Noul Regulament BNR: Avans minim de 15 la sută la creditul ipotecar in euro

• publicat la: 8 ianuarie 2012
Noul Regulament BNR: Avans minim de 15 la sută la creditul ipotecar in euro

Persoanele fizice care vor să contracteze un credit ipotecar sau imobiliar si au veniturile in lei vor trebui să achite un avans de minimum 15 la suta din valoarea locuintei cumpărate, la creditele in euro, si de cel putin 40 la sută, la creditele in dolari, franci elveţieni sau yeni, potrivit noului regulament al Băncii Naţionale privind creditarea.

Noul regulament devine aplicabil incepând cu 31 ianuarie, la 90 de zile după ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31octombrie 2011.

Potrivit acestuia, data de 31 ianuarie este una maximală, iar in funcţie de cum vor trimite băncile comerciale normele proprii de creditare pentru aprobare la BNR, termenul de implementare a regulamentului ar putea fi diferit de la bancă la bancă.

Clientii băncilor care au venituri in valută, si vor să contracteze un imprumut imobiliar sau ipotecar, vor plăti un avans minim de numai 20 la suta din valoarea locuintei.

Pe de altă parte, regulamentul prevede că la creditele de consum, perioada de creditare poate fi de maximum 5 ani, faţă de 10 sau chiar 15 ani, inainte de emiterea noilor condiţii de către Banca Centrală.

Conditiile de rambursare a creditului de consum in 5 ani nu se aplică la refinanţarea imprumuturilor contractate anterior.

Băncile comerciale vor fi obligate să ia in calcul şi riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare al clientilor, care includ o posibilă crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9 la suta, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6 la suta.

Programul Prima Casă nu intră sub incidenta noului regulament, in ceea ce priveste avansul la contractarea unui credit.

Imprumuturile in acest program vor fi acordate in continuare cu un avans de maximum 5 la suta din valoarea locuintei, fără ca valoarea aceasteia să depăşească 57.000 de euro.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu