Nu ştiti de unde să faceţi rost de bani pentru Crăciun? Incercaţi overdraftul

• publicat la: 20 decembrie 2011
Nu ştiti de unde să faceţi rost de bani pentru Crăciun? Incercaţi overdraftul

Perioada sărbătorilor de iarnă vine, de multe ori, şi cu probleme de ordin financiar, cheltuielile crescând semnificativ.

Dacă nu aveţi nevoie de un credit sau nu doriti să plătiţi rate mai mulţi ani, overdraftul reprezintă cea mai bună soluţie pentru a avea nişte bani in plus, mai ales că, dacă puneti inapoi suma intr-un termen de o lună, nu plătiti dobânda.

Băncile oferă această facilitate pentru toate conturile in care sunt virate salarii, la unele fiind nevoie, de exemplu, si de o conventie intre angajator si bancă.

La BCR, nu trebuie să incheiati niciun protocol pentru obtinerea descoperitului de cont, acesta fiind activat imediat după aprobare sau după prima alimentare a contului cu drepturile salariale.

Puteti dispune de o rezervă de bani de până la 6 salarii nete lunare, iar plafonul minim este de 500 de lei. La determinarea plafonului se are in vedere obligatia lunară de plată pentru creditul solicitat, formată din total dobânda calculată pentru o lună. Dobânda este variabilă, stabilita in functie de cotatia ROBOR la 3 luni, fiind revizuita de banca trimestrial, respectiv in prima zi lucratoare a lunilor ianuarie, aprilie, iulie si octombrie a fiecarui an. La aceasta se adaugă marja de produs de 7 puncte procentuale.

Valoarea maximă a plafonului este de 10.000 de lei, iar dobânda anuală efectivă este de 14,04 la suta. De asemenea, puteti avea un coplatitor intern, anume un membru al familiei sau alta persoana cu acelasi domiciliu cum imprumutatul si ale carui venituri sunt luate in calcul la determinarea capacitatii de rambursare.

Pentru ING Card Start, puteti activa si linia de credit ING Extra’ ROL, care oferă un credit de pana la 3 salarii nete. Dobanda anuala efectiva este mai mare decat in cazul BCR, ridicandu-se la 16,47 la suta, aplicandu-se la suma utilizata.

Cardul vine cu taxe 0 pentru deschidere de cont, emitere si administrarea contului si cardului, precum si comision 0 pentru plati la comercianti. Exista, in schimb, un comision de transfer de 1 leu, catre conturi deschise la ING, respectiv 2 lei, catre conturi deschise la alte banci, cand efectuati operatiunea prin ING Self’Bank sau ING Home’Bank.

BRD oferă descoperit autorizat de cont, pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitate de prelungire automată atât a cardului, cât si a liniei de credit. Finantarea este fără garantii si poate fi in lei, dolari americani sau euro, in limita a 10.000 de euro.

Banca poate lua in considerare, pentru aprobare, atat veniturile detinatorului cardului, cat si a inca 3 membri ai familiei. Pentru reinnoirea descoperitului de cont sau pentru majorarea sa, BRD ia o taxa de 20 de lei, 5 euro sau 5 dolari. Banca nu specifica dobanzile aplicate.

In cazul overdraftului de la Raiffeisen Bank, se aplică o dobândă de Robor la 3 luni plus o marjă a băncii, pentru clientii care au contractat facilitatea după data de 1 iulie 2010. Aveti la dispozitie echivalentul a pana la 6 salarii sau pana la 3 pensii. Banca nu percepe taxe sau comisioane pentru neutilizarea descoperitului de cont, iar dobanda se aplica doar pentru sumele utilizate.

Pentru cardurile Visa Electron sau MasterCard Mondo de la Banca Transilvania puteti obtine o linie de credit pe contul curent de până la 6 venituri/lună, conditia fiind să vă incadrati in gradul de indatorare de maximum 3.500 de euro.

Daca detineti un card la UniCredit Tiriac Bank, vi se pun la dispozitie, prin optiunea de overdraft, de la unul pana la 3 salarii. Insa, daca angajatorul a semnat o conventie de virare a salariilor cu banca, se poate ajunge pana la 6 salarii.

Facilitatea se reinnoieste in fiecare an si poate fi solicitată de orice persoana care are un salariu lunar net de minim 510 lei, virat intr-un cont curent deschis la UniCredit Tiriac. Dobanda se calculeaza luandu-se in considerare valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada afereta acestuia (numarul de zile) si este in valoare de 17,64% pe an. Rata dobanzii se revizuieste bianual, la 30 iunie si 31 decembrie.

Pentru obtinerea overdraft-ului, trebuie să deschideti un cont curent, ce are costuri intre 20 si 180 de lei pe an, in funcţie de tipul selectat.

La facilitatea de descoperit de cont la CEC Bank pot avea acces clientii care primesc salariul in contul personal avand atasat card Visa Electron si/sau MasterCard Standard. De asemenea, pot solicita overdraft si pensionarii.

Pentru salariati, plafonul maxim este nouă salarii lunare nete, iar, pentru pensionari, de doua pensii nete, dar nu mai mult de 40.000 de lei. De asemenea, banca nu oferta limite mai mici de 100 de lei.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu