrat ca editor, alături de Mara Trifu, regizor, Radu Gorgos, director de imagine, şi Bijana Dolevska, producător. Filmul a fost realizat în cadrul workshop-ului Aristoteles, un program de training în filmul documentar la care participă studenţi selectaţi din Europa Centrală şi Europa de Est”, explică tânăra. Documentarul prezintă portretul unei femei de 90 de ani, care a trecut prin mai multe regimuri politice. Este vorba despre Clotilda Gavrilescu Grosu, o doamnă în vârstă de 90 de ani ce a copilărit alături de familia lui Mihail Sadoveanu. Tânăra spune că realizarea acestui film a fost o adevărată lecţie de viaţă. „Îmi amintesc cu mare nostalgie de ultima conversaţie telefonică cu dânsa, din aeroport, înainte de călătoria spre Turcia, când am auzit, din nou, celebra ei vorbă <<Niciodată să nu regreţi nimic!>>. Asta e frumuseţea în a face film: oamenii pe care îi cunoşti şi cei cu care ajungi să lucrezi te schimbă în permanenţă. Sper că şi dânsa e mândră de acest premiu pe care l-a obţinut <<secvenţa franţuzească>>, aşa cum numea ea documentarul nostru”, mărturiseşte Paula Oneţ. Acelaşi film a primit menţiune specială la atelierele Aristoteles.

Pentru ea, participarea la FFeST 2011 înseamnă o recunoaştere venită din partea unor profesionişti. „Nimic altceva nu te poate ambiţiona mai mult decât faptul că ştii că poveştile tale au fost înţelese şi apreciate de ceilalţi”, povesteşte Paula.

Viitorul, ca o cafea turcească

S-a apucat în urmă cu patru ani să studieze la Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Cinematografie, Fotografie şi Media. A început să-şi filmeze şi monteze propriile idei, însă, în ultima perioadă s-a orientat mai mult spre montaj şi imagine. „Indiferent că studiezi în Coreea de Sud  la Dongguk University din Seul, în Turcia la Anadolu University din Eskisehir sau la Facultatea de Teatru şi Televiziune în Cluj, totul ţine de atitudinea ta şi de dăruirea faţă de proiectele pe care le ai. Experienţa de a studia în culturi diferite, m-a ajutat să trec uneori de prejudecăţi şi clişee de care nu eram poate conştientă. Iubesc România, iar faptul că am ales să studiez în alte ţări a fost mai mult o iniţiativă de a mă îndepărta puţin de rădăcini, de a ieşi din propria colivie”, adaugă tânăra regizoare.

În viitoarele sale filme vrea să valorifice experienţele din Coreea şi Turcia. Spune că nu s-ar întoarce în aceste ţări şi vrea să facă filme în ţară. „Dacă ar fi să vorbesc despre planurile de viitor, ar fi ca şi cum ar trebui să-mi ghicesc viitorul într-o ceaşcă de cafea turcească într-o lume plină de posibilităţi. Fiecare an mi-a adus alte experienţe şi noi direcţii de urmat”, concluzionează Paula Oneţ.

Despre FFest

Festivalul Internaţional al Filmului Studenţesc (FFeST) 2011, desfăşurat la Cluj între 22 şi 27 noiembrie, e o manifestare internaţională în cadrul căreia studenţii îşi expun filmele. La ediţia din acest an, a cincea, au participat circa 150 de studenţi din ţară, dar şi de la şcoli de film din Ungaria şi Slovacia.sursa Adevarul de Cluj

Menţionăm că Paula Oneţ este fiica înv. Radu Oneţ,a cărui cameră de filmat este prezentă la toate evenimentele importante din Carei şi nu numai.

comentarii

de adi la 2 decembrie 2011 - 06:31

Felicitari pentru Radu, felicitari pentru fiica Paula!

de careian la 2 decembrie 2011 - 07:37

FELICITARI PAULA ! SUNTEM MANDRI CA ESTI CAREIANCA!!!!!SUCCES MAI DEPARTE !

de :) la 2 decembrie 2011 - 10:47

Felicitari Paula si mult succes pe mai departe:)

de evelin la 2 decembrie 2011 - 18:59

talentul s-a transmis de la tata la fiica! Felicitari!

de Liliana Sorian la 2 decembrie 2011 - 21:28

Bravo, Paula ! dacă Paula se implică într-un proiect, atunci sigur rezultă un lucru valoros, făcut cu multă dăruire şi profesionalism, dar mai ales se poate observa întotdeauna o amprentă a personalităţii ei cuceritoare !!! Aşteptăm cu nerăbdare următoarele premii ! Cât despre părinţi…cred că toţi am vrea să fim în locul lor !

de Gabi D la 5 decembrie 2011 - 18:53

Felicitari draga Paula si multe succese pe mai departe!

Lasati un comentariu