Ce informaţii îţi pot da picioarele despre sănătatea ta

• publicat la: 16 January 2012
Ce informaţii îţi pot da picioarele despre sănătatea ta

Picioarele unui om conţin impreună un sfert din oasele corpului, iar fiecare dintre ele are 33 de articulaţii, 100 de tendoane, muşchi şi ligamente si nenumărate vase de sânge şi nervi care fac legătura cu inima, coloana vertebrală şi creierul. Iar la nivelul lor pot apărea mai multe semnale de avertizare atunci când in organism a apărut o problemă de sănătate.

Conform Caring.com, iată câteva astfel de indicii.

1. Apariţia unor gropiţe pe unghii

Anemia (deficienţa de fier) se manifestă adesea prin aparitia unor gropiţe – mici adâncituri in formă de lingură – pe unghiile de la picioare, mai ales in cazurile moderate spre severe. Acestea sunt cauzate de o deficienţă de hemoglobina – o proteină din sânge bogată in fier care transportă oxigen la celule. Sângerările interne (de la un ulcer) sau menstruaţiile abundente se numără printre factorii care declanşează anemia.

In cazul acestei boli, unghiile pot fi de asemenea casante, iar picioarele reci, adesea. Alte semne sunt oboseala, respiratiile scurte, senzatia de ameţeală când stai in picioare si dureri de cap.

Diagnosticarea se face printr-un test de sânge, iar primul pas in tratare constă in administrarea de suplimente cu fier şi in consumarea mai multor alimente care conţin fier şi vitamina C (aceasta accelerează absorbtia fierului). Important este să mergi la un medic dacă ai simptomele de mai sus, pentru a afla clar ce să faci.

2. Pierderea părului de pe picioare sau degete

O circulatie sangvina slabă, cauzată de obicei de o boala vasculară, poate face ca parul sa dispară de pe picioare. Concret, atunci când inima isi pierde capacitatea de a pompa suficient sânge spre extremitatile corpului din cauza arteriosclerozei, spre exemplu, organismul trebuie să isi stabilească anumite priorităţi, acestea fiind organele interne indeosebi, lăsând mai la urmă extremităţile.

Un alt semn al acestei boli este dificultatea de a simţi pulsul in picioare (incearcă la partea interioară a gleznei). In plus, atunci când stai in picioare acestea ar putea fi roşiatice sau mai inchise la culoare, iar dacă le ridici imediat pălesc. Unii oameni cu circulaţie proastă ştiu că au boli cardiovasculare, dar nu realizează ca au probleme si in ceea ce priveşte circulatia sângelui. Aceste afecţiuni trebuie tratate.

3. Crampe frecvente

O crampă la picior poate fi cauzată de executarea unor exercitii fizice sau de deshidratare, insă, dacă se intâmpăa des, este posibil ca alimentaţia ta să nu asigure organismului necesarul de calciu, potasiu sau magneziu. Femeile insărcinate care se află in al treilea trimestru sunt indeosebi vulnerabile la astfel de crampe din cauza creşterii volumului de sânge si a reducerii circulatiei la nivelul picioarelor.

Crampele apar brusc, uneori când stai intins. Poate fi un singur spasm muscular, ascutit, sau pot fi mai multe, care vin in valuri.

Pentru a atentua aceste crampe incearcă să incordezi piciorul, să il masezi, să pui ceva rece in zonă sau să faci o mică frecţie cu spirt. Pentru a le preveni, verifică nivelul substanţelor de mai sus din organism si intreabă un medic ce schimbări in alimentatie să faci, dacă ai o deficienţă.

4. O rană care nu se vindecă, la baza piciorului

O astfel de stare este un simptom major al diabetului. Un nivel ridicat de glucoză din sânge duce la deterioarrea nervilor din picioare, ceea ce inseamnă că apar mai usor zgârieturi, tăieturi sau iritaţii pe suprafaţa acestora. Lăsate netratate, acestea nu se vindecă, putând duce la infectii si chiar amputare.

Alte simptome ale diabetului sunt: sete persistenta, urinări frecvente, oboseală accentuată, vedere inceţoşată, foame exagerată şi pierdere in greutate. Diabeticii ar trebui să isi verifice picioarele zilnic si să fie consultati de un specialist la fiecare trei luni.

5. Picioare reci

Femeile indeosebi se plâng adesea că au picioarele reci (partea de jos), iar acest lucru poate indica probleme la glanda tiroidă (deşi poate fi si ceva inofensiv). Femeile care au peste 40 de ani si care isi simt des picioarele reci pot suferi de hipotiroidism (glanda care reglează temperatura si metabolismul nu funcţionează suficient) sau de o circulatie sangvina deficitară (aceasta cauza este posibilă şi la bărbatii care au această problemă frecvent).

Alte simptome ale hipotiroidismului sunt oboseala, depresie, creştere in greutate, piele uscată, dar afectiunea este dificil de diagnosticat deoarece semnele sunt comune si altor boli. Dacă ai si alte simptome in afară de cel al picioarelor reci, mergi la un doctor.

6. Unghii groase, galbene, cu aspect urât

Aceste semne indică o infecţie fungică, onicomicoza putând persista ani de zile fără să provoace dureri. Iar atunci când este vizibilă prin indiciile mentionate poate fi destul de avansată şi se poate răspândi chiar si la unghiile de la mâini.

Alte simptome ale unei infectii fungice sunt emanarea unui miros urât si innegrirea unghiilor. Persoanele mai vulnerabile sunt cele care suferă de diabet, care au probleme de circulatie sau care au tulburări autoimune (cum este artrita reumatoidă).

7. Mărirea subită a unui deget mare de la picior

Acest lucru ar putea indica faptul că persoana in cauză suferă de gută – o formă de artrita provocată de prea mult acid uric in organism. Inflamarea, inroşirea, senzaţia de fierbinţeală şi durerea, care pot să apară la nivelul unui deget mare in cazul gutei, pot apărea si la tendonul lui Ahile, la genunchi sau coate. Un specialist te va ajuta nu doar sa tratezi boala ci si să stăpânesti cauza.

8. Amorţeală in ambele picioare

Dacă nu iti simti partea de jos a piciorului sau ai furnicături s-ar putea să suferi de neuropatie periferală sau de deteriorări la nivelul sistemului nervos periferic. Neuropatia periferală poate să apară din mai multe cauze, cele mai frecvente fiind diabetul, abuzul de alcool, chimioterapia. In plus, simptomele pot apărea si la nivelul palmelor, putându-se extinde apoi la braţe si picioare (in intregime).

Din păcate, neuropatia periferală nu poate fi vindecată, dar un specialist iti poate prescrie un tratament care să te ajute să o suporti mai usor.

9. Articulaţiile degetelor sunt dureroase

Artrita reumatoidă se face simţită adesea la nivelul articulatiilor mici, cum ar fi cele ale degetelor de la picioare si de la mâini. Durerea este insoţită de regulă de inflamare si de senzatia de intepenire si, in plus, are tendinta de a fi simetrică, adică apare in acelasi timp la degetele mari de la picioare sau la degetele arătătoare.

Diagnosticarea timpurie este foarte utilă pentru a evita apariţia unor deformări permanente ale degetelor.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu