Luaţi credite cât mai puteţi pentru că băncile au început scumpirile

• publicat la: 18 January 2012
Luaţi credite cât mai puteţi pentru că băncile au început scumpirile

Garanti, o bancă de talie medie pe plan local controlată de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Turcia, a crescut cu până la trei puncte procentuale marjele de dobândă la creditele în lei şi euro.

Banca se alătură astfel unor jucători mari, precum BCR sau Raiffeisen, care au scumpit la începutul anului finanţările pentru populaţie.

Creditele de nevoi personale fără garanţii au consemant cea mai drastică majorare de dobândă, marja fixă aplicată de bancă peste indicatorul Robor la şase luni ajungând la 8 puncte procentuale, cu trei puncte peste nivelul de până acum. Marja anterioară era de 4,95 puncte procentuale, scrie ZF.

Costul nominal al unui credit de consum este de 14,3% la nivelul actual, rata luna la un împrumut de 20.000 de lei pe cinci ani fiind de 509 lei.

Creşterea marjei de dobândă a fost contrabalansată, totuşi, de reducerea la jumătate a comisionului lunar de administrare, până la 0,2% din soldul creditului.

La ipotecarele în euro însă, marja de dobândă a crescut cu 0,7 puncte, până la 5,55 puncte procentuale, fără ca banca să opereze şi ajustări de comisioane, ceea ce rezultă într-o rată lunară la un credit de 40.000 de euro pe 30 de ani cu circa 20 de euro mai mare. Dobânda nominală ajunge în prezent la 7,35% pe an, astfel că rata lunară la un astfel de credit este de 284 de euro.

Mişcarea turcilor vine după ce bănci mari precum BCR şi Raiffeisen au scumpit la rândul lor creditele pentru populaţie.

BCR, cea mai mare bancă locală, deţinu­tă de austriecii de la Erste, a majorat la începutul anului cu până la 1,35 puncte procentuale marja de dobândă la creditele ipotecare în euro, noua dobândă fiind compusă din indicatorul Euribor la şase luni plus 5,75% pentru clienţii cu istoric şi 5,95% pentru cei noi. Marja la creditele ipotecare în lei vândute de BCR a urcat cu până la 0,8 puncte procentuale, la 3,3% şi respectiv 3,5% peste Robor la şase luni, dar costul total al unui împrumut a scăzut în condiţiile în care banca a eliminat comisionul de administrare, care ajungea anterior şi la 105 lei/lună.

Şi Raiffeisen a majorat la începutul anului dobânzile la creditele de consum în lei şi la cele garantate cu ipotecă în euro. Marja de dobândă a urcat cu o jumătate de punct procentual şi se situează între 7,5% şi 11,5% peste Robor la şase luni la creditele de consum în lei şi la 6,5% peste Euribor la şase luni la creditele de nevoi personale cu garanţie în euro.

sursa zf.ro

Lasati un comentariu