Leasingul imobiliar
Leasingul imobiliar inchide şi deschide uşa noii tale case. Agenţiile de leasing imobiliar din România flutură cu nerăbdare cheile de la noile case , dar işi păstrează dublura in caz de neplată!
Conform unei vorbe din popor, orice om gospodar ar trebui ca, pe parcursul vietii, să ridice o casă, să sădească un pom si să facă un copil. Expresia ar trebui să sufere o adăugire, adaptată puţin la realitatea cotidiană, si să includă şi incheierea unui contract de leasing, fie el pentru acea maşină frumoasă si cu piese de schimb foarte scumpe, fie pentru un petec de pământ si o casă primitoare pentru oaspetii veniţi la grătarul de weekend.
Ce nu face omul pentru o indatorare pe cel puţin două decenii? Are la dispozitie destule variante, mai nou, să lase moştenire copiilor sau nepotilor rata la leasing, doar trebuie să-i responsabilizeze cumva şi pe ei!
Tactica paşilor mărunţi spre ipotecă
Totul a inceput in urmă cu câţiva ani, atunci când, pe piaţa naţională a apărut un boom imobiliar care a generat apariţia unor companii cu profil de leasing si care aveau drept scop oferirea de consultanţă si sprijin financiar investitorilor din domeniul de real-estate, servind ca instrument financiar de garantie in fata institutiilor bancare refinanţatoare. In practică, datorită operativităţii cu care poate satisface necesităţile financiare ale unei persoane fizice sau juridice, acţiunea de leasing s-a conturat mai mult ca un element economic decât ca o entitate juridică.
Mânaţi de dorinţa antreprenoriatului şi de fade veleităţi in domeniul arhitecturii, multi români care visau la o casă sau o afacere in domeniul imobiliar au apelat la fondurile girate de agenţiile de creditare prin leasing imobiliar, contribuind impreuna la ridicarea unei Românii cu acoperiş impunător.
Practica de leasing poate fi considerata prin analogie varianta contemporana a unui moment istoric din Dreptul Român cand, pentru a evita statutul de sclavi, indivizii ce datorau munca pe o lună semnau că datorează pe un an, devenind creditori liberi. Cam asa pare să funcţioneze lucrurile si in momentul in care se incheie un contract intre o persoana fizică si o firmă de leasing, fie ea imobiliară sau de altă natură.
Spre deosebire de creditul bancar, principala sursă de neincredere o reprezintă faptul că, până la incheierea contractului, firma de leasing devine proprietara bunului, transferul proprietăţii de la societatea de leasing imobiliar la persoana cu care s-a incheiat contractul realizându-se in momentul achitării plăţii reziduale. Aceasta este o activitate proprie actiunii de leasing in general, nu numai a celei de tip imobiliar. Mai pe intelesul tuturor, până in ziua in care “Ionescu” nu achită ultimul leu firmei de leasing, “Ionescu” este doar locatar in casa deţinută de compania de leasing.
Deşi, spre deosebire de leasingul bancar, accesarea unei leasing imobiliar este mai uşor de realizat, acesta din urmă implică şi o serie de obligaţii contractuale demne de luat in seamă, in speţă, de analizat cât mai atent.
Colapsul firmei de leasing = colapsul clientului
Să nu te mire dacă intr-o zi eşti vizitat de un executor judecătoresc care te invită respectuos să iţi părăseşti cuibuşorul de nebunii plătit in rate – poate fi un semn că societatea de leasing trece prin momenet mai grele si vrea să treci si tu prin asta, in spirit de solidaritate. Din momentul in care contractul atestă intrarea companiei de leasing imobiliar in proprietatea bunului, se stipulează ratele aferente pe care clientul trebuie sa le achite si urmeaza procedura de consumare a prevederilor emise in contract, pentru ca bunul utilizat sa fie cedat in urma unei redevente lunare. In cazul in care una din parti nu respecta clauzele mentionate in contract, se pot dispune actiuni in instanta de judecata pentru a stabili partea vinovată si despagubirile care se impun.
Dacă a reusit insuşi Donald Trump, mogulul de real-estate si ctitorul unor carti de business, să depăşească colapsul imobiliar, o poti face şi tu, deci merită să treci in revistă câteva din exemplele arhitectural descrise in lucrările sale de referinţă.
Pentru detalii si pentru a te informa suplimentar, acceseaza site-ul www.avocat-tv.ro
Sursa AvocatTV