Angajarea pe Legea sănătăţii priveşte transferul spitalelor la clientela portocalie

• publicat la: 8 ianuarie 2012
Angajarea pe Legea sănătăţii priveşte transferul spitalelor la clientela portocalie

Deputatul PSD, Nicolae Bănicioiu, a declarat că angajarea răspunderii pe Legea sănătăţii priveşte interesul actualei puteri de a transfera spitalele in proprietatea “clientelei portocalii” printr-un “furt” din proprietatea statului, menţionând că proiectul este “centrat” pe interesele companiilor.

“Nu credem că ar fi trebuit să fie Cotroceniul iniţiator, credem că o astfel de lege ar trebui mult mai mult de către Parlament, de către cei interesati, beneficiarii si bineinteles de asociatiile profesionale. Faptul că ei au condensat totul intr-o dezbatere inainte cu două zile de Revelion si post Revelion incă vreo 20 de zile asta nu arată decât graba nejustificată si probabil interesele ascunse pe care le au cei care au iniţiat această lege.

Este un demers profund neconstitutional, un demers anti-social prin faptul că se renunţă pentru prima oară in ultimii 20 de ani la dreptul pacientului de a avea acces la tratament decent si corect (…) Tot acest sistem este centrat pe interesele companiilor private, uitând de faptul că marile probleme vor fi la persoanele vârstnice si cei care au boli cronice si au mai mare nevoie de ingrijiri medicale, deci ca la masini, cu cât maşina e mai stricată cu atât plăteşti mai mult. Aşa şi oamenii, cu cât vor fi mai bătrâni şi mai bolnavi vor plăti mai mult si mai mult”, a declarat Bănicioiu.

“Interesul major al propunerii este trimiterea spitalelor din proprietatea statului in proprietatea câtorva prieteni politici ai partidului de guvernământ, s-a sustinut ca spitalele vor fi fundatii sau chiar societăţi comerciale (…) Nu este decât o incercare premeditată de a privatiza, ca sa nu zic de fapt a fura spitalele din proprietatea statului in proprietatea unei clientele portocalii. Inteleg ca Ministerul Sanatatii nu este de acord in totalitate cu legea, daca e asa, chiar si cu pretul demisiei ar trebui sa precizeze punctele de divergenta”, a sustinut deputatul PSD.

“Solicit majorităţii parlamentare PDL-UDMR sa renunte la ideea asumarii pe aceasta lege, consideram ca legea trebuie sa urmeze tot traseul parlamentar in dezbatere, consideram ca toti romanii trebuie consultati si de aceea credem ca ar trebui sa fie un subiect principal de dezbatere in viitoarea campanie electorala”, a mai spus Banicioiu, apreciind ca ar trebui semnat un Pact pe Sanatate de la care presedintele Traian Basescu n-ar trebui sa faca rabat ca in alte situatii.

Deputatul PSD a fost intrebat daca in contextul angajarii raspunderii Guvernului pe Legea sanatatii opozitia va introduce o motiune de cenzura. “Evident vom consulta partenerii nostrii de Uniune, PNL si PC si evident vom propune o motiune de cenzura, se va decide in USL”, a replicat Banicioiu.

El a mai acuzat faptul ca actuala putere propune o lege a carei implementare sa se faca de viitorul Guvern, respectiv din 2013. Mai mult, deputatul PSD a sustinut ca proiectul de lege va lasa in imposibilitatea de a beneficia de servicii medicale “decente” circa jumatate din populatie. ” Nu se stie care e pachetul minimal de servicii sanitare. A venit cineva si ne-a soptit ca vor fi si polite private suplimentare undeva de 10 euro. Va spun din capul locului ca nu au cum sa fie politele de 10 euro pentru ca nu pot acoperi necesitatile de tratament ale romanilor. Probabil ca politele vor fi ceva de filosofie de tip Casco, adica vor creste foarte mult si in scurt timp foarte multi romani vor renunta sau nu-si vor permite din start sa plateasca aceste polite, ceea ce va duce la aproape jumatate din populatia Romaniei care va ramane neacoperita de aceste polite suplimentare”, a afirmat deputatul PSD.

sursa ziare.com

comentarii

de neutru la 9 ianuarie 2012 - 08:18

“Interesul major al propunerii este trimiterea spitalelor din proprietatea statului in proprietatea câtorva prieteni politici ai partidului de guvernământ, spune Banicioiu dar oare ce ar spune daca ar stii ca tocmai din ograda lui satmareana sunt prietenii care vor beneficia de privatizare?

Lasati un comentariu