Comasarea alegerilor vine la pachet cu redesenarea colegiilor electorale

• publicat la: 16 decembrie 2011
Comasarea alegerilor vine la pachet cu redesenarea colegiilor electorale

După asumarea de joi a răspunderii Guvernului pentru comasarea alegerilor locale si parlamentare, vor fi redesenate si colegiile electorale.

PDL reuseste, astfel, să atingă o ţintă dublă. Pe de o parte, alegerile locale vor avea loc in aceeaşi zi cu cele parlamentare si primarii partidului vor avea un grad sporit de mobilizare.

Pe de alta parte, prin redesenarea colegiilor, edilii vor putea fi grupati in asa fel incât să aducă un beneficiu maxim partidului, scrie Adevărul.

Pentru a nu avea emotii, Puterea si-a asigurat opt din cele 12 locuri din comisia care va trasa colegiile electorale. In mod normal, algoritmul parlamentar ar fi permis partidelor din arcul guvernamental sa aiba o majoritate de un singur vot diferenta.

Insă Guvernul a schimbat calculele printr-un articol din legea pentru care si-a asigurat răspunderea introducând regula potrivit careia fiecare grup parlamentar va avea cate doi reprezentanti.

Din tabara Puterii fac parte patru grupuri parlamentare (PDL, UNPR, UDMR si minoritati) iar din cea a Opozitiei doar doua (PSD si PNL). La o diferenta de patru voturi, Puterea nu va mai avea emotii provocate de parlamentarii care vor lipsi.

Comisia parlamentara va trimite propunerea Guvernului, cu cel putin patru luni inaintea datei alegerilor, urmand ca Executivul sa bata in cuie delimitarea printr-o hotarare.

Noul act normativ schimba regulile si in privinta inscrierii in competitia electorala. O persoana nu poate candida si pentru o functie locala (presedinte de consiliu judetean, primar) si pentru Parlament. Atat timp cat alegerile erau separate, multi politicieni isi incercau intai sansa la alegerile locale, dar isi pastrau ca solutie de rezerva candidatura la parlamentare. Acum, multi dintre acestia vor fi nevoiti sa opteze, clar, pentru una dintre variante.

Sase buletine de vot

Legea comasarii va schimba peisajul si in ziua votarii. Alegatorii vor primi sase buletine de vot: pentru Camera Deputatilor, Senat, presedintele CJ, consiliul judetean, primar, consiliul local.

Vor exista trei urne de vot: una pentru Camera Deputatilor si Senat, una pentru presedintele consiliului judetean si pentru consiliul judetean si una pentru primar si consiliul local. Lucrurile vor fi complicate de faptul ca va exista o singura comisie de numaratoare a voturilor, care va face munca pe care ar fi facut-o un numar dublu de oameni in cazul alegerilor separate.

Coalitia nu a decis, incă, dala alegerilor comasate dar termenul cel mai vehiculat este noiembrie 2012. Potrivit Constitutiei, alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu